• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на BIODERMA Серия NODE
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Рисковете на наднорменото тегло 21.05.2020

  Рисковете на наднорменото тегло

  Наднорменото тегло и рисковете за здравето, до които води то, са до болка позната тема. За това се говори ежедневно. Появяват се все нови и нови диети, начини за отслабване и хапчета, които уж решават проблема буквално за дни. Въпреки това според Световната здравна организация около една трета от възрастните в света са с килограми над нормата, почти една десета са затлъстели и броят им продължава да нараства.

  Наднорменото тегло води до много притеснения, ниско самочувствие и усещане за непълноценност. По-лошо от естетическите и психически терзания е, че то носи сериозен риск за здравето и живота на хората. При това натрупаните данни показват, че опасно е не само затлъстяването, а и всеки килограм над нормата, като рискът се повишава с увеличаването им.

  Къде е границата между наднорменото тегло и затлъстяването

  Класификацията за поднормено, нормално, наднормено тегло, затлъстяване и силно затлъстяване се основава на така наречения индекс на телесна маса – ИТМ. Той представлява отношение между ръста и килограмите с отчитане на пола и възрастта на човека. За възрастта между 25 и 34 години в норма сте, когато имате ИТМ между 20 и 25. До индекс 30 сте с наднормено тегло, а над 30 – затлъстели. Силно затлъстяване сочи индекс над 40. С увеличаване на годините показателите, очертаващи нормата, леко се завишават.

  Какви са основните рискове при наднормено тегло

  То е сред основните рискови фактори на всички социалнозначими инвалидизиращи и/или смъртоносни заболявания. Става дума за:

  ·  общо неразположение и влошаване на функциите на тялото;

  ·  хипертония и високи нива на холестерола и триглицеридите в кръвта;

  ·  сърдечно-съдови болести, инфаркти и инсулти;

  ·  диабет тип 2;

  ·  метаболитен синдром;

  ·  омазняване на черния дроб, проблеми с жлъчката и с бъбреците;

  ·  онкологични заболявания;

  ·  артрити;

  ·  апнея и дихателни затруднения;

  ·  тревожност, депресии и психични разстройства, влошено качество на живот;

  ·  проблеми с либидото и здравето на възпроизводствената система, рискова бременност;

  ·  повишена смъртност като цяло и т. н.

  При това рискът за здравето съществува не само при затлъстели с ИТМ над 30. Напротив, наблюденията и изследванията в различните страни показват, че около 40% от хората, заболели и починали поради заболявания, провокирани от повишената телесна маса, попадат в графата за наднормено тегло, но не и в тази на затлъстелите.

  Как наднорменото тегло води до социалнозначимите болести

  Индексът на телесната маса не казва нищо за дела на телесните мазнини. Така добре натренирани хора с голяма мускулна маса имат висок ИТМ, който обикновено се свързва със затлъстяване. Рискът от заболяване, инвалидизиране и преждевременна смърт идва не просто от повишените килограми, а от повишаване на телесната мазнина и неправилното ѝ разпределение. Тя

  ·  натоварва изключително опорно-двигателната система;

  ·  затруднява работата на отделните вътрешни органи, когато е съсредоточена около коремната област;

  ·   разстройва ендокринната система и чувствително нарушава хормоналния баланс;

  ·  забавя метаболизма;

  ·  активира възпалителните процеси в тялото и т. н.

  Разбира се, това че имате някои килограм отгоре, още не значи, че непременно ще се разболеете. Но все пак рискът за това е доста висок. Най-сигурният метод за намаляването му е да промените начина си на живот.

  Отслабване с между 5 и 10%  снижава значително вероятността от заболяване и подобрява качеството на живот. Затова не отлагайте! Преминете към балансирано хранене и съобразена със състоянието ви физическа активност! Действа по-добре от всяко лекарство.