• до -50% на продукти за подобряване на паметта и тонуса
  Поръчай сега
 • -25% на козметика URIAGE
  Поръчай сега
 • до 30% на продукти за Интимна хигиена
  Поръчай сега
 • -20% на продукти против косопад ADENOSIL
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Стомашните киселини през лятото 13.07.2016

  Стомашните киселини през лятото
  Лятото е лежерно и демократично. Предразполага към по-леки ангажименти, по-леко облекло, по-лека храна. Дори заклетите почитатели на месото включват в менюто си по някоя салата. Да не говорим, че има хора, които почти изцяло минават на растителна храна.

  И понеже сред класическите причини за стомашни киселини се сочат мазните и пикантни храни, може би си мислите, че лятото сте застраховани от тях.

  Има ли пресни плодове и зеленчуци, които предизвикват киселини

  За жалост се оказва, че най-често присъстващите на трапезата ни през лятото са най-вероятните заподозрени. Домати, чушки (най-вече люти), лук, зеле, чесън, фасул – ако ги консумирате твърде често и по много, и към тях добавите тежка пържола на тиган с цвърчаща, капеща мазнина – твърде е вероятно да събудите стомашните киселини.

  Прекрасно е да замените шоколадовите десертчета и вафлите с плодове. Ще ви го препоръча всеки диетолог. Вишни, каисии, грозде – много витамини, минерали, полезни биоактивни вещеста, фибри, плодова захар в комплект с приятен аромат и вкус. Но в определени случаи провокират киселини.

  Други причини за киселини през лятото

  Освен от преяждане, злоупотреба с пикантни подправки, газирано и алкохол, има още ред причини, които могат да доведат до връщане на стомашно съдържание в хранопровода.   

  Сред най-честите са стресът, психическото пренапрежение, умората, емоционалните колебания и неувереност. Но дори да живеете в мир със себе си и света, в тиха, уютна къща и да разполагате с времето си, което посвещавате на грижата за цветята и градината, ви дебне друга причина, предизвикваща киселини. Честото навеждане и дългото задържане в тази поза благоприятства разхлабването на езофагеалния пръстен на границата на стомаха и хранопровода и изливането на стомашния сок в него.

  Как да преодолеете стомашните киселини

  Да, разбира се, можете да се подложите на лечение. Но ако страданието ви е още в началото, опитайте да си помогнете сами. Можете да пробвате без лекарства, без драстични диети и ограничения.

  •   Наблюдавайте се известно време. Даже е добре да записвате във всеки случай на киселини, какво сте яли, пили, какво сте правили след хранене и преди получаването им. После променете всички фактори, които отключват на вид невинното страдание, което може да доведе до тежки заболявания на хранопровода.

  •   Заместете храните-дразнители с по-щадящи. Променете начина на приготвяне на ястията. Вместо един-два пъти, хранете се поне 4 пъти на ден, малките порции ще се смилат по-бързо и няма да се задържат в стомаха и да отделят газове. След хранене, правете лека разходка или мийте съдовете – важното е да останете прави известно време.

  •   Избягвайте продължителното задържане в наведено състояние, когато стомахът остава над хранопровода.

  •   Спете на по-висока възглавница.

  Да, нови навици се създават трудно, но пък залогът е висок – живот без киселини, без опасности за болести на хранопровода, без постоянно посягане към хапчета.

  Понякога, от време на време, си позволявайте по малко от забранените храни. Така няма да се чувствате драстично ограничавани и ще знаете, че всичко зависи от вас.

  А докато всички тези стъпки станат реалност, дръжте под ръка опаковка „Фамотидин Медика”, който ви предлагаме сега с 30% отстъпка. Това е трето поколение H-2 блокер (антихистамин) и е предназначен да намали секретирането на солна киселина в стомаха. Освен за по-продължително лечение, което трябва да съгласувате с лекаря си, „Фамотодин” е подходящ и за инцидентно приемане. Облекчава оплакванията до половин час след приема.