• До 40% ОТСТЪПКА на продукти при оток и разширени вени
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на серия ADENOSIL на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на серия ABCDerm на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на води за уста
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Съвети за добра орална хигиена 10.09.2020

  Съвети за добра орална хигиена

  Оралната хигиена не изглежда да е нещо сложно. Започваме да се приучваме към нея още в ранно детство – преди да сме проговорили. Превръща се в неотменен навик и болшинството от нас усърдно търкат зъбите сутрин и вечер. 

  Но дали нещата наистина са толкова прости? Според зъболекарите, ежедневната им практика показва, че не всяко търкане с четката върши работа, пък и дори да сте перфектни с нея, това пак е недостатъчно. Затова искаме да напомним още веднъж основните стъпки за поддържане на оптимална орална хигиена. 

  Мийте зъбите с паста и четка сутрин и вечер 

  Вечерното миене е особено важно – ако пропуснете, давате цяла нощ време на бактериите в устата ви да изграждат необезпокоявано защитния си биофилм – плаката върху зъбите ви. Какъвто и да е съставът на пастата, четкайте внимателно. Четката трябва да е под ъгъл спрямо венеца (около 45°). С нея описвайте широки спирали. Минавайте всяка повърхност – лицевата, дъвкателната и задната. Според специалистите миенето трябва да трае около 2 минути. Не пропускайте да почистите и езика. 

  Добрата орална хигиена изисква да се миете след всяко хранене, но ако това е невъзможно – поне изплаквайте добре устата си, за да отмие водата максимално полепналата храна и късчетата, останали между зъбите. 

  Използвайте конец за зъби или интердентална четка 

  Междузъбията остават недосегаеми за четката. Затова ви е необходим конец за зъби. Неговата роля – освен да почисти останалата там храна – е да намали плаката и възпаленията, да стимулира венците. Употребата му веднъж дневно е достатъчна за осигуряване на добра орална хигиена. 

  Ако точно с този, с който опитвате, не се получава, сменете го – в аптеката се предлагат различни видове. Другият вариант е да пробвате с интердентална четка. Тя е доста по-лесна за употреба. Трябва само да подберете подходящия размер за вашите междузъбия. 

  Възползвайте се от предимствата на водата за уста 

  Водата за уста има три основни функции: 

  • почиства недостъпните за механично почистване зони на съзъбието около венците и под тях; 

  • намалява киселинността на устната кухина; 

  • допринася за реминализиране на зъбите. 

  Затова е добре водата за уста да присъства в ежедневната ви грижа за оралната хигиена. Тя е особено полезна при малки деца, които още нямат изградени навици, и за възрастни с проблеми в подвижността и функционалността на ставите на ръцете. 

  Създайте си навици, които ще подкрепят оралната хигиена 

  Намалете консумацията на сладки и кисели храни 

  Храните с киселинен характер, кафето и чая с времето изхабяват зъбния емайл и улесняват разрушаването на зъбите. Сладкишите, десертите и бонбоните в края на краищата също повишават киселинността в устната кухина. Затова ги избягвайте – особено между основните хранения, когато ще останат дълго върху зъбите ви. 

  Хрупайте сурови плодове и зеленчуци 

  Докато ги дъвчете, техните фибри като с четка почистват зъбните повърхности, масажират венците, заздравяват зъбите и подкрепят оралната хигиена. При това не ги режете на малки късчета – особено за децата си. Нека ги гризат. 

  Пийте задължително вода след хранене 

  Знаете, че дневно ви трябва средно около литър и половина – два литра вода. Разпределете я така, че след всяко хранене да има пред вас една чаша вода. Пийте я бавно, като се стараете да изплаквате добре устата си и да намалите зловредното действие на полепналата храна и сладките напитки. Това ще подобри оралната ви хигиена.

  Ходете веднъж на 6 месеца на зъболекар 

  Какви съставки да съдържа пастата, дали да е с флуорид, колко твърда да е четката, каква да е водата за уста и как да изберете конеца или интерденталната четка – питайте за всичко вашия стоматолог. Задължително посещавайте кабинета му два пъти годишно. Така всеки новопоявил се проблем ще бъде решаван в ход, с минимум усилия и болка.