• -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Полезни или вредни са бонбоните и дъвките 13.02.2015

  Полезни или вредни са бонбоните и дъвките


  Бонбони и дъвки ви посрещат и изпращат от рафтовете на всеки магазин. Често ги купувате непреднамерено и ги консумирате, без да си давате сметка за това. Пристрастявате се към тях още от деца и смятате, че ви действат успокояващо.

  Има ли вредни и полезни бонбони и дъвки
  По принцип е ясно – бонбоните са захарни изделия с вложени оцветители, ароматизатори и други „Е"-та. Те са типичен носител на така наречените „празни калории” – без никаква хранителна стойност за организма, но затова пък с изразено вредно въздействие върху зъбите и теглото. И затова несъмнено е добре да ограничавате консумацията им.
  При дъвките въпросът не стои много по-различно.
  Но под натиска на потребителите пазарът започна да се променя. Все по-често бонбоните и дъвките се правят без захар, влагат се натурални суровини, витамини и извлеци от билки или етерични масла. Това променя ситуацията и вече е много трудно да се каже еднозначно, дали бонбоните и дъвките са вредни или полезни. Необходимо е, когато ги купувате да преглеждате състава, изписан на етикета.

  Реални ли са техните предпазни и лечебни свойства
  Това зависи от съставките, от които са направени продуктите.
  Дори когато са без захар, те все пак са сладки. Какъв е подсладителят? Аспартам? Едва ли е по-добър от захарта. Но може да е извлек от стевия или ксилитол. За него лабораторните изследвания твърдят, че ограничава кариесите и е най-подходящият подсладител от гледна точка на зъболечението.
  Дъвките по принцип носят полза с механичните усилия при дъвчене. Доказано е, че това повишава кръвоснабдяването на мозъка и подобрява концентрацията. Прави ухото по-трудно поддатливо на възпаления. Постоянният приток на слюнка защитава устната кухина от бактерии и подпомага процеса на храносмилане. Осигурява бързо усвояване през лигавицата на устната кухина и гърлото на лекарствени вещества, вложени в дъвката. Работи се върху продукти с инсулин.
  Могат да са полезни и в периодите, в които отказвате цигарите.
  Бонбоните също играят ролята на доставчик на лечебни субстанции, които през лигавицата преминават директно в кръвта, без да стигат до храносмилателната система.

  Лекарства под формата на бонбони
  Съществуват лекарствени средства, които са разработени като таблетки за смучене и се използват най-вече при възпалено гърло.
  Производителите на бонбони разработват непрекъснато нови продукти, които имат донякъде същия ефект. В тях най-често се влагат екстракти от популярни билки с несъмнено действие. Обогатяват се с мед, витамин С и други вещества – като нишадъра, използвани в народната медицина.
  Обикновено се работи с мента, евкалиптово масло, мащерка и маточина, салвия и анасон, пелин и копър, резене и касиа, лимон, лавандула, бъз, карамфил и др. Целта е да се постигне задоволителен ефект при повлияване на началните симптоми на инфекциите на горните дихателни пътища и кашлицата.
  Какъвто и да е съставът на бонбоните, важно е да има мярка в използването им. Все пак – в преобладаващите случаи около 90 и повече процента от съдържанието им са въглехидрати. От друга страна, в някои от тях има вещества, които при натрупване, могат да предизвикат неочаквано действие – примерно – слабително.

  На продуктите с лечебно действие е указана оптималната доза и е добре да не я прeвишавате.