• До 30% ОТСТЪПКА на продукти при алергия
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на козметика Difa Cooper серия ADENOSIL
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА на продукти при грип и настинка ERBOZETA
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Причини за честите вирусни инфекции при децата 02.04.2021

  Причини за честите вирусни инфекции при децата

  Малкото дете често боледува от вирусни инфекции. Смята се за естествено това да се случва между 6 и 8 пъти годишно. С израстването му до тийнейджър те постепенно намаляват до около 4 – като при възрастните. Като се прибавят още няколко настинки и 2-3 стомашни неразположения, става ясно, защо ви се струва, че хлапето е постоянно болно.

  Какви са причините за честите вирусни инфекции

  Настинките и вирусните инфекции започват след 6тия месец, когато прехвърленият от майката пасивен имунитет е изчерпан, а собственият още е твърде незрял. Той тепърва ще се развива и съзрява – чрез постоянни срещи с различни патогени.

  Колкото по-интензивно общуват децата, толкова по-вероятно е да боледуват често. Повечето инфекции са леки, преминават бързо и без особено лечение. Хлапетата се възстановяват бързо и изглеждат здрави между две боледувания, растат и се развиват нормално. Честота на разболяванията намалява с възрастта.

  Най-сериозни са рисковете, когато детето:

  Посещава детска градина или училище;
  Има повече сестри и братя у дома;
  Живее в дом, в който се пуши;
  Страда от атопична болест и др.

  Сред естествените причини за вирусните заболявания са също алергиите, неразпознатата астма, анатомичният принос (пример – малките много страдат от възпаления в ушите. С порастването на черепа дренирането на ушните канали се подобрява и ушните възпаления намаляват).

  Имунодефицитът като причина за вирусните заболявания

  При честите вирусни заболявания може да се мисли за евентуален имунодефицит. Важно е обаче да имате предвид, че по правило детето с имунни проблеми не боледува по-често от другите. По-скоро то боледува по-тежко и се налага да се хоспитализира. Инфекциите са по-сериозни – от циреи по кожата до пневмонии. Не изглежда здраво между боледуванията и растежът му се забавя.

  Имунодефицитът може да е първичен или вторичен. С първичен имунодефицит се ражда едно на около 2000 деца. Той е наследствен и носителите му са предразположени към инфекции, отклоняващи се от нормата възпалителни отговори, автоимунни и онкологични заболявания. Ранното му диагностициране и лечение намалява значително заболеваемостта и дори смъртността, характерна за нелекувания първичен имунодефицит.

  Вторичният се проявява след недохранване, тежки преболедувани и рецидивиращи вирусни заболявания, рак. 

  Как можете да намалите броя на вирусните инфекции при детето си

  Ваксинирайте го срещу широко разпространените детски болести. Ваксинацията е надежден метод за превенция, освен ако не е противопоказна за детето ви.
  Не допускайте да се пуши в дома ви и не правете изключения за никого. Пасивното пушене вреди на малките.
  Не прилагайте лечение (и особено антибиотици) без да сте се консултирали с лекаря.
  Мийте често ръцете си – поне 20 секунди със сапун и вода. Правете го след всяко кихане, почистване на носа, кашляне, ходене до тоалетната, преди готвене и хранене. Създайте подобен навик и у децата си.

  Рецидивиращи респираторни инфекции

  Това са повтарящи се възпаления на горните дихателни пътища, които по-рядко засягат и долния дихателен тракт. Често са резултат на недоизлекувано заболяване, на астма и както вече казахме – на алергии или анатомични проблеми. Обяснението може да е и в честото излагане на инфекциозни агенти в околната среда (в детските заведения).

  Но зад тях може да се крият вродени аномалии на дихателните пътища, муковисцидоза, различни синдроми на имунна недостатъчност. Лекарят ви ще прецени нужни ли са и какви изследвания, за уточняване на диагнозата.

  Честите вирусни инфекции намаляват с възрастта и развитието на имунната система на детето. По принцип са безобидни и не оставят последици за здравето на слънчицето ви. Помогнете му да израсне по-лесно този период като му осигурите балансирано хранене,  престой на открито и много движение. Добавете и мултивитамини с добро качество като „Фрутдеп микс“.