Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти за здрава коса, кожа и нокти
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика за бебета и деца BIODERMA ABCDerm
  Поръчай сега
 • До 20% ОТСТЪПКА на козметика за коса REVALID
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти TEVA
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Особености и лечение на акне при младежи и възрастни 08.09.2021

  Особености и лечение на акне при младежи и възрастни

  Интервю с д-р Бисера Котевска Трифунова, дерматолог в Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница, гр. София

  Отново разговаряме за най-масовото кожно заболяване – този път с дерматолога д-р Бисера Котевска Трифунова от Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница, София. Питаме я за особеностите на заболяването при подрастващите и възрастните, за начините за лекуването му и за опита ѝ с приложението на продуктите за лечение на акне „Себогард“ на дерматологичната компания DIFA COOPER.

  Доктор Котевска, изяснете моля, какво представлява акнето и на какво се дължи?

  Акнето е хронично възпалително заболяване на космено-мастния фоликул. То е едно от най-често срещаните кожни заболявания, като засяга около 80% от подрастващите на възраст между 15-17 години, но през последните години се среща все повече и при преминали възрастта на пубертета, а дори и след 35-40-годишна възраст.

  Въпреки че поразява само кожата, acne води в голяма степен до влошаване на качеството на живот на пациента. Диагнозата трябва да бъде поставена от дерматолог, който да прецени дали се касае за акне, каква е тежестта на заболяването и съответно да предпише правилна терапия.

  Засяга се обикновено лицето, рамената, гърба, деколтето. Клинично се характеризира с поява на комедони, папули, пустули, кисти.

  Основните фактори, които имат роля за поява му, са:

  • повишена мастна секреция;
  • повишена колонизация с Propionibacterium acnes;
  • хиперкератинизация;
  • възпаление.

  Повишената мастна секреция е ключовият фактор за поява на акнето. Андрогенните хормони стимулират себумната секреция. От друга страна нарушената кератинизация води до поява на комедони, които са едни от първите му признаци. Освен че себумът запушва космено-мастния фоликул, създава среда и за размножаването на грам-положителна анаеробна бактерия Propionibacterium acnes. Увеличаването на неговата концентрация води до нарушение в пило-себацейните структури и впоследствие до продукция на възпалителни цитокини – интерлевкин 12 (IL-12), интерлевкин 8 (IL-8) и тумор некрозис фактор (TNF).

  Много хора са генетично предразположени да развият акне. Както при подрастващите, така и при възрастните генетичната предиспозиция е важен фактор. Редица публикации също доказват, че тежестта на заболяването е пряко свързана с наследствеността.

  Акнето може да е и следствие, симптом на други болести. Едно от най-честите заболявания, което то придружава, е поликистичният овариален синдром. При този синдром може да се появи също повишено окосмяване (хирзуитизъм). Задължително е да се правят редовни прегледи от гинеколог и да има редовен мониторинг на половите хормони (лутеинизиращ хормон, фоликулостимулиращ хормон, тестостерон, дехидроепиандростерон, 4-андростендион). Освен отклоненията в половите хормони, може да се срещне и инсулинова резистентност.  При тези случаи е важно да има добра колаборация между дерматолог, гинеколог и ендокринолог.

  Какви са различните форми на акне според начина му на протичане?

  Акнето клинично се изразява с поява на себорея (повишено омазняване), отворени и затворени комедони и възпалителни лезии (папули, пустули, нодули). При 20% от пациентите се наблюдават и цикатрикси (белези).

  Според тежестта на протичане то се разделя на:

 •   Леко (acne commedonica) – характеризира се с папули и комедони.
 •   Средно тежко (acne papulo-pustulosa) – проявява се с папули, пустули и комедони.
 •   Тежко (аcne nodulo-cystica) – развиват се папули, пустули, нодули, кисти. Често остават хипертрофични цикатрикси.
 •   Acne fulminans – най-тежка форма, протича с фебрилитет и възпаление на ставите. Започва остро и се среща обикновено при момчета около 13 годишна възраст.
 • При тежките форми често остават белези (цикатрикси). Затова навременното лечение е най-добрият начин за предотвратяването им.

  Кои групи засяга най-силно този дерматологичен проблем?

  Заболяването може да се прояви както в бебешка възраст така и при хора над 50 годишна възраст. Обикновено страдат подрастващите на възраст между 15-17 години, като при 20% от тях протича тежко. Увеличаването на андрогенните хормони и повишената себумна секреция водят до омазняване на кожата и поява на черни точки (комедони), а впоследствие и поява на възпалителни лезии. При поява при деца под 12 годишна възраст акнето по принцип е представено само от комедони, без възпалителни лезии, като се смята, че все още кожата не произвежда достатъчно себум за поддържане на голям брой на P. acnes.

  Възрастовото акне (adult acne) срещаме все по-често в ежедневната си дерматологична практика. Засяга обикновено жените и започва след 25 годишна възраст. При 10% от пациентите може да се срещне и след 50 годишна възраст.

  Adult acne се разделя на две групи: персистиращо и късно. Персистиращото е по-масово срещано – то е започнало и продължава още от пубертета, като може да има период на изчистване. Характерна е мазната кожа и комедоните.

  Късното акне се среща по-рядко, липсват данни за съществуването му през пубертета. Кожата при тези пациенти е суха и с по-малко комедони.

  Както при децата, така и при възрастните, заболяването може да е свързано с повишени андрогенни хормони. Освен андрогенните хормони, стресът се смята за един от водещите рискови фактори.

  Д-р Котевска, кои са най-често срещаните видове на акне?

  Най-често срещаните са:

  Аcne neonatorum –  открива се при 20% от новородените. Смята се, че  се дължи на хормоните, които са преминали през плацентата от майката. Обривът е представен от папули и пустули и обикновено преминава спонтанно.

  Аcne excoriee – този тип се характеризира с ексориации, като освен лицето, засяга  гърба и раменете. Среща се при млади момичета, които изстискват пъпките вследствие на емоционален стрес. Обикновено остават цикатрикси.

  Аcne cosmetica – развива се вследствие на използване на неподходящи продукти, които са мазни и водят до запушване на порите. Клинично този вид е представен основно от комедони (отворени и затворени).

  Аcne medicamentosa – една от често срещаните форми в практиката. Лекарствата, които могат да го отключат, са: кортикостероиди, андрогенни хормони, литий, хинин, хидралазин, антиепилептици, халогенни елементи (йод, бром, хлор), витамин В12. Характерно за този тип  е, че започва внезапно и освен обрив по лицето, може да има обрив и по тялото. Клинично се изразява с поява на папули и пустули.

  Фитнес акне – при млади мъже, които приемат анаболи или хранителни добавки (протеини).

  Acne tropica – среща се при хора, които живеят в топли страни. Образуват се комедони, пустули, нодули.

  Маскакне – това е вид, причиняван от механични фактори и напоследък се среща все по-често. Става дума за механичния натиск от маската, триенето, охлузията, и нарушаване на микробиома. Появява се акнеичен обрив на мястото на контакт по брадичката и около устата.

  Кои са важните особености в лечението на акнето?

  Лечението зависи от тежестта на заболяването, локализацията и вида му, възрастта на пациента. То е индивидуално и се определя от лекуващия дерматолог.

  Локална терапия

  се препоръчва при по-леките форми на протичане и включва:

  • Локални ретиноиди (adapalene, tretinoin) – тяхната роля е да нормализират кератинизацията. Основно се прилагат при комедонно acne. Използват се самостоятелно или в комбинация с други медикаменти. Най-честите странични ефекти са иритация на кожата (зачервяване и залющване) и фотосенсибилизация.
  • Benzoyl peroxide – с противовъзпалително и бактерицидно действие. Може да се прилага при всички форми – самостоятелно или в комбинация със системен или локален антибиотик или системен ретиноид.
  • Локални антибиотици –(clindamycin, erythromycin) използват се главно срещу P. аcnes. Обикновено се прилагат в комбинация с локални ретиноиди или бензоил пероксид, поради това, че не са комедонолитични.
  • Азелаинова киселина – с противовъзпалително и антибактериално действие. Може да се прилага и през летния сезон, няма данни за фототоксичност, препоръчва се при пациенти, склони да образуват хиперпигментни петна. Странични действия са сърбеж и парене. 

  Задължително към локалната терапия трябва да бъде включен измиващ продукт (гел, пяна, мицеларна вода), локален хидратантен крем, некомедогенен и фотозащитен продукт.

  Системна терапия

  При средно тежко и тежко акне, освен локална терапия, се добавя и системна. Най-често се използват системни ретиноиди и антибиотици:

  • Системни ретиноиди – те са златният стандарт за лечение на тежки форми на заболяването. Прилага се Isotretinoin (продължителността на лечението е между 6 и 9 месеца). Дозата се определя от лекуващия лекар. Страничните действия на препарата са изсушаване на кожата и на лигавиците (носна лигавица, устни, гениталии). Не се препоръчва при  страдащи от депресии. Той е фототоксичен, с оглед на което задължително трябва да се прилага ежедневна фотозащита. Притежава тератогенно действие. Бременност не трябва да се допуска до 1 година след лечението. Редовен мониторинг на кръвни показатели е задължителен поради риск от повишаване на чернодробните ензими и повишаване на холестерола.
  • Системни антибиотици – обикновено се прилагат minocycline и doxycycline (антибиотици от тетрациклиновата група) и azithromycin (антибиотик от група макролиди). Те имат противовъзпалително и aнтибактериално действие. Ефективни са срещу P. acnes. Прилагат се в комбинация с локални средства, като продължителността на терапията е около 2-3 месеца.
  • Орални контрацептиви – прилагат се при доказани хормонални нарушения. Назначават се често и при adult acne.

  Оперативно лечение

  Прилага се при наличие на големи гнойни колекции и кисти, като се прави инцизия и евакуиране на гнойното съдържимо.

  Модерните технологии

  През последните години към терапията активно се включват химически пилинги и лазерни процедури. Химическият пилинг със салицилова или азелаинова киселина все по-масово се прилага в практиката, като процедурите се правят през 2-3 седмици.

  Фототерапията с червена или синя светлина и фотодинамичната терапия също намират приложение при лечението на acne.

  Лазерни процедури (фраксел CO2 лазер), дермоабразио, микронидълинг се използват за лечение на белези и хиперпигментации. Тези процедури са препоръчителни през зимните месеци и то когато акнето е вече излекувано.

  Д-р Котевска, разкажете ни, моля, за модерни продукти с локално приложение, които можем да използваме вкъщи?

  В нашата практика напоследък определено намират място продуктите „Себогард“ – на дерматологична компания DIFA COOPER. Те са подходящи както за лечение на акне при тийнейджърите, така и при лечението на adult acne, независимо от тежестта на заболяването. Могат да бъдат комбинирани с други локални или системни медикаменти.

  Ключовата съставка на серията е „Биопен 15®“ – това е комплекс от 15 аминокиселини, които имат значителна антимикробна активност. Другата активна съставка е RFT1® – лиофилизирана коластра. Формулите на серията за лечение на акне „Себогард“ са обогатени с цинк, никотинамид, салицилова киселина, токоферол, фрукто-олигозахариди и галакто-олигозахариди. Всички тези съставки подпомагат намаляването на себумната секреция и действат противовъзпалително.

  „Себогард гел“ се нанася 1-2 пъти дневно на възпалените места. Може да се използва и по гърба, шията и раменете. Притежава противовъзпалително, кератолитично и ексфолиращо действие. Освен патентованата съставка „Биопен 15®“, включва още салицилова киселина, екстракт от мед, екстракт от ориз. Използва се между 3 и 6 месеца. „Себогард гел“ е подходящ за леко до умерено акне при тийнейджъри.

  „Себогард Елле“ е крем, предназначен за лечение на adult acne. Приложение намира при терапиите за жени над 25 годишна възраст. Прилага се 1-2 пъти на ден на засегнатите места. Той намалява мастната секреция, матира и ексфолира кожата. Основните му съставки са бяла перуника, витамин А, цинк, келизин, алое барбадензис. Лечението продължава средно между 3 и 6 месеца.

  „Себогард орал“, сашета, е хранителна добавка, разработена за лечението на acne. Основните съставки са лактоферин, цинк, никотинамид, витамин Е. Той е с антиоксидантен ефект, намалява възпалението, регулира производството на себум и допринася за баланса на чревния микробиом. Лесен е за използване и е подходящ при всички форми на акнето. Приема се 1 път дневно (1 саше) в продължение на 3 до 6 месеца.

  Към продуктите „Себогард“ не се формира резистентност.