Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика Avene
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти Bioderma ABCDerm
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти VITABIOTICS
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Особеностите на чувствителната кожа 17.04.2023

  Особеностите на чувствителната кожа

  Чувствителната кожа се смята за един от петте основни типа. В същото време обаче не се определя от количеството произвеждан себум, както е при другите типове, а от начина, по който я усещате. Тя често сърби, пари, щипе или реагира на различни вещества с подутини, екзема и лющене. Обикновено се среща при хора със суха, но може да се случи и при мазна, комбинирана и нормална. Понякога се свърза с кожни заболявания – екзема, розацея и т. н. Факт е, че при всички случаи става дума за нарушение на защитния хидролипиден филм.

  За повече яснота, специалистите различават чувствителната кожа като тип, който е определен от генетичното наследство,но и като състояние, настъпило по различни причини.

  Като генетично определен тип тя се среща сравнително рядко и може да бъде контролирана, но не и променена. Склонна е към обостряне и при най-незначително дразнене – от условията на средата, от замърсители, химикалите в козметичните продукти, алергени, заболявания. Лесно се поддава на възпаления и боледува от розацея, псориазис, екзема. За нея са характерни различните видове дерматити, разширени и спукани повърхностни кръвоносни съдове и т. н.

  Чувствителността като състояние може да се прояви при всеки от типовете и с правилни мерки може да бъде преодоляно.

  Какво прави кожата чувствителна

  Сенсибилизирането на кожата, превръщането ѝ в реактивна може да е предизвикано от различни събития. Най-често се случва поради недиагностициран и нелекуван атопичен дерматит, розацея, акне, хранителни алергии и т. н.

  Неподходящи и/или неправилно използвани козметични продукти, прекаляване с козметични манипулации и ексфолиране; гримове с неподходящи химически съставки са друга група сериозни дразнители.

  Дехидратиране, прекомерно излагане на слънце без слънцезащита, сух въздух, излагане на мокрене и вятър също са сред факторите, водещи с голяма вероятност към изостряне на чувствителността на епидермиса.

  Признаците за това са смъдене, парене, сърбеж, зачервяване или стягане. Понякога е възможно да няма видими белези, но вие все пак да усещате неудобство и дискомфорт. За да диагностицират кожата като чувствителна, дерматолозите ще търсят пустули, подуване, ерозия, зачервявания и сухота, която оставя нервните окончания незащитени и лесно дразними.

  Как да се грижите за чувствителната кожа

  Повишена чувствителност може да изпитват лицето и тялото ви, крайниците ви и особено ръцете. В такъв случай задължително трябва да използвате:

  • натурално масло от ший (карите) за тялото;
  • нежен почистващ препарат без съдържание на сапун, който няма да отмие мазнината от чувствителната кожа и да я изсуши;
  • хипоалергенни перилни препарати;

  Внимавайте с дългите горещи душове, по-добре е да ги сведете до 5-10 минути – при това с топла, а не гореща вода. Не използвайте силни ексфолианти. При подсушаване не трийте със сила, а попивайте с леко потупване и веднага нанасяйте овлажнител.

  В известна степен като ориентир при избора на козметични продукти можете да използвате надписа „за чувствителна кожа“ или „хипоалергенен“ върху опаковката. Имайте предвид обаче, че дали зад тях наистина стоят сериозни изследвания, знаят само производителите. Косвено обещание за по-щадящи продукти дава съставът от малко на брой съставки, както и липсата на парфюм. Избягвайте също антибактериални и дезодориращи вещества, алкохол, ретиноиди, алфа- и бетахидрокси киселини.

  Тествайте внимателно всеки продукт, който ще използвате за пръв път. Нанесете малко от него зад ухото. Оставете го да действа приблизително за времето, за което той обичайно действа – няколко минути за измивните, цяла нощ за кремовете и т. н. Ако не настъпи нежелана реакция, използвайте го спокойно.

  Колебаете се как да се ориентирате в изобилието от козметични продукти? Свържете се с нас - ще отговорим на всичките ви въпроси.