• до -50% на продукти за подобряване на паметта и тонуса
  Поръчай сега
 • -25% на козметика URIAGE
  Поръчай сега
 • до 30% на продукти за Интимна хигиена
  Поръчай сега
 • -20% на продукти против косопад ADENOSIL
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Синдром на раздразненото черво 30.04.2019

  Синдром на раздразненото черво

  Болките в корема са мъчителни. Диарията, както и запекът, причиняват сериозен дискомфорт. Ако от време на време имате подобни оплаквания, може би страдате от синдрома на раздразненото черво.

  Какво представлява синдромът на раздразненото черво

  Свиването и разпускането на гладката мускулатура на дебелото черво осигуряват перисталтиката му. Чрез нея се извършва придвижване на съдържимото и улесняване  всмукването на хранителни вещества и вода. Този процес поддържа нормалната консистенция на изпражненията. Понякога обаче перисталтиката (моториката, мотилитетът) на дебелото черво се нарушава – ускорява се или се забавя. Съответно се увеличава или намалява абсорбцията на водата. Това води до силно разводняване на изпражненията (диария) или изсъхването им (запек). На практика няма никакви органични промени – проблемите са само функционални.

  Повишената чувствителност на червата може да се дължи на психическо натоварване и депресия, но също на прекомерната им реакция на външните фактори. Обяснява се и с нестабилни нива на серотонина.

  Синдромът на раздразненото черво има ясно изразени симптоми:

  • остра или по-слаба болка с характер на колики, с променящо се местоположение, но все пак най-вече долу вляво, увеличава се след хранене и намалява след изхождане;
  • диария или запек, възможно е редуването им. При това изхождането изисква усилие, може да има усещане за недовършеност и/или в изпражненията да се открива слуз; 
  • натрупване на газове, подуване на корема, тежест и дискомфорт;
  • възможно е гадене и повръщане;
  • умора и отпадналост, болки в мускулите, сексуално разстройство, повишена тревожност и депресивни състояния и т. н.

  Какви са причините за синдром на раздразненото черво

  Не е напълно изяснено какви са причините, които водят до това заболяване, но е ясно, че се корени в проблеми на вегетативната нервна система, локализирана в стомашно-чревния тракт. Затова сред определящите фактори за появата му се считат нервното напрежение, стресът и съществуващи вече психични проблеми. Забелязва се след прекарана сериозна инфекция на стомаха и червата или се свързва с диспепсии, пептични язви, хранителни непоносимости и т. н. Смята се, че вероятно има и доза генетична предопределеност.

  Подчертани са пристъпите на синдрома на раздразненото черво при жени в месечен цикъл. Дамите боледуват по-често, отколкото господата. Обикновено болестта се проявява между 20 и 40 годишна възраст, но и в детството.

  Прогноза и лечение при синдром на раздразненото черво

  Макар че пристъпите му рецидивират и са много неприятни, синдромът на раздразненото черво не заплашва сериозно здравето ви. Той може да бъде овладян с промяна в диетата, която ще ви препоръча лекарят ви. Лечението е симптоматично. Според конкретния случай се назначават спазмолитици за болките, медикаменти за овладяване на диарията , слабителни и лекарства за освобождаване от газовете. Не бива да се самодиагностицирате и самолекувате, защото със същите или подобни симптоми могат да са някои много сериозни стомашно-чревни заболявания – включително рак.

  При продължителни наблюдения се установява, че заболяването наистина се изостря при стресови ситуации и тежки моменти, затова при необходимост може да потърсите помощ от психиатър или психолог.

  Много добри резултати дава воденето на хранителен дневник. С негова помощ само след няколко седмици ще знаете точно при какви храни и в какви ситуации се активира синдромът на раздразненото черво и ще внесете корекции в менюто и поведението си, което пък ще доведе до чувствително облекчение.