• До 40% ОТСТЪПКА на продукти при алергии
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на серия ONICOFIX
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на серия IMMUN AGE
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на REUMADEP гел
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Подути лимфни възли 21.03.2020

  Подути лимфни възли

  Случвало ли ви се е да изпитате болка при движение на главата или при дъвчене, а при внимателно опипване да откриете малки подутинки от двете страни на шията си? Това са подути лимфни възли.

  Какво представлява лимфната система

  Тази система включва органи, специализирани съдове и лимфни възли, разпределени в цялото тяло. По нея циркулира лимфата – светла течност, която съдържа протеини, мастни киселини, други биоактивни съставки. Тя има важна роля за  хомеостазатa и пречистването на организма оттоксини, бактерии и вируси.

  Лимфните възли, наричани и жлези, са малки образувания, кръгли или с бъбрековидна форма. Те са изградени от специализирани клетки – в това число различни имунни клетки. Задачата им е да филтрират лимфата, да задържат и унищожават носените от нея болестотворни микроорганизми, ненормални и/или мъртви телесни клетки и др. Макар че най-познати са няколкото чифта – на слабините, подмишниците и шията, в тялото ни има около 600 броя. Те са разпределени на групи и всяка група отговаря за определена област от тялото.

  Според това, кои групи са подути и чувствителни, лекарите могат да определят доста точно конкретната причина за реакцията им.

  Защо се подуват лимфните възли

  Базовата причина за подуването им е тяхната основна функция – да пречистват лимфата, събираща замърсявания и патогени от цялото тяло. Те са първите, които се включват в борбата с вирусите и бактериите при инфектиране на тялото.

  Подуват се както при обикновена настинка и тривиална вирусна инфекция, така и при по-сериозни заболявания, а понякога, макар и рядко, са сигнал за рак.

  Причините за подуването на лимфните възли са

  ·  чести инфекции – стрептококови, шарки, възпаления на ушите, при кожни наранявания и труднозаздравяващи рани, инфектирани зъби, мононуклеоза, СПИН и т. н.;

  ·  не много чести – полово предавани болести, туберкулоза, токсоплазмоза, инфекции от котешки ухапвания и драскотини;

  ·  онкологични заболявания – левкемия, лимфом, всеки вид рак, чиито метастази са достигнали лимфните възли;

  ·  автоимунни заболявания – ревматоиден артрит, лупус;

  ·  някои видове лекарства, но това се случва изключително рядко.

  За какво говорят подутите възли

  Подутите лимфни възли са лесни за разпознаване. Те са видимо увеличени и са станали големи колкото грахово зърно или череша. Силно чувствителни са и най-вероятно са болезнени не само при опипване, но и при неволни резки движения, дори при дъвчене. Много често появата им е съпроводена с явни симптоми на инфекция на горните дихателни пътища – хрема, температура, болезнено гърло, кашлица.

  Обикновено нямат нужда от специално лечение и връщат обичайните си размери заедно с отшумяването на инфекцията.

  Задължително е да потърсите лекар, ако останат подути повече от 2-3 седмици, ако бързо се увеличават, твърди са и неподвижни. Това не е добър признак и често се свързва с лимфом или други видове рак.

  Когато се подуят едновременно лимфните възли в цялото тяло, това е знак за проблеми на имунната система, инфекция с ХИВ-вирус и др.

  Ако не можете да свържете подуването им с конкретна причина и то е придружено с постоянна температура, с треска, с непредизвикано отслабване, трудно преглъщане и нощно изпотяване, идете на лекар.