• До 40% ОТСТЪПКА на овлажняващи капки за очи
  Поръчай сега
 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на ANTI-AGE козметика SWISS ENERGY
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на хранителни добавки NATURALICO
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Промени по ноктите, причинени от козметични процедури 16.02.2021

  Промени по ноктите, причинени от козметични процедури

  Все по-често инвазивните козметични процедури, свързани с оформянето на маникюра и скулптурирането на ноктите, водят до алергични прояви и/или промени в здравината и вида на нокътната плочка.
  Най-общо промените, причинени от козметични процедури, могат да се класифицират в следните категории: 

  • травматични проблеми; 

  • необичайни промени (промяна в цвета на нокътната плочка); 

  • инфекции (причинени от бактерии, вируси и гъбички); 

  • алергични реакции (от акрилатите в гел лака, акрилните нокти, формалдехидните смоли, дезинфектантите и консервантите в почистващите средства). 

  Травматични проблеми

  Травматична онихолиза е състояние, при което се наблюдава отделяне на нокътната плочка от нокътното легло. Това състояние винаги е свързано с бяло или жълтеникаво оцветяване към свободния ръб на ноктите. Онихолизата може да се дължи на микотична инфекция, псориазис или травматични увреди. Характерно за травматичната онихолиза е бяло-жълтото неравномерно оцветяване в края на нокътната плочка. Към вътрешната част то е вълнообразно, прилича на обърната буква “М” или на зъбците при електрокардиограма. 

  • Травмата от  неправилно почистване се  получава от вмъкването на ножица или други остри предмети между нокътната плочка и нокътното ложе. Това е основен начин за отлепването ѝ. 

  • Честа причина е отстраняването на малките кожички при правене на маникюр. 

  • Травматична онихолиза се появява и при невнимателно отстраняване на изкуствени нокти или гел лак, особено при използване на нестерилни инструменти. Понякога след вълнообразното бяло оцветяване към средата на нокътната плочка се виждат малки кръвоизливи – сигурен белег за травматично увреждане. 

  • Различен тип травматично увреждане е появата на тъмно оцветени набраздявания и надигнати участъци в центъра на ноктите на палците на ръцете. Заболяването се нарича онихотиломания и се дължи на навика да се избутват или “изяждат” кожичките около тях. При много хора това е неосъзнат навик.

  Често заедно с травматичната увреда се появяват и следи от инфекция. Причината е в нарушаването на нокътната бариера и възможността за заселване на микроорганизми в нокътната плочка. 

  Необичайни промени по ноктите, причинени от козметични процедури

  Промени в цвета на нокътната плочка

  Една от най-честите наблюдавани промени след премахване на лака е промяната в цвета на нокътната плочка. Това се дължи на безобидно оцветяване на кератина (особено при яркочервен цвят на лака). Измененията могат да са с различен цветови нюанс, но най-чести  са жълтите или червени петна. 

  По-често промяна в цвета се наблюдава по ноктите на краката, защото там лакът остава по-дълго. Обикновено оцветяването се задържа за около 2 седмици и изчезва само, без да изисква лечение. За да се предотврати подобно оцветяване, е добре да се използва така наречената база или основа за лак, въпреки че това не е 100% сигурен метод. 

  Бели петна и/или линии по повърхността на ноктите

  При нанасяне и най-вече при отстраняване на лак може да се наблюдава така нречената кератинова дегранулация. Тя се проявява с бели петънца и линии по протежение на ноктите. Дължи се на взаимодействие на лака с кератина от нокътната плочка. Предполага се, че по-агресивните дълготрайни лакове причиняват по често петна и линии. Много често този вид промени се приемат погрешно за гъбички и се лекуват с различни антимикотични средства. 

  Как да не се допуска такава грешка? Най-добре е да се направи изследване за гъбички – посявка и/или нативен препарат. Така и лекарят, и пациентът ще са наясно с причините и начините на лечение. 

  Случва се по протежение на ноктите да се наблюдават дълбоки бразди. В дерматологията те се наричат линии на Бо. Тези линии са безобидни в повечето случаи, но означават че някакъв фактор (температура, инфекция, лекарства, стрес) е причинил за кратко време забавяне на растежа. При набраздяване е добре да се обърнете към дерматолог – има специални средства за укрепване на нокътната плочка, които се нанасят върху нея или се втриват в кожата около нея. 

  При промени на нокътната плочка в следствие на козметични процедури, инфекции и алергични реакции много полезни са растителните стимуланти от протеинови хидролизати като тези от соя и овес. Те активират растежа и заздравяват чупливите нокти. Ефективен дерматологичен продукт в това отношение е „Оникофикс активатор“ с протеинови хидролизати, които се интегрират с кератина на нокътната плоча и я подсилват, без да възпрепятстват нормалното ѝ насищане с кислород.

  Инфекции по ноктите, причинени от козметични процедури

  Гъбични инфекции

  Гъбичните инфекции са сложна материя – както за диагностика, така и за лечение. Много зависи от броя на засегнатите нокти, от промяната в цвета, задебеляването, придружаващите заболявания. Две неща трябва да са ясни – не се започва лечение преди да се установи, дали се касае за гъбички, бактерии, плесени или съвсем друг вид заболяване. Изисква се посявка в специални среди и/или микроскопско изследване. След като се установи причината, работа на дерматолога е да избере лечебния метод – само антимикотичен лак, системно лечение, лазерно лечение. Много е важна профилактиката – без регулярна дезинфекция на обувки и чорапи не може да се очаква добър терапевтичен ефект. 

  Активното вещество пироктон оламин притежава широк спектър на действие срещу гъбички, дрожди и плесени. Климбазол пък е мощно противогъбично средство.  В комбинация те действат на широк фронт срещу гъбичната инфекция. Съчетани в една формула, осигуряват безопасна и ефективна терапия. Такъв продукт е „Оникофикс лак“. Той е лесен за нанасяне като обикновен лак. Действа и при други необичайни промени, причинени от козметични процедури. 

  Бактериални инфекции

  Много често заедно с промените по ноктите, при бактериалните инфекции се наблюдава зачервяване и оток около тях. Важно е бързо да се направи посявка и да се започне лечение със съответните антибиотични локални средства. 

  Микобактериални инфекции

  Наблюдават се при така наречените педикюрни вани, когато при процедурата не е направена предварителна стерилизация или когато не се сменя често филтъра. В тези случаи се развиват микобактерии, които обикновено предизвикват обрив около ноктите и по кожата на краката. Това са лабораторно доказани случаи, свързани винаги с клиентите на един определен козметичен салон, в който хигиената не се спазва. Друг вид микобактериални инфекции се пренасят от рибките, които  се използват за отстраняване на роговите образувания от ходилата. 

  Алергични реакции към гел лак, ши лак, акрилни нокти 

  Акрилните нокти се получават от смес от течни и прахообразни акрилати. След нанасянето им не е необходима фотопроцедура. Геловета са тип лакове на базата на акрилати. Те са смес от акрилатни мономери, които изискват УВ светлина за  полимеризация и втвърдяване. 

  Независимо от вида лак, алергичните реакции към акрилатите се увеличават в световен мащаб. Кожата около ноктите често е възпалена, оточна, появяват се обриви и сърбеж. Самите те са чупливи и деформирани. Не трябва да се забравя, че алергичната реакция към акрилатите не винаги е около ноктите. Обриви могат да се появят и в областта на лицето, около клепачите и устата. Причината е в честото докосване с ръце  на тези участъци от кожата. От значение е и по-тънката кожа на клепачите и съответно по-лесното проникване на алергените там. 

  Алергията към акрилати трябва да бъде доказана, преди да се започне лечение. Това става с епикутанно дерматологично тестуване със специализирана серия за акрилати. Серията е разработена в Швеция и се използва за доказване на акрилатната алергия в цяла Европа. На гърба на пациента се залепват пластири с камерки, които съдържат предполагаемия алерген. Пластирите остават 48 часа в контакт с кожата на гърба, след което се премахват и дерматологът отчита положителните реакции на втория и третия или четвъртия ден след премахване на теста. При съмнителни реакции се прави отчитане и след една седмица, а понякога допълнително се тестува и с Европейска разширена серия, за да се открият евентуално и други виновни алергени. 

  Промените на нокътните плочки поради чести козметични процедури са неприятни, карат ви да криете ръцете си от хорските очи и да изпитвате дискомфорт. В някои случаи те водят до падане на нокътя. Ваш добър помощник в такава ситуация са продуктите „Оникофикс“ на Difa Cooper. Консултирайте се с дерматолог или ни попитайте как да ги използвате.