Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика БОЧКО
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на витамини, минерали и хранителни добавки KENDY PHARMA
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Топ 6 важни витамина, необходими за здравето на децата 09.09.2023

  Топ 6 важни витамина, необходими за здравето на децата

  Витамините са безусловно необходими за здравето и живота ни и никога не са били по-достъпни от днес. Като хранителни добавки се предлагат на пазара под всякаква форма, дозировка и комбинация. Но дали е редно да ги приемаме произволно и още повече - да ги даваме на децата си, и дали колкото са повече, толкова са по-полезни?

  Защо децата се нуждаят от определени витамини?

  Те са определящи за оптималното протичане на редица биохимични процеси, както и за здравето на клетките и тъканите. Нещо повече - важни са за правилното формиране на плода от първите дни на бременността и за вътреутробното му развитие.

  Около средата на първата годинка витаминният запас, с който бебето се ражда, се изчерпва, затова по това време започва захранването му със зеленчуци и плодове. Развитието и растежът от първите дни и в ранна детска възраст са зависими най-вече от витамин D. Той се свързва със здравето на костите и затваряне на фонтанелата, но е определящ и за съзряването на имунната система и др.

  Топ 6 витамина, важни за развитието в детска възраст

  От особена важност за децата са основните шест витамина. Те се делят на две групи:

  Мастноразтворими

  A - важен е за зрението, кожата, правилното развитие и растеж, имунитета.

  D - определящ е за усвояването на калция и здравето на костите, оптималното функциониране на имунитета и др.

  E - изключителният антиоксидант е полезен за всяка телесна клетка и особено за имунитета, очите, кожата.

  K - оптимизира кръвосъсирването.

  Водоразтворими

  B - зад така наречения витамин B се крие цяла група - B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12. Те се свързват с метаболизма, производството на енергия, развитието на нервната система и мозъка, работата на мускулите и гъвкавостта на съединителната тъкан, здравата кръвоносна система, кости и зъби и т. н. Голяма е ролята на B9 - фолиева киселина и B12 - кобаламин.

  C - свързва се със стабилната имунна система, усвояването на желязото, производството на структурния протеин - колагена, укрепването на костите, зъбите и венците и т. н.

  Мастноразтворимите A, D, E и K имат нужда от мазнини в храната, за да се усвоят. Те се натрупват в мастната тъкан и формират резерв. Водоразтворимите B-комплекс и C се изхвърлят с урината.

  Какво още трябва да знаете за приема им?

  Най-добре е децата да получават витамините от храната си. В нея те се намират в комплекс с други полезни активни вещества, по-лесно усвоими са, трудно е да се предозират. Под натиска на рекламите вероятно се чудите, дали не ощетявате децата си, като не купувате витаминни хранителни добавки.

  Ако хлапетата са здрави и се хранят пълноценно, получават всичко, което им е необходимо от храната. Обърнете внимание - важно е не храната да е много, важно е да е разнообразна. Основните групи храни, които трябва да присъстват в менюто им са:

  • зеленчуци и плодове - главните източници на витамини, минерали, мастни киселини, фибри, полезни биоактивни вещества;
  • зърнени храни, ядки и семена, бобови - доставят въглехидрати, протеини, есенциални мастни киселини, фибри;
  • от животински произход - млечни, яйца, месо, риба. Те са доставчик на пълноценни белтъчини, мазнини, микронутриенти (включително важни витамини).

  В определени случаи се налага допълнителен прием на хранителни добавки - когато по различни причини децата не се хранят пълноценно. Отказват да ядат зеленчуци, злояди са, в менюто им преобладава бързата и високо преработената храна или са на веган диета. Често боледуват, имат изявени хранителни дефицити или страдат от болести, които пречат на доброто усвояване на хранителните вещества.

  Преди да посегнете към хранителните добавки, задължително разговаряйте с педиатъра си. Той ще прецени необходими ли са, кои и какви точно да бъдат.

  Не забравяйте, че и най-полезното вещество в прекомерни дози вреди. Затова следете стриктно да не предозирате. Избирайте формули, предназначени за възрастта на децата ви. Слагайте в сметката и добавените количества в някои от хранителните продукти и любимите лакомства. Имайте предвид също, че са възможни реакции с лекарства, които децата приемат.

  Не пропускайте да им обясните, че това не са бонбони и не бива да си взимат от тях сами. Намерете труднодостъпно място и ги дръжте там.

  Причини да се доверите на онлайн аптека Vitania.bg

  Изборът на добавки за вашите деца е особено отговорен. Ако педиатърът не е изписал конкретен продукт, разчитайте на нашата професионална консултация.

  Като онлайн аптека, част от верига физически аптеки “Витания”, Vitania.bg е лицензиран за продажбата на хранителни добавки. Следим непрекъснато тенденциите в производството им, качествените характеристики, предимствата и недостатъците на отделните продукти. Осигуряваме необходимите условия на съхранение и запазване на качествата им.

  Стараем се да ви осигурим достъпни цени. Възползвайте се от честите ни промоции и програмата за лоялни клиенти.

  Обадете ни си да изберем заедно витамините за вашите деца!