Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при крампи и за сърдечно-съдова система
  Поръчай сега
 • До 35% ОТСТЪПКА на козметика срещу косопад ADENOSIL
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти ALKALOID
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Ресвератролът и ползите от него 02.09.2022

  Ресвератролът и ползите от него

  Ресвератролът е един от фитохимикалите, които през последните десетилетия пораждат големи надежди за укрепване на човешкото здраве и благополучие. Въпреки недостатъчните изследвания върху хора, се смята, че той оказва благотворно влияние върху най-опасните заболявания със социална значимост – сърдечно-съдовите, диабета, рака, възпаленията.

  Какво представлява ресвератролът

  Той е полифенол и по-конкретно стилбеноид (безазотен полифенол). Синтезира се от растенията, за да ги защитава от вредители и в този смисъл попада в групата на фитоалексините. Към момента е открит в десетки растения от различни видове и родове. Сред най-добрите му източници са корените на японската фалопия (Polygonum cuspidatum) и семките и кожиците на червеното грозде (и червеното вино). Намира се още в тъмния шоколад, фъстъците, черниците, нара, боровинките и т. н.

  Изследванията разкриват, че ресвератролът оказва разностранно силно влияние върху организмите на животните и на човека в частност. Механизмите на това влияние не са напълно изяснени, но засягат от работата на някои гени до контролирането на определени ферменти, отговорни за различни био-химични реакции.

  Какви са основните ползи, които ресвератролът носи за здравето?

  Осигурява мощна антиоксидантна защита

  Съвременната медицина сочи свободните радикали и оксидативния стрес като едни от основните виновници за увреждането на клетките и на клетъчната ДНК. Затова биоактивните вещества, които са в състояние да изчистват свободните радикали и да елиминират оксидативния стрес – антиоксидантите – са от огромна полза за благосъстоянието на организма. Ресвератролът, като антиоксидант, действа

  • директно, обезвреждайки свободните радикали;
  • индиректно, включвайки се в контрола и модулирането на различни антиоксидантни пътища.

  Защитава сърдечно-съдовата система

  Като действа на молекулярно и клетъчно ниво ресвератролът повлиява добре сърдечно-съдовата функция и сърдечната дейност. Той значително намалява факторите на възпаление  и маркерите на оксидативния стрес. Намалява риска от хипертония, повишава нивата на добрия холестерол (HDL) и намалява нивото на общия. Затруднява образуването на кръвни съсиреци (тромби). Очаква се на негова база да се разработят нови терапии за атеросклероза, исхемия, сърдечна недостатъчност, метаболитен синдром и др.

  Съдейства за контрола на диабета

  Прави го, като намалява нивата на кръвната захар, плазмените нива на триглицеридите, сърдечната честота. Едновременно с това значително увеличава общите плазмени нива на инсулина и самата чувствителност на клетките към него.

  Изпълнява невропротективни функции

  Те се проявяват при различни невродегенеративни увреждания – предизвикани от злоупотреба с алкохол невродегенеративни разстройства, амиотрофична латерална склероза, болестите на Паркинсон, Хънтигтън, Алцхаймер. При това става дума за намеса в специфични за нервната и мозъчната тъкан процеси, а не само за противовъзпалителна и антиоксидантна защита. Пречи на отлагането на бета-амилоидите – белтъчните фрагменти, които образуват плаките при Алцхаймер.

  Проявява убедителни противоракови ефекти

  Различни изследвания сочат, че ресвератролът е в състояние да потисне всеки етап от канцерогенезата и действа както химиопревантивно, така и химиотерапевтично. Основа за това са неговите

  • антиоксидантни;
  • противовъзпалителни;
  • про-апоптозни (предизвикващи програмирана клетъчна смърт в туморните клетки);
  • антипролиферативни (пречещи на размножаването на туморните клетки) характеристики.

  Добрите противовъзпалителни свойства на ресвератрола са наблюдавани при възпаления на дихателни пътища, плевритни изливи, отоци на ухото. Той модулира възпалителния отговор на чревните клетки. Потиска растежа на някои грам-положителни и грам-отрицателни бактерии и гъбички и образуването на биофилм. Повлиява добре женската и мъжката възпроизводствени системи. Препоръчва се при ставни и ревматични заболявания. Има доказателства, че забавя стареенето на организма.

  „Фрутдеп имуно“ – вашият източник на ресвератрол

  „Фрутдеп имуно“ е създаден, за да подкрепя вашата имунна система и да пази здравето ви. Във формулата ресвератролът (сух екстракт от японска фалопия) е съчетан с други мощни биоактивни съставки като бета-глюкани, лактоферин и витамини. Предназначен е за деца над 3 години и възрастни.

  Поръчайте  и подкрепете своята имунна система! Погрижете се за здравето си с продукт, създаден без компромиси!