• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на BIODERMA Серия NODE
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Термометри – видове и характеристики 13.02.2018

  Термометри – видове и характеристики

  Телесната температура е един от най-важните жизнени показатели. Тя е сред първите сигнали за възпалителен процес и борба на имунната система с опасни микроорганизми. Затова в аптечката на всеки дом задължително има поне един термометър. 

  Живачните термометри

  До преди няколко години въпросът за вида на термометъра за домашно приложение почти не възникваше – масово се употребяваха живачните. Хората продължават да ги ползват, макар че поради вредността на живачните пари сега те са забранени за употреба в ЕС. 

  Сред достойнствата им е високата точност, лесната дезинфекция, трайността им – ако не паднат или не ги ударите с нещо, стъкленото им тяло е на практика вечно, евтини са. Сред недостатъците им са голямата продължителност на измерване (10тина минути) и най-вече вредните изпарения при счупване.

  Галиеви термометри

  Те използват същия принцип на работа като живачните, имат и същата визия. Вредният живак е заменен с безвредна течна метална смес от индий, галий и калай. Все пак, не е добре да измервате с тях температурата на малките орално, поради опасност от счупване, нараняване и поглъщане на течността.

  Галиевите термометри са точни – като живачните. При спиране на измерването стълбът се задържа на фиксираната температура и е необходимо стръскване, за да падне под 35 градуса.

  Дигитални термометри

  Те измерват чрез термодатчик. При тях е необходимо много по-кратко време, за да установят температурата на тялото към момента. Запомнят поне последно измерената стойност. 

  Снабдени са със звуково известяване – при спиране на нарастване на температурата. Точно тук обаче има една тънкост, която повечето потребители пренебрегват, и това ги кара да смятат електронните термометри за неточни. Всъщност – сигналът идва при определено забавяне на увеличаване на градусите, а не при окончателното измерване. Затова е необходимо да подържите още няколко минути термометъра, за да е отчетената стойност адекватна. Ако го махнете при сигнала, ще получите само ориентировъчна информация – дали температурата ви е около нормата или над нея.

  Най-често дигиталните термометри наподобяват писалка, но за децата се изработват с различни забавни форми – жабчета, цветя и др. Могат да са с твърди, гъвкави и/или сменяеми накрайници, да са водоустойчиви или не и т. н. 

  Измерват температурата аксиларно (под мишницата), анално (в ануса), орално (в устата). Важно е да следите за батерията, за да не се окаже уредът безполезен, точно когато ви е нужен. 

  За да получавате достоверни измервания, прочетете добре инструкцията, която придружава вашия електронен термометър.

  Инфрачервени термометри

  Те установяват температурата, като улавят топлинните вълни, излъчвани от телата. Най-често са предназначени за измерване чрез допиране до челото или в ухото. На качествените модели външната температура не им пречи. Имат опция за безконтактно измерване. 

  Многофункционални са – можете да ги използвате и за установяване на температурата на въздуха, на околните повърхности или на течности. За сега това е най-новата технология, прилагана в тази сфера.

  Други видове термометри

  За обща ориентация, дали болният има температура или не, се продават така наречените термични лентички. Поставят се като лента за глава през челото. При по-висока температура се променя видът им – при някои дори се появяват различни надписи.

  Има и такива, които се прикрепват за тялото и в продължение на 48 часа показват движението на телесната температура. Това е особено полезно при малките, при които честото измерване с други термометри е съпроводено с неприятни преживявания.

  Продават се и еднократни – изключително компактни, евтини и много подходящи при пътувания – особено с деца.

  Проверете състоянието на термометъра в домашната ви аптечка и ако има нужда от смяна или батерията му е от отдавна – погрижете се за него, за да може да ви е полезен при нужда.