Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при стомашен дискомфорт и киселини
  Поръчай сега
 • До 60% ОТСТЪПКА на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • До 40% ОТСТЪПКА на хранителни добавки ERBOZETA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика за коса и тяло BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Правилната техника за кърмене за комфорт и добро хранене на бебето 18.11.2021

  Правилната техника за кърмене за комфорт и добро хранене на бебето

  Въпреки че кърменето е природосъобразното хранене на новороденото, правилната техника се усвоява с времето и опита. Важно е да се каже, че „правилна техника“ се използва в смисъла на най-удобния начин на кърмене за вас и за бебето ви. Той ви позволява да се чувствате комфортно по време на сучене, да не изпитвате болка и да няма разраняване на зърната. На бебето осигурява пълноценно хранене, добро наддаване на тегло и добро настроение. Затова, като изключим някои важни правила, различните възможни пози са само варианти, които да изпробвате и от които да изберете най-подходящия за себе си, да формирате собствената си правилна техника за кърмене.

  Основни правила за добра техника на кърменето

  • Телцето на бебчо да не е усукано, ухото, рамото и бедрото му да лежат на една права линия. Това улеснява преглъщането.
  • Детето трябва да е близо до тялото ви. В противен случай ще е принудено да придърпва гърдата (зърното ви) към себе си. Това за него ще е уморително, а за вас – болезнено.
  • Правилното засмукване означава зърното да е дълбоко в устата му заедно с по-голямата част от ареолата. Езичето му да е под зърното, а крайчета на устничките му – леко обърнати навън. Брадичката му докосва гърдата.  Нослето е много близо до нея, без тя да го запушва. Усещате сукането като леко придърпване, виждате движенията на челюстта му и чувате преглъщането. Щом това се случва, значи техниката ви е правилна.
  • Ако засмукването не е добро, не дърпайте бебето със сила. Пъхнете внимателно малкия си пръст в ъгълчето на устните му, за да нарушите вакуума.
  • Не притискайте главата му към гърдата. Така може да запушите нослето му и да го накарате да се откаже да суче. По-добре придържате внимателно тилчето с ръка.
  • Когато млякото ви е изпълнило гърдата и тя е почти твърда, изцедете малко кърма, преди да започнете да кърмите, това ще улесни захвата на детето. Можете да го направите с ръка или с подходяща помпа.
  • Не се прегърбвате над него и не се опитвайте да притискате гърдата към устатата му. Заемете позиция, в която се чувствате удобно и стабилно, и поднесете детето по-близо. Ако не ви е удобно и несъзнателно се опитвате да се намесите по време на кърмене, бебето може да се плъзне по тялото ви и да изпусне зърното, а това определено не говори за правилна техника на кърмене.

  Позиции за кърмене, които ви осигуряват правилна техника 

  „Кожа до кожа“

  Най-простата позиция е така наречената „кожа до кожа“. Поставете голото бебче (може и с гащички) върху себе си. Контактът задейства инстинктите му и то започва да търси гърдата. Няма нужда да му помагате, скоро само ще открие зърното и ще се опита да засуче. Ако се случи от лакомия да засмуче друга част на гърдата, внимателно го отстранете и повторете опита. Техниката ще срещнете описана и като „Засукване, водено от бебето“. Тя е особено полезна, когато бебчо е все още много малък, а млякото ви тече обилно и го дави.

  Странично легнали

  Легнете удобно настрани. Поставете бебчо плътно до себе си с носле срещу зърното и го изчакайте да засуче. Прикрепяйте го внимателно за кръстчето с ръка. Когато е още много мъничко, подложете му възглавница.

  „Люлка“

  Ако предпочитате да сте седнала, а не легнала, изпробвайте така наречената поза „люлка“. Бебчо лежи на леко присвитата ви ръка откъм страната на гърдата. Това ви дава възможност да подкрепяте краката му с другата или при нужда да масажирате гърдата.

  „Футболна топка“

  Отново държите бебчо с прилежащата ръка, но телцето му е ориентирано перпендикулярно на вашето и крачетата му са под мишницата ви. Така сигурно и надеждно подкрепяте главата, а свободната ръка може да масажира и компресира гърдата. При новороденото вероятно ще ви се наложи да използвате възглавница.

  Възможни са и други различни пози по отношение на използваната ръка, на посоката на бебчо спрямо вашето тяло, според това дали сте легнали или седнали. В процеса на кърмене ще намерите вашата правилна техника, ще я променяте в различни ситуации – примерно, с порастването на детето.

  За правилната техника на кърмене без болка и проблеми могат да ви помогнат и различните приспособления, които ви предлагаме: