• до -50% на продукти за подобряване на паметта и тонуса
  Поръчай сега
 • -25% на козметика URIAGE
  Поръчай сега
 • до 30% на продукти за Интимна хигиена
  Поръчай сега
 • -20% на продукти против косопад ADENOSIL
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Решете проблема с разширените вени в зародиш 17.07.2016

  Решете проблема с разширените вени в зародиш
  Може би ви се е случвало да забележите по краката на познати и непознати дами виещи се като въжета, изпъкнали морави вени. Гледката е грозна и клони към страшна. А самата жена, освен неудобството от погледа ви, изпитва болка, непрекъснато е с отекли крака, лесно се уморява и е сериозно застрашена от възможността във всеки миг съсирек да се откъсне и да тръгне по кръвоносната система с непредвидими последици. Да, става дума за варикозни вени, наричани още разширени.

  Защо вените се разширяват

  Причините могат да са различни – наследственост, заболяване, начин на живот, естествените процеси, настъпващи с възрастта. Но реално се случва едно – стените на кръвоносните съдове губят полека гъвкавостта си, клапите, пречещи на кръвта да се връща обратно, стават неефективни. Мускулите, подпомагащи придвижването на кръвния ток обратно на гравитацията, губят тонус.

  Кръвта започва да тече все по-бавно. Появяват се застойни процеси и връщане назад, към тъканите, от които е дошла. Задържането й принудително увеличава обема на вената. Тя започва да се разширява и това скоро става видимо с прост поглед. Податливи са всички вени в тялото, но най-често се случва в краката.

  Отключващи фактори и симптоми

  Увеличаването на телесното тегло натоварва изключително долните крайници. Обездвижването бързо води до загуба на тонус в мускулите и стените на кръвоносните съдове. Липсата на движение благоприятства застойните процеси. Повечкото мазнини в храната и други грешки в храненето водят до отлагане на плаки по вътрешните стени на съдовете и ги затлачват.

  Лекият оток около глезените, който забелязвате в началото и бързата умора, тежестта в краката скоро стават обезпокоителни. Усещате мравучкане, изпитвате болка. После на места забелязвате сини тънички вени. От тук до пълната картина на варикозните вени пътят е кратък.

  Можете ли да избегнете разширените вени

  В случай, че имате наследствена обремененост, рано или късно те ще се появят. Но ако този фактор липсва, можете да избегнете заболяването или поне да го отложите за много напред във времето.

  Общо взето – необходимо е да правите същото, което сте чували безброй пъти за други проблеми – движете се! Движението и физическото натоварване увеличават потенциала на кръвоносната система. Кръвообращението е по-бързо, стените на съдовете са по-гъвкави, клапите работят перфектно. Липсват условия бедната на кислород и събрала отпадните продукти от цялото тяло кръв да се застоява във вените и да ги уврежда.

  Ако работата ви привързва за цял ден на стола, на всеки час се изправяйте, разтъпквайте се, правете за няколко минути упражнения за раздвижване. Осигурете си възможност да вдигате краката си на по-високо – както под бюрото, така и когато почивате. Дори нощем можете да подлагате възглавница под ходилата – това ще облекчи движението на кръвта. Тесните, прилепнали дрехи, неудобните високи токчета – добре е да ги забравите. От разширени вени по-често страдат жените.

  Хранете се балансирано, без да трупате излишни калории, които увеличават теглото ви и натоварват долните крайници.

  Включете към режима си подходящо облекчаващо средство

  Щом се появят първите симптоми, потърсете в аптеката „Вариксинал гел”. Той е разработен на базата на екстракти от див чемшир, конски кестен, гота кола и черна боровинка. Те са известни с благотворното си действие върху стените на кръвоносните съдове, тонизирането им, ускоряване на движението на кръвта и възпрепятстване на застойните процеси. Достатъчно е да намазвате проблемното място веднъж-два пъти на ден с лек масаж отдолу нагоре.

  Ако още не сте пробвали, сега е моментът – предлагаме ви „Вариксинал гел”, 75 мл, с 25% отстъпка.