Сайтът използва бисквитки.

 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти FORTEX
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на етерични и козметични масла
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Разстройство с дефицит на вниманието при възрастни 02.11.2022

  Разстройство с дефицит на вниманието при възрастни

  Състоянието е добре познато в детска възраст, но се среща и при възрастните. Фактът не е популярен, но пък за сметка на това силно понижава качеството на живот на страдащите. В основата е на неуспешните социални взаимоотношения, на лошото представяне на работното място, на хаотичното поведение.

  Какво представлява разстройството с дефицит на вниманието (и хиперактивност)

  То е невробиологично разстройство, което засяга човека през целия му живот при липса на лечение. Изразява се в невъзможност за продължителна концентрация и задържане на вниманието върху една и съща задача, импулсивни действия, прекомерна подвижност. Възможно е по-ясно изразени да са симптомите на невнимание или на импулсивност и хиперактивност, но често са налични и двете групи оплаквания.

  Разстройството се проявява в детството и в повечето случаи дефицитът се израства с годините, но при някои се запазва и в зряла възраст. Случва се обикновено при възрастни, които не са диагностицирани и не са лекувани навреме. Околните ги смятат за прекалено разсеяни, несериозни, зле възпитани и безотговорни. Трябва да полагат много повече усилия от другите, които обаче рядко се увенчават с успех. Самите те често са притеснени и стресирани от поведението си, но не могат да го променят въпреки усилията си.

  Възможно е в детството симптомите им да са били слаби и да са преминали незабелязано, но да се изострят с поемането на все повече задачи и отговорности с порастването и живота им на възрастни.

  Често дефицитът на вниманието при възрастните е придружен с други психични разстройства – биполярно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство, тревожност, депресия. Състоянието засяга хора от всички нива на интелигентност.

  Как да разпознаете признаците на разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност при възрастните

  • Възрастните с дефицит изглеждат постоянно неспокойни, нетърпеливи и разсеяни, настроението им често се променя, отличават се с раздразнителност и избухливост.
  • Лошо се справят със стреса и са с ниска толерантност към фрустрацията.
  • Опитват се да правят по няколко неща едновременно, но не ги довършват, проявяват небрежност и липса на внимание към детайла.
  • Предпочитат най-често по-бързите решения, вместо по-резултатните.
  • Обикновено закъсняват за работа и за срещи, ако въобще запомнят, че са ги уговорили.
  • Не умеят да организират и управляват времето си, да степенуват и приоритизират задачите си. Фокусират се трудно, постоянно губят нещата си.
  • Продуктивността им е лоша, справят се зле с ежедневните рутинни дейности, със следването на инструкции и изпълнението на сложни задачи, изискващи повече време.
  • Вземат импулсивни решения и не умеят да преценяват риска, проявяват се като рискови шофьори.
  • Някои възрастни са хиперфокусирани върху интересни и харесвани неща, но им е невъзможно да задържат вниманието си върху всичко останало.
  • Били са проблемни ученици дори когато са се опитвали да са прилежни.
  • Трудно за тях е поддържането на трайни връзки и социални взаимоотношения, комуникират зле – не слушат при разговори, прекъсват събеседника, опитват се да отговорят на незададени докрай въпроси и т. н.

  Ако забелязвате някои от тези черти у себе си или у близък, ако симптомите не са единични и ви тревожат не само от време на време, а постоянно и се проявяват в повече от една сфера от живота ви, може би става въпрос за недиагностицирано разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност.

  Лечим ли е дефицитът на вниманието и хиперактивността при възрастни

  Веднъж диагностициран, дефицитът на вниманието и хиперактивността при възрастните се лекува или най-малкото проявите му могат да бъдат овладени в значителна степен. Лечението включва както психологически терапии като когнитивно-поведенческата, така и медикаментозни.

  По-сложно е самото диагностициране, защото подобни симптомите предизвикват също стресът и други психически и физически състояния и заболявания.

  Редом със специализираните тестове, лекарят вероятно ще обсъди държането ви с хората,  които ви познават добре, и ще се задълбочи в историята на поведението ви. Това може да ви се струва неудобно, но точното диагностициране и поставяне на състоянието ви под контрол ще подобрят значително качеството ви на живот, така че временното неудобство си струва. Потърсете помощ максимално скоро!