Кърменето е една от естествените биологични функции на родилката. До около средата на миналия век никому не минавало и на ум да храни бебетата по друг начин, освен ако майките по някакви причини били лишени от тази възможност. После бяха създадени адаптираните млека и стана модно новородените да се хранят с формула. През последните десетилетия с много усилия на педиатрите и акушерките броят на кърмените бебета нараства.
Ускорява връщането на матката към нормалното ѝ състояние
Кърменето стимулира възстановителните процеси в матката на родилката. Сученето на бебето увеличава секрецията на хормона окситоцин, а той насърчава контракциите и свиването на кръвоносните съдове, което пък стяга отпуснатите тъкани и намалява кървенето.
Намалява рисковете от редица заболявания
Изглежда кърменето предизвиква не напълно уточнени промени в женския организъм, които го правят по-защитен срещу редица заболявания. Многогодишни наблюдения показват, че кърмилите жени са по-малко склонни да се разболеят от:
• рак на гърдата и яйчниците;
• хипертония;
• артритни заболявания,
• сърдечни болести;
• диабет тип 2.
Кърмещата майка е емоционално по-удовлетворена, по-малко изложена на риск от следродилна депресия и изгражда много тясна връзка с бебето.
Забавя възстановяването на месечния цикъл и овулацията
Кърменето сигнализира на организма, че към момента бременността е нежелана. Това е начин на природата да даде време на майката да се погрижи за новороденото. Все пак, консултирайте се с гинеколога си и не разчитайте на това като на сигурен контрацептив.
По-евтино е и по-удобно
Бюджетът, необходим за адаптирано мляко за един месец е доста висок. Необходимо е време за почистване на шишетата, за приготвяне и затопляне или охлаждане на готовото мляко. Кърмата е винаги на разположение в момента на поискването.
Кърмата е създадена от природата за новороденото. Майчиният организъм я произвежда съобразно конкретната възраст и нужди на бебето и в първите около шест месеца тя задоволява напълно потребностите му – не само от храна, но и от защита от болести и патогени. Затова и препоръките на здравните власти са в първата половин година то да бъде изключително на кърма. В края на периода започва захранването му с твърда храна и така се посрещат порасналите му нужди от хранителни вещества. Макар и разредено, кърменето може да продължи до около една – две годинки. Според сегашното ниво на знание, от кърмата отсъства единствено витамин D.
Коластрата слиза най-напред. Тя е богата на белтъчини, съдържа всички хранителни и защитни вещества, доставя първите имнуглобулини и антитела за незрелия организъм на новороденото, също и храносмилателни ензими. Сменя я преходното мляко, а до седмица-две вече се отделя и зрялото мляко.
Кърменето намалява рисковете от:
• инфекции на горните дихателни пътища и на средното ухо, простуди;
• астма и болести на долните дихателни пътища;
• чревни инфекции и стомашно-чревни заболявания;
• диабет тип 1;
• алергии;
• детска левкемия;
• синдрома на внезапната детска смърт.
Освен това осигурява и някои ползи в по-късна възраст. Сред тях са:
• формиране на тясна емоционална връзка с майката и усещане за сигурност;
• повишена ефективност на ваксините;
• подобрен контрол върху теглото и по-нисък риск от затлъстяване;
• по-висока интелигентност и др.
За жалост, кърменето не зависи само от вашето желание. Но всеки ден на кърма е от полза за бебето ви. Затова кърмете – колкото можете – месец, три или повече. И ако детето наддава нормално, значи всичко е наред.
Макар че бременността и кърменето са нормални функции на женския организъм, те представляват допълнително натоварване и обикновено в този период дамите се нуждаят от допълнителни витамини, минерали и специализирани формули, композирани специално за тях.