• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на BIODERMA Серия NODE
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Възпалените сливици – налага ли се оперирането им 08.02.2018

  Възпалените сливици – налага ли се оперирането им

  Възпалените сливици са здравен проблем, който не е тясно обвързан със зимата, и все пак през студените месеци се среща доста по-често, отколкото през лятото. Обичайно от тях боледуват децата, но не са рядкост и възрастните, които страдат от сливици.

  Каква е ролята на сливиците в организма

  Колкото и да ви се струва, че те съществуват само, за да създават проблеми, сливиците имат много важна роля. Съвременната медицина ги смята за авангарда на имунната система при малките. Така наречената трета сливица (назофарингеална) посреща първа вдишваните патогени и вредни вещества. Подобна е ролята и на двете небни сливици отстрани до езика, под самото небце. Клетките на имунната система се научават да разпознават нежеланите нашественици и да се справят с тях, като изграждат антитела срещу микроорганизмите. Лимфоидните клетки и фагоцитите, от които са съставени сливиците, участват във формирането на естествен имунен отговор.

  В нормалния случай сливиците препятстват нахлуването на заразите в организма. Понякога, при по-сериозни инвазии, те се възпаляват и леко се увеличават, но после се връщат към нормалното си състояние. Към края на пубертета имунната система вече е съзряла и образуванията от лимфоидна тъкан атрофират.

  Как се стига до хронично възпалени сливици

  Тъй като са непрекъснато изложени на въздействието на болестотворни микроорганизми и вредни вещества, сливиците често се възпаляват. Както стана дума, в повечето случаи възпалението преминава само без съществени последици. Понякога обаче се възпаляват дълбоките „джобове“ (крипти) върху тонзилите (сливиците). Тези огнища на инфекция много трудно се поддават на лечение и поддържат постоянен възпалителен процес. 

  Сливиците остават уголемени, пречат на преглъщането и дишането, понякога променят гласа. Най-голямата опасност в случая дори не е болното гърло, а реалната възможност кръвта да разнесе инфекцията из целия организъм и да бъдат поразени важни вътрешни органи, дори ставите.

  В краен случай се налага хирургическото им премахване – след изчерпване на възможностите на медикаментозното лечение.

  Какво да правите, когато сливиците се възпаляват често

  Ако става дума за възрастен, може би най-добрият вариант е отстраняването им. Но когато се отнася до деца, чийто имунитет е все още незрял, по-добре е да направите всичко възможно да запазите тонзилите за по-дълго време.

  Педиатърът ви ще следи детето и ще назначава подходящо лечение според случая. Това, което можете да сторите допълнително, е да подкрепите имунната му система с „Имунотрофина течност“. Това е формула, разработена, за да подсили защитните сили на детския организъм и да прекъсне цикличността на възпаленията на горните дихателни пътища.

  Състав и действие на „Имунотрофина течност“

  Продуктът разчита на действени активни съставки като витамините В5, В6, В12 и D3. Много важно е действието на йода, бета-глюканите и аргинина (есенциална аминокиселина).

  Синергичното им влияние върху организма осигурява подобрено хранене на лигавиците, на лимфоидната тъкан, от която са изградени сливиците, и на лимфното дрениране. 

  Засилва имунната система, стимулира имунните клетки и в частност макрофагите, подобрява възстановяването и преодоляването на умората и отпадналостта. 

  Увеличава се апетитът, нормализира се растежа, подобрява се здравето на мускулите и костите.

  Използвайте „Имунотрофина течност“ самостоятелно за такъв период, какъвто е необходим. Тя е подходяща за съпровождащо лечение на антибиотична или друга терапия.

  Бъдете внимателни и се консултирайте с лекаря си, ако се окаже, че детето ви има алергия към някоя от съставките ѝ.


  Понякога отстраняването на сливиците е неизбежно. Но трябва да сте сигурни, че сте направили всичко възможно, за да отдалечите този момент.