• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на BIODERMA Серия NODE
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Видове косопад и начин за спирането им 30.04.2020

  Видове косопад и начин за спирането им

  Макар че е еднакво неприятен и притеснителен, косопадът има различни форми и проявления. В някои случаи той е следствие на смяната на естествените етапи в жизнения цикъл на косъма, в други е обусловен от наследствеността, но може да е предизвикан и от автоимунна реакция, инфекции и др.

  Различни видове косопад

  Най-чест и най-невинен е той, когато е свързан с естествените фази в развитието на косъма. Анагенът е време на растеж. Продължителността му обикновено е между 2 и 6 години и касае над 80% от космите. Катагенът е време на регрес. Засяга по-малко от 1% и продължава няколко седмици. Телогенът е периодът на покой и едновременно в почивка са около 10-15%. Загубата на косми се появява обикновено в прехода между катаген и телоген и началото на телогена.

  Телогенен и анагенен ефлувиум

  Телогенният ефлувиум се проявява, когато доста повече космени луковици от нормата са в покой (телоген). Косъмчетата изтъняват и падат. Случва се вследствие на вредните фактори на средата, силен стрес, недохранване, съкращаване на жизнения им цикъл и т. н.  Обикновено не се стига до пълно опадане на косата, но тя е силно изтъняла. Телогенният ефлувиум е обратим.

  Анагенният ефлувиум е последица от силно и бързо действащи увреждащи вещества, като лекарствата при химиотерапия. Освен на раковите клетки, те действат потискащо и на клетките на космената луковица и спират развитието им. За 15тина дни косата пада и се възстановява щом отзвучи ефектът на лекарството.

  Андрогенна алопеция

  Мъжкият тип загуба на коса е до голяма степен наследствен, но може да е резултат на стрес, болести, силни лекарства. Дължи се на повишена чувствителност на космената луковица към дихидротестостерона. Андрогенна алопеция се среща и при жените.

  Алопеция ареата

  Тя е трета по масовост след андрогенната алопеция и телогенния ефлувиум. Представлява опадане на участъци с формата на почти правилен кръг. Смята се, че  се дължи на автоимунна реакция към космената луковица. Може да обхване всяка окосмена област на тялото. Колкото по-малко на брой са засегнатите участъци, толкова по-вероятно е спонтанното възстановяване до година-две.

  Има още множество причини за опадане на космите, сред които са естественото остаряване, хранителни дефицити, стрес и преумора, хормонален дисбаланс, некачествена и неподходяща козметика и т. н.

  Последиците от косопада са:

  Оредяла и изтъняла, безжизнена коса;

  Оголени участъци от скалпа;

  Пълно оплешивяване.

  Подкрепа при косопад – „Аденозил, маска за коса“

  „Аденозил“ е маска при косопад за всеки тип коса. Преминала е дерматологични тестове. Съставките ѝ

  Осигуряват подхранване и интензивна грижа за косъма и космените фоликули;

  Стимулират увредените косми в анагенна фаза, като подтикват развитието им и производството на растежни фактори;

  Подкрепят възстановяването на косата, връщат жизнеността и блясъка ѝ.

  Основните активни вещества на „Аденозил, маска за коса при косопад“, са аденозин, орнитин и таурин. Те са обединени в патентован комплекс. Аденозинът е веществото, което осигурява преноса на енергия и комуникацията между клетките. Доказана е ролята му в заздравяването на космите и сгъстяването им. Подтиква растежа им по-ефективно от ниацинамид – витамин В3, и като резултат е сравним с миноксидил – една от най-сигурните молекули срещу наследствена загуба на космите в момента. Няма странични ефекти. Орнитинът и тауринът са аминокиселини, изграждащи протеина на косъма – кератина.

  Хидролизираният протеин от овес, алое вера и масло от шеа допълват формулата на „Аденозил“, маска за коса при косопад. Те осигуряват антиоксидантна защита, хидратират, подтикват регенерацията и пазят от неблагоприятните външни фактори.

  Поръчайте своята маска против косопад „Аденозил“ и използвайте заедно с шампоана против косопад за ежедневна употреба от същата серия!