• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на BIODERMA Серия NODE
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Ролята на кожата при хроничните възпаления 22.05.2019

  Ролята на кожата при хроничните възпаления

  Питайте приятелите си за основните органи на човешкия организъм. Макар в различен ред, те ще изброят сърце, бял дроб, черен дроб, бъбреци и т. н. И едва ли някой ще назове кожата. А тя наистина е определяща за живота и здравето ни – поради факта, че е най-големият орган, че е гранична за организма и външния свят и изпълнява бариерно-защитни функции.

  Кожата и хроничните възпаления

  През последните години се правят интересни експерименти, които доказват, че състоянието и здравето на кожата може да се свърже с възникването на хронични възпаления в тялото. А пък хроничните възпаления се свързват директно с хроничните заболявания, характерни за хората в напреднала възраст – остеопороза и диабет тип 2, болестта на Алцхаймер и атеросклероза и т. н.

  Учените от Университета на Калифорния, Сан Франциско (UCSF), базират проучванията си на разбирането, че поради големината си, дори да е леко възпалена, кожата оказва сериозно влияние върху целия организъм. С напредването на възрастта тя променя своята киселинност, става суха и започва да сърби, бариерно-защитните ѝ свойства се влошават. При мнозина от възрастните се появяват чести нарушения на целостта ѝ, които предизвикват постоянни, слаби възпаления.

  Те стимулират повишаването на нивата на цитокините – веществата, които провокират имунния отговор. В младежка възраст цитокините, като предизвикват възпаление в травмираната зона, подкрепят оздравяването, но при остаряващата кожа това става по-трудно и провъзпалителните агенти тръгват с кръвта из цялото тяло.

  Някои актуални изследвания подсказват вероятна връзка между възпаленията при дерматит и псориазис и повишената опасност от болести на сърдечно-съдовата система. Разбира се, не всеки страда от кожни заболявания, но всички остаряваме и кожата ни се превръща в проблемна.

  Възможна ли е профилактика на възпаленията, обусловени от стареенето на кожата

  Проведено е пилотно проучване с група от 33ма участници между 58 и 95 години. В него се проследяват нивата на три типа цитокини, характерни за възпалителните процеси при възрастните – тумор некрозис фактор алфа, интерлевкин-6 и интерлевкин-1 бета. В продължение на един месец два пъти дневно участниците хидратирали кожата на тялото си с продукт, съдържащ холестерол, церамиди и свободни мастни киселини.

  30 дни по-късно нивата на проследяваните цитокини в кръвта на участниците чувствително намалели. Те били по-ниски от тези при хората от контролната група. Според авторите на проучването, д-р Ман и д-р Мауро, концентрацията на цитокините в кръвта след едномесечно постоянно овлажняване на кожата била характерна по-скоро за около 30 годишните.

  Разбира се, тези резултати имат нужда от потвърждение чрез значително по-мащабно и задълбочено проучване. Освен това не е доказана връзката между намаляването на нивата на цитокини в кръвта и трайното подобряване на здравословното състояние. Коректността изисква също да се отбележи, че двамата дерматолози, водещи изследването, са и консултанти на южнокорейския производител на използвания овлажнител.

  Въпреки всичко подобни изследвания повишават вниманието върху ролята на здравата кожа за общото състояние на организма и са добра мотивация за подобряване на грижата за нея. Комфортът и добрата визия, които осигурява обгрижваната кожа, сами по себе си са важни за качеството на живот. А ако намаляват и вероятността от хронични възпаления и заболявания – какво по-добро!