• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на BIODERMA Серия NODE
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Умеете ли да измервате телесната температура 15.02.2018

  Умеете ли да измервате телесната температура

  Въпросът изглежда абсурден. Но като се вземе предвид, че различните части на тялото са с различна температура, че тя се променя според момента от денонощието и според това, с какво се занимавате, дали извършвате движение или сте в покой, това вече не звучи чак толкова абсурдно. А ако се отчете и разликата, идваща от индивидуалните особености на организма, то смятаната за норма 36,7° С става по-скоро ориентир, отколкото реалната температура на всеки здрав човек. 

  Кои са общоприетите места за измерване на температурата и тънкостите при него?

  Под мишницата (аксиларно)

  Върху този начин на измерване влияят твърде много фактори и това го прави несигурен. Но това е най-предпочитаното място за манипулацията у нас.

  Принципно, кожата на ръката е с по-ниска температура от тази на тялото поради по-хладната околна среда. Затова накрайникът се поставя в най-дълбоката част на подмишницата. Ръката се притиска плътно до тялото, така че корпусът на термометъра да остане между тях. 

  На живачния (галиевия) термометър са необходими около 10 минути, за да отчете градусите точно. На дигиталните им е нужно чувствително по-малко време, но все пак – не по-малко от 2-3 минути след като подадат сигнал. Освен това за точното мерене е много важно подмишницата да е добре подсушена.

  Другото външно измерване се прави в слабинната гънка (ингвинално).

  Орално измерване

  То се прави в устната кухина – под езика (сублингвално) или отвътре, до бузата (букално). Изискването е да не сте пили или яли, да не сте пушили току-що. Останете поне около пет минути в покой със затворена уста. После мерете – отново със затворена уста, без да се опитвате да говорите. Тук термометърът ще покаже средно с около половин градус по-висока температура спрямо аксиларната.

  Анално измерване (ректално)

  Термометърът се поставя до около 3-5 см в ануса. Така се мери вътрешната температура и получените резултати се определят като най-адекватни. Те могат да са с около 1 градус по-високи от тези, измерени под мишницата, и с около половин – от измерените в устата. Процедурата трае от секунди до около 5-7 минути – според това, какъв термометър използвате.

  Възможно е и вагинално измерване, но то касае само половината от човешкия род.

  Измерване в ушите, на челото или слепоочието

  Това са опции на най-модерната технология, прилагана в измерването на телесната температура – инфрачервените термометри. Производителите им твърдят, че получените данни от измерване в ухото са най-точни. Освен това то трае до няколко секунди и не притеснява болния. Особено подходящ този метод се оказва за бебетата и малките деца.

  При някои модели данните се получават, като се допре уредът до челото, а на други не им е необходим контакт. Външната температура не повлиява измерването. Проблемът при тях е високата им цена.

  Температурата на челото се мери и със специални топлочувствителни ленти, но въпреки че са много атрактивни, техните показания не се отличават с точност.

  Колкото по-модерен е термометърът, толкова по-добре трябва да разучите инструкциите от листовката към него. В противен случай рискувате да получавате неточна информация, а в определени моменти това може да е опасно. 


  Другото, с което трябва да се съобразите е, че измерването след къпане, хранене, пушене, физически усилия и т. н. няма да е коректно. Трябват ви около десет минути покой.