Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на здрави стави
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Съвети за полово здраве 17.12.2021

  Съвети за полово здраве

  Полово здраве не значи само секс и възпроизводство. Половите хормони са така обвързани с общите функции на организма, че много често проблемите на възпроизводствената система се оказват следствие или причина за сериозни здравословни отклонения както при дамите, така и при господата. Кои са основните препоръки за поддържане на добро полово здраве?

  Пазете се от полово предавани заболявания

  Все още не е измислено нищо по-добро за предпазване от полово предавани инфекции от презерватива. Той с доста голяма сигурност предпазва и от нежелана бременност. Независимо дали сте в постоянна връзка или все още разчитате на случайни контакти, носете със себе си презерватив. Той е грижа за вас самите и за партньора/ката ви.

  Говорете с партньора си за желанията и задръжките си

  Единственото правило в секса е да не принуждавате другия да прави това, което не желае. Но няма как да знаете какво иска и не иска той/тя, какви са фантазиите, желанията и задръжките му/ѝ, ако не говорите за тях.

  Примерно, това, което смятате за нежелание за сексуална близост, може да се окаже разминаване в нагласите – някои предпочитат да правят секс преди заспиване, други – след събуждане. Ако и при вас е така и не го изясните, всеки ще смята, че другият не проявя никакъв интерес към него. Следват обида, отдръпване, дистанциране... А всичко може да се изясни с един разговор. Разбирателството с партньора ви е в основата на добрия сексуален живот и на доброто полово здраве.

  Намалете алкохола

  Това, че алкохолът повишава желанието и моженето е мит! Ако чаша вино или малък аперитив наистина могат да разбудят либидото ви, всичко в повече ще влоши работата на нервната ви система и общото представяне в леглото. Може да доведе до еректилна дисфункция и проблеми с еякулацията. Отслабналият самоконтрол често води до сексуални контакти и изпълнения, които крият неоправдани рискове за половото ви здраве и за които после дълго съжалявате.

  Поддържайте се в добра физическа форма

  Добрата физическа форма е важна за общата ви кондиция и за цялостното ви здраве. Тя ви осигурява повече сила и издръжливост, добър хормонален баланс, по-добро настроение и самочувствие. Като резултат – расте физическата ви и психическа годност, желанието ви за секс и способността да му се наслаждавате.

  Правете редовни профилактични прегледи

  Профилактичните прегледи – минимум веднъж годишно, най-добре веднъж на 6 месеца, ще ви гарантират, че сте здрави или пък ще открият навреме всяко неразположение, което може да прерасне в сериозно заболяване. Използвайте ги и за да си направите тест за полово предавани инфекции, дори когато сте в постоянна връзка. Криво разбраното доверие може да ви струва скъпо.

  Имайте предвид, че някои медикаменти, като антидепресанти и лекарства за хипертония могат да подтиснат либидото ви. Коментирайте това с лекаря си.

  Водете пълноценен сексуален живот

  Това означава – правете секс достатъчно често и му отделяйте достатъчно време. Разбира се, „достатъчно“ е различно за всяка двойка. Въпросът е да си отделите нужното време, за да се отпуснете, да усъвършенствате любовната игра, която ще ви разгорещи и ще направи секса по-добър.

  Глезете се – пригответе си романтична вечеря за двама в спалнята с подбрани храни-афродизиаци, вземете заедно ароматизирана вана.

  Рутината понякога е добра, но друг път ви е нужна тръпка, нещо, което ще ви изкара от релсите на навика и ще внесе свежест във връзката.

  Добрият секс е едно от условията за добро полово здраве и обратно – доброто полово здраве е условие за добър секс. Приятно прекарване!