• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на BIODERMA Серия NODE
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Вредата от прекаляването с кафе и кофеинови напитки 20.12.2019

  Вредата от прекаляването с кафе и кофеинови напитки

  Кофеинът е алкалоид, който се среща в някои растителни видове като кафе, какао, чай, кола, гуарана, йерба мате и др. Той е най-използваното психоактивно вещество на света. Алкалоиди са също никотинът и морфинът. В черния дроб кофеинът се разпада на теобромин, теофилин и параксантин. Периодът му на полуживот е около 5-6 часа. Това е и времето на най-силния му ефект върху организма. 

  Как ни влияе кофеинът 

  Той стимулира мозъка и подобрява работата му, изостря чувствителността, повишава работоспособността и издръжливостта. Има антидепресантни свойства и се смята, че е добра превенция срещу невродегенеративни заболявания като деменция, Паркинсон и Алцхаймер. При здрави хора предпазва от диабет тип 2, ускорява метаболизма. 

  Добрите свойства на кофеина се обвързват с дозата. А повечето изследвания сочат, че за полезно действие може да се говори при дневен прием до около 400 мг. Когато приемате драстично повече кофеин дневно, той има изявено негативно влияние и може да доведе до нежелани последици. Най-невинната е усещането за умора, изтощение и изчерпаност, след като премине действието му. 

  Проблемът е, че кофеин, освен в кафето, чая и какаовите изделия, днес има в стотици продукти, като не винаги се отбелязва върху етикетите. Само една кутия енергийна напитка може да съдържа 400 и повече милигрма от стимуланта. 

  Вредата от прекаляването с кофеинови напитки 

  Организмът привиква към кофеина и постепенно започва да се нуждае от по-големи количества за постигане на обичайния ефект. Това води до консумация на повече и по-силно кафе. Формира се зависимост и при липса на редовната доза, човек преживява лека форма на абстиненция. Комбинацията на кафето с други кофеинови напитки лесно води до надвишаване на здравословния прием. 

  Щети върху нервната система

  Те се появяват при редовно прекаляване и дневен прием от около 1000 мг кофеин. Изразяват се в повишена нервност, тревожност, свръхвъзбудимост, треперене и т. н. Ако сте с повишена чувствителност към стимуланта, могат да настъпят и при доста по-нисък прием. 

  Нарушения на съня 

  Заспивате трудно, сънят ви е непълноценен, сутрин се събуждате по-уморени и по-неспокойни, отколкото сте си легнали. Продължителното безсъние нарушава циркадните ритми и оптималната работа на организма. 

  Повишаване на кръвното налягане и сърдечния ритъм

  В този случай до повишено артериално налягане се стига чрез влиянието върху нервната система. Въпреки, че повишаването изглежда да е временно, при хора с хипертония и активно трениращи кофеинът може да носи реални опасности от инсулт и проблеми със сърцето.

  Той може да ускори сърдечния ритъм, което ускорение обикновено се успокоява до около час. И все пак, ако забележите подобно отклонение при вас и то определено се свързва с кафето, по-добре го намалете или спрете да го пиете. 

  Други проблеми, до които води кофеинът

  Високите дози кафе предизвикват усилена перисталтика на червата и разхлабване, могат да раздразнят чревната лигавица – особено при консумация на гладно, и да обострят гастроезофагеалния рефлукс.

  Прекаляването с кафето е съпроводено с намаляване на издръжливостта, повишена уморяемост, често главоболие. Има изследвания, които показват, че повишеното съдържание на кофеин в кръвта увеличават вероятността за камъни в бъбреците. Свързват го с риска за глаукома и със забавеното производство на колаген. 

  Обичате кафето и не искате да се разделяте с него? Недейте, само го пийте с мярка!