Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти срещу главоболие
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на дерматологична серия срещу косопад ADENOSIL - DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Основни заболявания в напреднала възраст - част 2 12.02.2023

  Основни заболявания в напреднала възраст - част 2

  Когато става дума за хроничните заболявания в късна възраст, за някои от които ви разказахме в предишната публикация, въпросът дори не е доколко медицината успява да ги лекува. Въпросът е възможно ли е изобщо да не се стига до тези болести.

  Засега се знае, че колкото по-отрано се погрижите за себе си – храните се балансирано, упражнявате системно физическа активност и тренирате ума си, толкова по-малък е рискът от хроничните заболявания в последната част от живота ви – като възрастен. Или поне те ще се развият по-късно и по-бавно, увеличавайки дела на проживените в здраве години.

  Кои са другите най-чести болести на напредналата възраст?

  Остеоартрит

  Остеоартритът е сред първите най-често срещани хронични заболявания сред възрастните и честа причина за болка и увреждания, за инвалидизиране. Затлъстяването е много сериозен рисков фактор. Със застаряването на населението се очаква да се увеличи броят на страдащите от тежък артрит на коляното и тазобедрената става. Болката в кръста също е често срещана. Повече страдат жените.

  Остеопения и остеопороза

  Остеопенията е нормалната загуба на костна плътност с напредването на годините при възрастните. Остеопорозата е заболяване и се проявява със сериозно намаляване на костната плътност. Причина е за висок процент фрактури. Тя е много характерна за възрастта над 85 години и смъртността, свързана с падането, в тази група е много висока. Изследването на костна плътност е задължително за жените над 65 години.

  Деменции

  Разпространението им нараства с възрастта. При най-възрастните смъртността от Алцхаймер расте, а тази от сърдечно-съдови болести намалява. Лекарствата за невродегенеративните заболявания са с ограничена ефективност.

  Белодробни болести

  Те намаляват капацитета на белите дробове, водят до затруднено дишане и задух, влошават снабдяването с кислород на тъканите и органите в цялото тяло, което води до множество различни здравословни проблеми. Хроничната обструктивна белодробна болест се среща най-често при възрастни над 65 години.

  Очни заболявания

  Катарактата и свързаната с възрастта дегенерация на макулата са типични заболявания за възрастните. Катарактата се развива бавно, води до потъмняване на лещата на окото, зрението става замъглено и отслабва чувствително. Около половината от хората над 80 години имат катаракта или вече са преживели операция. Операцията днес се смята за рутинна.

  Свързаната с възрастта дегенерация на макулата често се среща над 50-те и е водещата причина за слепота в тази възрастова група.

  Общ упадък при възрастните

  Естествените промени, настъпващи с възрастта, както и натрупаните патологии водят до сериозни функционални промени:

  • намалява скоростта на ходене;
  • увреждания потискат способността за движение и я ограничават;
  • появяват се затруднения, свързани с ежедневните дейности – обличане, къпане;
  • паданията причиняват основната част от нараняванията, заболеваемостта и инвалидизирането. Смъртността над 80-85 години, свързана с тях, е висока;
  • забелязва се когнитивен спад при възрастните, който е различен от деменцията – влошаване на краткотрайната памет, трудно намиране на думите, забавена обработка и т. н.

  Полифармация

  Така се нарича приемането на повече от 5 лекарства едновременно. Полифармацията носи рискове от нежелани лекарствени взаимодействия и нежелани лекарствени ефекти. Тя увеличава вероятността от увреждания, падания и други негативни събития. Особено уязвими са възрастните на и над 85 г. и трябва добре да се преценява балансът между очакваната полза и потенциалните рискове от медикаментите.

  Колкото и да са неприятни и потискащи, разговорите за промените в здравословното състояние и рисковете с напредване на възрастта трябва да се водят. Те ни подготвят за вземане на тежки, но важни решения, за действия в критични условия, за подготвяне на дома за безопасен живот на възрастния човек. И ни напомнят, че шансът да остаряваме здрави или поне максимално да отложим заболяванията най-често е в собствените ни ръце.