• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • 1+1 на избрани хранителни добавки ERBOZETA & козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Познавате ли средствата за спешна контрацепция 20.09.2019

  Познавате ли средствата за спешна контрацепция

  След бурна нощ се оказва, че сте пропуснали поредната таблетка от противозачатъчните, че се е скъсал презервативът, или че сте забравили да го използвате. В подобни случаи, особено ако не планирате да ставате майка в близко бъдеще, притесненията ви са в състояние да заличат напълно преживяното удоволствие. За такива моменти е изобретено „хапчето за следващия ден“. Достатъчно е да го вземете максимално скоро след необезопасения акт.

  Спешната контрацепция – предназначение и особености

  Това са хапчета, които се вземат еднократно. Те са насочени към предотвратяване на забременяването и са напълно безполезни, ако то вече е настъпило. За да елиминира възможността за забременяване, таблетката за след секс действа в няколко посоки:

  • Затруднява движението на сперматозоидите, като сгъстява цервикалната слуз.
  • Нарушава и затруднява нормалната овулация и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка.
  • Препятства закрепването на оплодената яйцеклетка в матката, но не повлиява вече стабилно имплантираното в маточната лигавица яйце.

  Затова колкото по-рано се приеме спешното хапче, толкова по-голяма е вероятността да не настъпи забременяване. За един от продаваните у нас медикаменти – „Ескапел“ сигурността при прием до едно денонощие от акта достига 95% и 58% – от 49тия  до 72рия час след събитието.

  Има ситуации, в които „таблетките за следващата сутрин“ са противопоказни. Тогава може да се прибегне до поставяне на спирала. Това, разбира се, е по-сложно, отколкото да си купите хапче и да го изпиете, но пък ще продължи да ви пази с висока сигурност между 3 и 5 години.

  Най-разпространените у нас спешни хапчета и ефективността им

  Escapelle съдържа левоноргестрел – синтетичен аналог на женските полови хормони. Най-добре е да се приема до 12тия час, но действа, приет включително до 72рия час или до третия ден.

  EllaOne е с активно вещество улипристалов ацетат. То не е хормон, но въздейства върху прогестерона и така забавя овулацията. Таблетката „Еллаоне“ също е препоръчително да се приеме до 12 час от акта, но действа до 120тия час или до петия ден.
  Смята се, че ако по някакви причини повърнете до 2 часа след приема на хапчето, е възможно да я изхвърлите, преди тя да подейства, затова е необходимо да вземете още една.

  Запомнете, че таблетката за спешна контрацепция не пази от венерически болести, не ви пази от забременяване и при следващ приема секс.

  Специалистите съветват за всеки случай до около две седмици след акта да направите контролен тест за бременност.

  Може ли хапчето за спешна контрацепция да бъде опасно?

  Принципно медикаментите не са опасни и не заплашват плодовитостта на жената. Все пак, понеже влияят върху хормоналните механизми, не е желателно да се ползват често – не повече от веднъж на месечен цикъл.

  Най-често след приема им се наблюдава световъртеж, умора и главоболие, гадене и повръщане. Може да има някакво отклонение в следващата менструация. Затова гледайте на тях наистина само като резерв за спешни случаи и се старайте да ги използвате максимално рядко. За редовно предпазване си има други методи на контрацепция.

  Ако все пак след прием на „хапче за следващата сутрин“ се чувствате зле и цикълът ви се обърка, потърсете лекарска помощ.