Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при оток, разширени вени и хемороиди
  Поръчай сега
 • 15% ОТСТЪПКА на супер храни DRAGON SUPERFOODS
  Поръчай сега
 • До 35% ОТСТЪПКА на продукти за орална хигиена
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти за цялостна грижа за тяло и крака
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Рисковете за здравето, които носи маниакалното почистване 16.07.2021

  Рисковете за здравето, които носи маниакалното почистване

  По време на пандемията, когато почистването и дезинфекцирането са едни от най-надеждните начини да държим вируса на безопасно разстояние, всички чистим повече от преди и всички изпитваме повишен страх от заразяване. Но когато почистването се превръща в няколкочасов ритуал всеки ден, когато единствено ни дава увереността, че държим нещата под контрол, на лице е маниакално поведение.

  Макар че има много фактори, които могат да предизвикат маниакално поведение, стресът обикновено е този, който ги засилва и отключва проблема. А стресът в пандемичното време, в което живеем, на всички ни идва в повече.

  Как да разберете, че сте се вманиачили по почистването

  Страхът от мръсотията и от възможността за заразяване постепенно започва да ви обсебва.

  • Чистенето и подреждането се превръщат в ритуал и ви отнемат поне по 1 час всеки ден.

  • То облекчава безпокойството ви. Чистите не просто, защото искате да е чисто, а защото не можете да не го направите.

  • Непрекъснатото почистване започва да създава затруднения за вас и семейството ви.

  • Знаете, че маниакалният страх от микроби е пресилен и нездравословен, но се чувствате принудени да чистите и миете отново и отново.

  Може ли маниакалното чистене да крие опасности за здравето

  Всъщност самата му проява е вече сигнал, че нещо не е наред. Особено ако до този момент стремежът ви да е безупречно чисто и готовността ви да почиствате часове наред не са били проявени.

  Опасността идва от препаратите

  Когато чистите прекомерно, твърде често вдишвате препаратите и дезинфектантите, а това се отразява зле на здравето ви въобще. Освен това те остават по повърхностите, парите им изпълват помещенията и дразнят дихателните пътища. Засилва се вероятността от дихателни проблеми и астма у всички обитатели на жилището. При хора със съществуваща астма пристъпите зачестяват. Химикалите носят опасности от алергии и дори натравяния, повлияват хормоналния баланс, възпаляват очите и лигавиците и т. н.

  Ако не успявате да контролирате склонността си към маниакално почистване, опитайте се да го правите с по-безвредни алтернативи на тежката домакински химия – спирт над 70%, оцет, кислородна вода, чаено дърво и т. н.

  Прекомерно почистваната кожа е риск за здравето

  По време на пандемията честото миене на ръцете и вземането на душ са задължителни. Но когато прекалявате с изтъркването и горещата вода, с мокрите дезинфекциращи кърпички, дезинфектантите и белината, кожата:

  • пресъхва;
  • напуква се;
  • сърби и става болезнена;
  • повишава се рискът за бактериални инфекции и гъбички.

  От начин за защита на здравето и благополучието у дома, маниакалното почистване се превръща в риск за всички вкъщи.

  Приятно е наоколо да е чисто и подредено и никога от пръв поглед не можете да разберете, дали става дума просто за спретнат човек или за някого, за когото почистването и подреждането е мания, начин да усеща, че контролира живота си. Маниакалното почистване често е проява на психични и поведенчески разстройства от различен тип. Човекът, който го проявява, има нужда от специализирана помощ. Доказано добре се справя с проблема когнитивно-поведенческата терапия.

  А междувременно ви предлагаме липо-алкохолна двуфазна грижа за дезинфекция на ръцете - едновременно дезинфекцира и възстановява липидите в кожата.