• До - 50 % на продукти при стомашен дискомфорт и киселини
  Поръчай сега
 • -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Целулитът и започващото лято 01.07.2017

  Целулитът и започващото лято

  Късите поли и панталонки, високо отвореното парео и банският – всички летни дрехи изискват, според строгите канони на общественото мнение, безупречна кожа на бедрата и задните части. И не че не можете да си ги носите независимо от това мнение, но ако сте с по-слаби нерви и силно развита суетност, вероятно вече сте подели борбата с целулита.

  Какво представлява целулитът и защо не пощадява и слабите

  Медицината определя целулита като дистрофия на мастната тъкан при дамите (Gynoid lipodystrophy). Заболяването засяга съединителната тъкан в подкожно-мастния слой, кръвообращението и движението на лимфата. Наблюдава се при всички възрасти – от детска през пубертета до преклонни години. Засяга еднакво по-пълни и съвсем слаби жени. Щастливките, които цял живот без особени усилия остават с гладки бедра и задни части, са около 15-20% от женската половина на света. Поради различия в структурата на кожните слоеве, при мъжете целулитът е рядкост.

   Така че „портокаловата кожа“ се оформя съвсем не от няколкото килограма тегло над нормата и не е само козметичен проблем. Тя се дължи на сериозни структурни промени в дълбочина – в подкожно-мастния слой. Поради метаболитни нарушения в мастните клетки се натрупват освен мазнини, още течности, отпадни продукти, токсини, задържат се и активни метаболити. Това води до увеличаване на съединителната тъкан, която трябва да осигурява здравината и еластичността на кожата. Външно тези промени се изразяват в неравности и трапчинки, уплътняване и не дотам красив вид. 

  Можете ли да избегнете „портокаловата кожа“

  Сериозните тъканни изменения, които я предизвикват, съвсем не означават да отпуснете ръце и да се занемарите. По-скоро заострят вниманието върху необходимостта от системни и упорити грижи за ограничаване на последиците от тях.

  Ако разчитате само на един курс антицелулитни процедури, проведени в салон за красота, или на мазила, които обещават чудо за десет дни – няма да стане. Необходим ви е комплексен подход, който ще неутрализира голяма част от причините за възникване на целулита – извън фамилната обремененост, хормоналните нарушения и възрастта.

  Цялостна програма за контрол на целулита 

  Тя трябва да включва балансирано хранене с лек калориен недостиг. Поддържане на постоянно тегло е много важно, защото люшкането между напълняване и отслабване бързо уврежда съединителната тъкан. Освен за вредните храни (високопреработени, мазнини, тестени, бързи въглехидрати), забравете за алкохола и цигарите. Достатъчният прием на вода осигурява не само освобождаване от задържаните в тъканите течности, но и от отпадните продукти. 

  Откажете се от пристягащите тесни дрехи. С времето те затрудняват лимфо- и кръвообращението. Емоционалните проблеми и продължителният стрес също изискват специално внимание.

  Физическата активност и спортът стягат мускулите, топят мазнините, активират храненето и дишането на тъканите и с това повлияват целулита. 

  Козметичните продукти затоплят или охлаждат проблемните зони и стимулират обмяната в тях, което в съчетание с всички останали фактори силно намалява видимостта на неравностите и трапчинките. Вече са достъпни козметични процедури с високотехнологични уреди, които влияят директно върху мастния слой и мастните клетки, но добра работа вършат и масажите.

  Много силен е индивидуалният момент

  Дори най-прецизната, професионално разработената програма за борба с целулита не може да е еднакво ефективна за различните жени. Причината за това са разликите във възрастта, различният тип нарушения на обмяната в мастния подкожен слой, различните етапи на развитие на дистрофията на мастните тъкани.

  Затова преди да започнете със сериозния отпор на целулита, се консултирайте с дерматолог.