• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на BIODERMA Серия NODE
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Познавате ли детските заразни болести – 2 27.02.2018

  Познавате ли детските заразни болести – 2

  В първата част на „Познавате ли детските заразни болести“ стана дума за вирусните шарки – морбили, рубеола и варицела. Във втората ще ви представим скарлатината, шарката с бактериален причинител, и някои общи правила при лечението на детските заразни болести.

  Скарлатината е бактериална инфекция

  Това е главната ѝ отлика от останалите шарки, които се причиняват от вируси. Тя също е характерна преди всичко за деца между 3 и 13-годишна възраст. Нейното време е през есента и зимата. Не е толкова заразна и за разлика от варицела и морбили, където се разболяват над 90% от контактните, от скарлатина се разболяват не повече от 40%. Важно е да се знае, че като продукт от жизнената дейност на болестотворните стрептококи освен токсични вещества, се отделят и алергени. Това рано или късно дава своето отражение.

  Инкубационният период е от 2 до 7дни. Температурата се повишава до към 39° С, появяват се болки в главата, сливиците са уголемени и с налепи, болният се оплаква от бърза уморяемост и обща отпадналост, повръщане. Дали по-нататък инфекцията ще се развие като скарлатина, или ще остане само възпаление на дихателни пътища, зависи от имунната система.

  Малките зачервени петънца тръгват от шията, гърдите и свивките и постепенно се разпространяват по цялото тяло. Кожата е настръхнала като при студ. Обрив има дори в устата на пациентите. В началото езикът е белезникав и целият е в налепи, после става силно зачервен, с обрив приличащ на малина (това е т. нар. малиново гърло). Лимфните възли се подуват. До десетина дни кожата започва да лющи.

  За потвърждаване на инфекцията се прави бърз тест за стрептококи и микробиологично изследване на гърлен секрет. Прилага се антибиотична терапия, антипиретици и имуностимуланти.

  Общи правила при шарка

  Независимо от коя шарка боледува детето ви, трябва да знаете, че тя е силно заразна и се налага да вземете сериозни мерки да предпазите другите членове на семейството, особено ако не са боледували от нея. В тази връзка не забравяйте, че в детска възраст заразните детски болести протичат по-лесно и причиняват по-малко усложнения. За по-възрастните те могат да са много опасни.

  Веднага щом се проявят първите симптоми и високата температура, потърсете лекар. Не се опитвайте да лекувате болния сами. Ако наистина се окаже шарка, следвайте стриктно съветите на лекаря и спазвайте карантината.

  Следете детето да не разчесва обрива. От една страна разраняването може да отвори път за бактериална инфекция. От друга – носи големи рискове за оставане на трайни белези върху кожата.

  Бъдете особено внимателни при антибиотичното лечение на скарлатината. Често настъпва видимо подобрение още след първия-втория ден от приема на антибиотика. Родителите спират медикамента, преди той да се е справил с бактериите. Микроорганизмите привикват с него. Когато болестта се развихри отново, тя е много по-трудна за овладяване и рисковете за усложнения са много по-високи.

  За облекчаване на състоянието на болния можете да използвате заедно с основната терапия крем „Калмидерм“ или геловете „Вирасут“ и „Осмофорс кидс“. Те охлаждат, хидратират и успокояват кожата. Намаляват сърбежа, тушират желанието за разчесване. Притежават антибактериални свойства, насърчават обновяването ѝ и заздравяването ѝ без белези.


  Ако след острия период на шарката отново се появи висока температура, незабавно търсете лекар. Твърде вероятно е това да е началото на нежелани последици на детската болест.