• До 40% ОТСТЪПКА на овлажняващи капки за очи
  Поръчай сега
 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на ANTI-AGE козметика SWISS ENERGY
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на хранителни добавки NATURALICO
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Правила за интимна женска хигиена 02.02.2021

  Правила за интимна женска хигиена

  Интимната женска хигиена е неотделима от грижата за здравето на жената. Но за нея се говори малко и леко приглушено – приема се някак за неловка тема. Всъщност – здравата вагина се грижи сама за себе си и има добре балансирана система за самопочистване, създадена от природата. Това, което вие трябва да направите, е да я подкрепяте. 

  Влагалището се самопочиства 

  Вероятно знаете, че влагалището има най-ниското pH (около 4.5) в тялото ви. Киселинността се осигурява от млечнокиселите пробиотични бактерии и функцията ѝ е да потиска развитието на болестотворните бактерии. Специален механизъм го поддържа постоянно овлажнено. В същото време то се намира близо до ануса, а в предверието му се отваря пикочният канал. Което пък е предпоставка за лесното му бактериално заразяване и инфектиране. Притежава специфична миризма, която е много различна при отделните жени. Зависи от храната, която консумирате, от дрехите, които носите, дори от това, колко добре сте хидратирани. Лошата миризма обикновено е свързана с инфекции. 

  Интимната женска хигиена е грижата за чистота и здравето на вагината. Тя е начинът да си осигурите свежест, спокойствие и здраве. Състои се в някои прости процедури, които дори не отнемат много време. Изискват само постоянство. 

  1. Носете памучно бельо 

  Памукът диша и не запарва, поддържа кожата на интимната зона суха и създава неблагоприятни условия за развитие на микроорганизми и възпаления. Обратното – красивите, но синтетични материи задържат влагата, запарват, поддържат топло и влажно, предпоставка са за усилено размножаване на гъбички и бактерии и влошават интимната женска хигиена. Избягвайте тесни дрехи – особено от синтетика. 

  2. Измивайте се поне веднъж дневно 

  Достатъчно е да го правите с ръка с приятно топла вода, не търкайте упорито с гъба ръкавица, четка. Ако държите да използвате и измиващ продукт, нека това да не е сапун, душ гел или друго агресивно почистващо средство. Набавете си специално разработени продукти за интимна женска хигиена. Целта е да не дразните чувствителните тъкани и да не нарушавате естествената киселинност на вагината. Оставете водата да тече от горе надолу, върху интимната зона, не я насочвайте директно към влагалището. 

  Дамският душ не е добра идея, ако нямате оплаквания, заради които лекарят ви е препоръчал да го използвате. Честото му приложение не подобрява интимната женска хигиена. То ще дисбалансира защитната киселинна среда на влагалището, ще увреди колониите на млечно-киселите бактерии, което пък може да доведе до бактериална вагиноза и възпаление. 

  3. Използването на тоалетната хартия 

  Това също е част от ежедневната интимна хигиена, дори и да не изглежда така. Когато я плъзгате отгоре надолу и отзад напред, рискувате да свалите до влагалището опасни бактерии от аналната зона. Свикнете да се избърсвате отпред назад и отдолу нагоре. 

  4. При менструация 

  В този период добрата интимна хигиена е особено важна. Независимо от това, че кървенето може да е оскъдно, сменяйте превръзката максимум на 2-3 часа. Внимавайте с тампоните и по възможност прибягвайте до тях по-рядко. Те задържат менструалната кръв вътре в тялото ви и при забавена смяна на тампона това може да се окаже опасно. Измивайте се минимум два пъти на ден – само отвън, без душ. 

  5. При секс 

  За измиването преди и след секс едва ли е необходимо да се говори. Но измиването няма да ви опази от полово предавани зарази, ако не използвате презерватив. Той осигурява висока защита от трихомоназа, хламидия, гонорея (трипер), сифилис, генитален херпес, генитални брадавици и т. н. 

  Въздържането от секс по време на менструация също се включва в интимната женска хигиена. 

  6. Сменяйте кърпите всеки ден или използвайте еднократни 

  Това е абсолютно задължително, ако имате сърбеж, парене или някакво отклонение в нормалното течение – станало е обилно, изглежда жълто или зелено, мирише неприятно. Повторното използване на кърпата за подсушаване може да доведе до подновяване на заразяването. 

  7. Похапвайте фементирали храни и боровинки

  Те ще ви доставят жизнени пробиотици. При склонност към инфекции на отделителната система консумирайте сушена червена боровинка. Добре е да държите вкъщи хранителни добавки с екстракт от червена боровинка. Той пречи на захващането на бактериите по лигавиците, предотвратява и облекчава инфекциите. 

  Изберете подходящи продукти за интимна женска хигиена и поръчайте ! Ще ги доставим до дома ви!