• До 50% ОТСТЪПКА на продукти при възпалено гърло
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на серия SEBOGARD на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на продукти EUCERIN
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Съвети при кървене на венците 07.10.2020

  Съвети при кървене на венците

  Кървящите венци понякога са резултат от лоша хигиена, неподходяща четка за зъби или твърде грубо почистване с конец, но може да са знак за възпаление, за гингивит или за други заболявания. 

  Ако току-що сте забелязали кървенето или то се случва само от време на време, пробвайте да се справите с няколко лесни стъпки. 

  Подобрете устната си хигиена 

  Когато пропускате да измиете зъбите си, плаката, която е всъщност бактериален биофилм, се натрупва, причинява джобове между тях и венците и отдръпването на последните. Последиците са инфекции, възпаления, гингивит, а при липса на подходящи мерки – и пародонтит (заболяване на пародонта – зъбодържащият апарат), загуба на зъб. 

  Затова е наложително да измивате зъбите си поне сутрин и вечер, да извършвате почистване на междузъбието с конец или интердентална четка. Не пропускайте водата за уста, която ще почисти всичко пропуснато. Подходящи продукти са 

  • пасти (ParodontaxAstera пародонт актив, Lacalut aktiv

  • вода за уста (Eludril classic, Astera пародонт актив

  • конци (Elgydium конци за зъби, Gum дентален конец

  • интердентални четки (Lacalut интрадентални четки, Gum интрадентални четки

  Използвайте кислородна вода

  Кислородната вода (водороден прекис) е отличен дезинфектант, но трябва да се използва внимателно и да не се поглъща. Премахва плаката, убива бактериите, спира кървенето и намалява възпалението. Възстановява здравето на венците, забавя развитието на гингивита и прави зъбите по-бели. 

  Пийте редовно зелен чай 

  Зеленият чай е богат на полезни биоактивни съставки – 30% от теглото му се пада на флавоноидите. Особено добре представени са катехините и по-специално епигалокатехин-3-галатът. Това са антиоксиданти, които притежават противовъзпалителни свойства. Изпиването по няколко чаши дневно осезаемо подкрепя пародонта, заздравява венците и спира кървенето. 

  Жабурете устата със солен разтвор 

  Приятно топлата подсолена вода намалява патогените и активността им, а с това – възпалението и кървенето. Разбъркайте половин чаена лъжичка сол в чаша вода. Задръжте в устата няколко секунди. После изплюйте. Правете го няколко пъти дневно. Помага и при ранички и травми. 

  Поставяйте студени компреси 

  Ако кървенето е причинено от нараняване, можете да правите студени компреси. Те ще свият кръвоносните съдове и ще спрат кървенето. Не бива да поставяте леда директно, задължително го обвийте в чиста марля, за да не травмирате допълнително тъканта. 

  Приемайте витамин К и витамин С

  След  консултация със стоматолог може да приемате витамин К. Той улеснява съсирването на кръвта и преустановява кървенето на венците. Можете да използвате хранителна добавка или да увеличите приема на зелени храни. 

  Задължително е да си набавяте по-високи дози витамин С. Той подкрепя имунитета и антиоксидантната защита на организма, укрепва лигавицата на венците. Недостигът му сам по себе си може да доведе до кървене независимо от всички други обстоятелства. Около 65 -100 милиграма дневно витамин С трябва да си набавяте от храната или от хранителни добавки. 

  За да си осигурите витамини К и С,  похапвайте повече зеленолистни зеленчуци, спанак, кейл, броколи, цитруси, ягоди, касис, чушки и т. н. 

  Използвайте билки 

  Добре се отразяват на възпалените и кървящи венци ментата, невенът, евкалиптът и лавандуловото масло. Попитайте зъболекаря си, коя билка и в каква дозировка ще е добра за вас. 

  Спрете цигарите 

  Наред с вредите, които тютюнопушенето причинява на дихателната и сърдечносъдовата система, то предразполага към заболявания на венците. Случва се както поради отслабналия имунитет, така и поради прякото влияние на токсичните вещества върху устната кухина. 

  Намалете захарта и нишестените храни 

  Сладките и лепкавите храни благоприятстват увеличаването на киселинността в устата и ускоряват натрупването на плака. Затова намаляването им облекчава венците. Когато ги консумирате, не пропускайте да изплаквате устата или да измиете зъбите си. 

  Ако въпреки усилията ви кървенето не спре, идете на стоматолог.