• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на BIODERMA Серия NODE
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Пробиотици, пребиотици и синбиотици 11.11.2019

  Пробиотици, пребиотици и синбиотици

  Днес все по-често се замисляме за страничните ефекти на лекарствата и търсим по-безвредни варианти. Затова продуктите с пробиотици печелят все повече привърженици и вече са във всеки дом – за възстановяване на чревната микрофлора след антибиотична терапия, за регулиране на стомаха, за общо укрепване на организма.

  Какво е микробиом

  Микроибиом се нарича цялото съобщество от бактерии, живеещи в симбиоза с човека. През последните години учените откриват неподозирани същностни връзки между нашия организъм и микробиома, които до голяма степен определят качеството ни на живот.

  Съставящите го бактерии се делят на три основни групи – патогенни, условно патогенни и пробиотици (добри бацили).

  • Патогенните са безусловно вредни за живота ни.
  • Условно патогенните са безвредни при силна имунна система, но стават опасни при отслабването на организма и защитните му сили.
  • Пробиотиците контролират вредните и с жизнената си дейност допринасят за оптималното функциониране на организма ни.

  Пробиотици – добрите бактерии

  Колониите на пробиотиците са основно в стомашно-чревния тракт, но се откриват по всички лигавици. Представени са от различни видове, но определящите са бифидобактериите и лактобацилите. Като потискат развитието на патогенните бактерии и условно патогенните, те не само ни пазят от тежки инфекции, но осигуряват благоприятни условия за развитието на всички останали пробиотични видове. Свикнали сме да мислим за тях като за помощници на храносмилането и регулирането на стомаха, но добрите бацили повлияват благотворно всички вътрешни органи и пазят клетките от израждане в туморни, стимулират имунната система, отслабват алергичния отговор и т. н.

  Пробиотиците произвеждат биологично активни вещества, значими за човешката обмяна. Сред тях са витамин К и витамини от група В, също важният и често дефицитен кобаламин – В12, ензими, аминокиселини, които тялото ни не произвежда само, и др.

  Заслуга на лактобацилите и бифидобактериите са някои от най-обичаните и важни храни за човека – киселото мляко, киселото зеле и различните ферментирали продукти, хлябът с квас и т. н.

  Пребиотици – храната на пробиотиците

  Всеки съвет за здравословно хранене включва препоръката да хапвате повече плодове и зеленчуци, които са доставчик на несмилаеми фибри, а те пък са важни за работата и доброто състояние на червата. Несмилаемите фибри обаче имат още една много важна функция – отлична храна са за добрите бактерии – пробиотиците. От тази гледна точка несмилаемите фибри се обобщават с термина „пребиотици“.

  Пребиотиците осигуряват оптимални условия за процъфтяване на добрите бактериални щамове и за успешното формиране на устойчиви колонии.

  Синбиотиците – съчетание на пребиотици и пробиотици

  Главният проблем пред създателите на добавки с пробиотици е как добрите бактерии да преминат през враждебната среда на стомаха, да достигнат невредими до червата и лесно да ги колонизират. Сред различните подходи, които прилагат производителите, е и комбинацията на пребиотици и пробиотици. Това гарантира благоприятна среда на преминалите през стомаха добри бактерии, бързото им развитие и формирането на жизнеспособни колонии. Синбиотичните продукти са отлично решение с двойна полза за организма – активни добри бактерии и достатъчно несмилаеми фибри.

  За да сме коректни, трябва да кажем, че синбиотиците са подсказани от самата природа и се използват от хората от хилядолетия. Това са споменатите вече ферментирали продукти.

  Когато следващия път избирате пробиотична добавка, изберете синбиотик.