• До 40% ОТСТЪПКА на овлажняващи капки за очи
  Поръчай сега
 • -25% на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До -20% на суперхрани Dragon superfoods
  Поръчай сега
 • До 30% на Пол крем за суха кожа
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Търсете козметични продукти с бяла перуника 17.10.2019

  Търсете козметични продукти с бяла перуника

  Перуниката е сред най-романтичните пролетни цветя и е с много широко разпространение. Среща се в Азия, Европа и Северна Америка. Въпреки че са култивирани сортове с различна багра, най-популярни са сините и белите ириси. При това, освен че са изключително красиви, те притежават лечебни качества, използвани в народната медицина, в модерната медицина и в козметиката. Понякога части от растението се влагат дори като натурален ароматизатор в продукти на хранително-вкусовата индустрия.

  Лековити са тлъстите коренища, събирани рано през пролетта или през есента от добре развити 2-3 годишни растения. Те съдържат сложен фитохимичен комплекс, сред съставките на който са органични киселини, слузни вещества, алдехиди, масла, восъци и смоли, дъбилни вещества, терпени, гликозиди и т. н. Една от съставките – ирон (кетон) – придава финия теменужен аромат на изсушените корени.

  За какво помага бялата перуника (Iris florentina)

  Тя намира приложение при възпаления на сливиците и дихателните пътища, при кашлица и грип. Облекчава болести, свързани със стомаха и червата, с черния дроб и жлъчката. Добро средство е против отоци, против мигренозна болка и зъбобол. Смята се, че е добре да се приема при туберкулоза в начален стадий. Повишава  имунитета и допринася за детоксикацията и пречистването на организма.

  В ароматерапията се препоръчва при психически проблеми, породени от стрес, за преодоляване на нервното напрежение и стимулиране на умствената дейност. Има успокояващо и регенериращо въздействие върху кожата при раздразнения, възпаления, рани, изгаряния. Активира растежа на косата.

  Бялата перуника и ползите от нея за кожата

  Широкото си приложение в козметиката Irisflorentina дължи от една страна на характерния си приятен аромат на виолетки. От друга – на свойствата си да задържа влагата в кожата и да поддържа еластичността ѝ. Притежава стягащо и тонизиращо действие, стимулира отделянето (ексфолирането) на мъртвите клетки от повърхностния слой.

  Изофлавоните, намиращи се в маслото от бяла перуника, ограничават разпада на структурните протеини (еластин, колаген и кератин) и подтикват собственото им производство. Затова включването на маслото в продукти за лице стимулира възстановителните процеси, пази кожата здрава и еластична, забавя появата на бръчки, избистря тена и отлага остаряването.

  Екстрактът от корените на бялата перуника събужда компенсаторни механизми срещу забавящата се с годините обмяна в кожните клетки, намалява дълбочината на бръчките и линиите, предотвратява изтъняването и съсухрянето на кожата.

  Противовъзпалителният характер на белия ирис е основание той да се използва като съставка във формули за лекуване на акне и за обгрижване на проблемна кожа.

  Бялата перуника се комбинира добре с множество лечебни билки и растения, като усилва действието им. Участва във високо технологични специализирани продукти. На базата на аромата на Iris florentina са създадени елегантни парфюми.

  Свикнали сме да смятаме акнето типично за тийнейджърите. Но то сполетява и много зрели жени – дори над 40те. Ако и вашата кожа е склонна към акне, пробвайте специализирания продукт Sebogard Elle за акнеична кожа с бяла перуника.