Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти срещу главоболие
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на дерматологична серия срещу косопад ADENOSIL - DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Основни заболявания в напреднала възраст - част 1 12.02.2023

  Основни заболявания в напреднала възраст - част 1

  С удължаването на живота нараства честотата на хроничните заболявания. Сред тях са загуба на слух и зрение, отслабване на имунитета, ставни болести и остеопороза, диабет 2 и т. н. Нещо повече – с всяка петилетка над 65 е все по-вероятно възрастният човек да страда от няколко болести едновременно. Това не е задължително за всеки, надхвърлил 65, но все пак над 85 години сърдечно-съдовите нарушения, белодробните заболявания, деменциите са по-скоро норма, отколкото изключение.

  Някои от тези заболявания са смъртоносни. Други влошават качеството на живот, инвалидизират човека и го лишават от възможността да живее самостоятелно.

  Кои са най-типичните болести за възрастните?

  Саркопения – намаляване на мускулната маса и сила

  Процесът се приема за нормална част от стареенето, но почти 20% от възрастните до 85 години вече страдат от саркопения – значима загуба на мускулна маса и сила. Съпровожда се с увеличаване на мастната тъкан, затруднения в извършване на ежедневните дейности, промени в метаболизма. Бързото задълбочаване на процеса води до смърт.

  Имуносесенция – старческо отслабване на имунитета

  Отслабват всички имунни функции и организма губи защитните си сили. Инфекциите при възрастните са все по-чести, по-тежки, с повече странични последици, ваксините са по-слабо ефективни. Нараняванията заздравяват по-бавно, херпес зостер е по-чест и по-мъчителен.

  Сърдечно-съдови заболявания

  • Коронарната болест;
  • застойната сърдечна недостатъчност;
  • хроничната исхемична болест;
  • аритмиите

  са първа причина за смъртност сред възрастните. При това при най-възрастните те могат да са и зле диагностицирани – особено исхемичната болест. За напредналата възраст са характерни скованост, изменения на съдовете и атеросклеротични възпаления. Те повишават риска от периферно-съдови заболявания, мозъчно-съдови проблеми, когнитивни увреждания, увреждания на други органи и т. н.

  Хипертония

  Тя е най-често срещаното хронично заболяване сред възрастните и е основен фактор за атеросклерозата. Води до проблеми не само със сърцето, но и с бъбреците и други органи и системи.

  Мозъчно-съдова болест (инсулти)

  Исхемичните инсулти се предизвикват от липса на приток на кръв към мозъка поради запушване на съд. Хеморагичният е следствие от разкъсване на кръвоносен съд и кръвоизлив в мозъчната тъкан. И в двата случая зони от мозъка остават без кислород и се разрушават необратимо. Могат да причинят смърт или тежки увреждания и инвалидизация. Случват се и при по-млади хора, но са по-типични за напреднала възраст.

  Рак

  Това е втората водеща причина за смърт в напреднала възраст. Смята се, че в този период са характерни бавно растящите тумори. Според съвременната медицина не бива да се отказва агресивно лечение на рака на възрастни над 80 – 90 години. Реакцията на лечението зависи от общото функционално състояние на пациента, а не от възрастта. Възникват въпроси, дали е оправдан скринингът на различните видове рак над 75 години, още повече, че при някои видове често се установяват фалшиви положителни резултати.

  Захарен диабет тип 2

  Засегнатите от всички възрасти се увеличават, заболелите непрекъснато се подмладяват. При възрастните той е сериозен рисков фактор за сърдечно-съдови болести. Свързан е още с периферно артериално заболяване и периферна невропатия, диабетни язви на краката и ампутации. Лечението на възрастните е сложно, те са много уязвими и склонни към хипогликемия. Редовните разходки могат да подобрят кръвообращението на краката.


  Това като че ли са най-познатите болести, опасни за напреднала възраст. Но те съвсем не изчерпват списъка. В следващата публикация ще ви представим накратко още няколко заболявания, типични за по-късна възраст.