• До - 50 % на продукти при безсъние, стрес, депресия
  Поръчай сега
 • -25% на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До -30% на шампоани при косопад
  Поръчай сега
 • 25% нa SEBOGARD при акне
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Слънцезащита, слънчеви изгаряния и слънчеви алергии 02.07.2019

  Слънцезащита, слънчеви изгаряния и слънчеви алергии

  Слънцето е сред най-важните фактори за физическото и психическото здраве на хората. В същото време то може да е много опасно. Слънчеви изгаряния, слънчеви алергии, ускорено стареене, рак на кожата са нещата, за които вероятно не си давате сметка, когато сте на плажа. Но те се случват – и то с немалка честота, което пък е достатъчно основание да се погрижите за предпазни мерки.

  Слънцезащитата

  Надеждната и сигурна защита от слънчевите лъчи е простичка – не прекалявайте с излагането на слънце! Правете го в ранните предобедни часове – до около 10-11 часа и в късните следобедни – след 16-17.

  Широките светли дрехи от естествени материи, качествени слънчеви очила, шапка с широка периферия са сред най-лесно достъпните предпазни средства.

  Слънцезащитната козметика с висок защитен фактор – SPF 30 и SPF 50 за много светли кожи и за малки деца също е едно от условията за безопасното прекарване на плажа. Купувайте само продукти от реномирани марки. Те трябва да са с вградени филтри за UVВ и UVA лъчите. Добре е също да стимулират защитните сили на кожата и да я пазят от увреждащото действие на свободните радикали.

  Не е достатъчно да нанасяте слънцезащитните кремове, млека и лосиони около половин час преди да излезете навън. Важно е да подновявате намазването на всеки 2 часа и то да е обилно – само тогава слънцезащитната козметика ще изпълнява функциите си.

  Слънчевите изгаряния

  Едва ли има човек, който да не е изгарял поне веднъж в живота си на слънце. Натрупването на негативите от честите изгаряния на кожата обаче е сериозна предпоставка за развитие на различните видове рак на кожата.

  Но дори да не говорим за рака, преживяването на подобно топлинно увреждане никак не е безобидно. Кожата пари, сърби, зачервена е. При по-сериозни изгаряния се вдигат мехури и остават белези. Повишава се температурата, появява се гадене и повръщане. Налага се лекарска намеса.

  Разбира се, за спешна помощ винаги можете да разчитате на кофичка леко охладено кисело мляко. Но по-добра грижа е използване на продукти за след слънце. Те възстановяват равновесието на раздразнената и стресираната от слънчевите лъчи кожа. Охлаждат я, успокояват я и ѝ помагат да преодолее критичното състояние. Минимизират последиците от интензивното облъчване с ултравиолетовите слънчеви лъчи.

  Слънчеви алергии

  Те са част от модерните болести. Разпознават се полиморфна светлинна ерупция, фототоксична и фотоалергична реакция, слънчева уртикария. Появяват се след излагане на слънце или след излагане на слънце при използване на козметични или медикаментозни продукти. Характерно е, че обривът засяга само телесните части, директно огрявани от слънцето или третирани с мазилата.

  Най-честа е полиморфната светлинна ерупция. Според лекарите тя е на второ място след слънчевите изгаряния. Появява се след първото за сезона излагане на слънце, отслабва към края на сезона и се появява отново с пълна сила следващата година.

  Най-общо слънчевите алергии се дължат на имунен механизъм. Имунната система не разпознава увредените от слънчевите лъчи клетки и ги атакуват като чужди. Често заболяването е наследствено обусловено. Различните алергии се проявяват от един до няколко дни след излагането на слънце.

  Вече има разработени продукти, които освен че защитават от слънчевите лъчи, помагат на кожата да преодолее алергичната реакция. Подобна иновативна формула е Eucerin Sun Allergy Protect Cream-gel SPF50.

  Този месец ви предлагаме, цялата слънцезащитна козметика на Eucerin, с отстъпка до 20%. Поръчайте най-подходящото за вас!