• До 50% ОТСТЪПКА на термални и мицеларни води
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • 1+1 на избрани хранителни добавки ERBOZETA & козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Стволовите клетки – лекарството на бъдещето 14.08.2019

  Стволовите клетки – лекарството на бъдещето

  Лечението със стволови клетки средностатистическият човек приема като нещо не съвсем реалистично, по-скоро – будещо съмнение. Така е вероятно поради факта, че непрекъснато се говори за замразяването им, за съхраняването им за десетилетия напред – почти като във фантастичните филми. Но всъщност приложението им в медицината до голяма степен е вече рутина. Всички са чували за костномозъчните трансплантации. Те се извършват точно за да получи болният здравите стволови клетки, намиращи се в костния мозък на донора. Първата такава операция с еднояйчни близнаци е направена в далечната 1956 година.

  Какво е характерно за стволовите клетки

  Те са неспециализирани и се делят продължително. В конкретни ситуации осигуряват нужните на организма строго диференцирани клетки, които регенерират и обновяват тъкани и органи в критично състояние. Самият процес на производството на диференцирани от недиференцирани клетки се нарича асиметрично делене – една стволова клетка се дели на стволова и специализирана.

  Откриват се в кръвта и костния мозък, в пулпата на зъбите, роговицата, мастната тъкан, панкреаса и др. Те са много пластични и тези от един орган могат да дадат клетки, изграждащи други органи.

  Много важно за успешната им трансплантация е да има съвместимост между пациента и донора и трансплантираните клетки да са здрави. Точно тези изисквания са в основата на идеята за замразяване на стволови клетки от пъпната връв при раждането на бебето. Те гарантират пълна съвместимост с неговия организъм и голяма степен на съвместимост с всички членове на семейството (кръвни роднини). При това са съвсем млади и е много по-малко вероятно да са засегнати от инфекции и болести.

  Видове стволови клетки

  Различават се хемопоетични и мезенхимни недиференцирани клетки. Първите са източник на кръвни клетки, вторите – на мускули, мастна тъкан, кости, хрущяли.

  Според това колко универсални са – на колко вида специализирани клетки могат да дадат начало – има различни видове стволови клетки. Така зиготата (още неразделилата се оплодена яйцеклетка) осигурява абсолютно всички видове клетки на организма. А унипотентните  могат да дадат начало само на един вид. През 2012 година беше връчена Нобелова награда за технологията за превръщане на зрели клетки (с по-ограничени способности за превръщане) в плурипотентни клетки. Това са тези, които могат да се специализират в почти всеки вид и могат да бъдат извлечени само от ембрион преди връщането му в матката.

  Кои болести се лекуват със стволови клетки

  С всеки изминат ден се открива все по-широко поле на приложение на стволовите клетки. Вече има утвърдени, стандартни терапии – такива, които се смятат за рутинни. Те се отнасят най-вече до злокачествени заболявания на кръвта, проблеми с имунната система, метаболитни разстройства и т. н. Повечето от тях се извършват с дарени недиференцирани клетки (алогенни терапии).

  Голяма група терапии са все още в периода на клиничните проучвания. Те са насочени към автоимунните, неврологични и сърдечносъдови заболявания. Разработват се методи за лечение на ХИВ и на голяма група наследствени заболявания. Точно при последните се използват най-вече автоложните трансплантации (със собствени стволови клетки).

  В сферата на експериментите все още е лечението на болестта на Алцхаймер и на Паркинсон, някои генни терапии, както и развитието на регенеративни терапии за черен дроб и сърце. Има положителни резултати от приложението на стволовите клетки при кожни проблеми, диабет, стомашни заболявания, аутизъм, след инфаркти и инсулти и т. н.

  Предимства на използването на стволови клетки от плацентарна кръв


  •  Събират се по-лесно и бързо, без усложнения и рискове за донора при многократните пункции.
  •  По-млади са и са с много по-обхватни възможности за диференциация.
  •  Много повече стволови клетки се съдържат в плацентарната кръв, отколкото в костния мозък и периферната кръв на развития организъм.
  •  Много по-рядко се отхвърлят от пациента при алогенни (донорски) терапии и са напълно съвместими при потребност от автоложни (на индивида, при чието раждане са взети).

  Учените смятат, че възможностите за лечение със стволови клетки тепърва ще се разширяват и усъвършенстват. А родителите, желаещите да замразят пъпната връв на бебето си, богата на недиференцирани клетки, стават все повече. Това се прави в специализирани банки чрез авангардни технологии под непрекъснат контрол.