Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти за здрава коса, кожа и нокти
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика за бебета и деца BIODERMA ABCDerm
  Поръчай сега
 • До 20% ОТСТЪПКА на козметика за коса REVALID
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти TEVA
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Вреди ли разтворимото кафе 11.08.2021

  Вреди ли разтворимото кафе

  Разтворимото кафе е предпочитано от мнозина. В някои страни консумацията му достига до половината от консумацията на кафе въобще. Но каква е разликата между разтворимото (инстантно) и прясно свареното и вярно ли е, че инстантното е вредно?

  Какво представлява разтворимото кафе

  Това е сух кафеен екстракт под формата на по-едри или по-дребни гранули. Първият патент за него датира от 19ти век. На пазара излиза в началото на 20-ти век. Масовото му производство започва около Втората световна война и новата кафеена напитка бързо печели популярност.

  Специфичните си характеристики то дължи на начина си на производство. Добре изпечените кафеени зърна се смилат. Чрез варене във вода при висока температура (175° С) под налягане се получава концентриран екстракт. Суши се по две различни технологии:

 •   чрез бързо замразяване и последващо натрошаване и сушене във вакуум при ниска температура;
 •   като се впръсква като спрей в горещ въздух.
 • Получените по-дребни или по-едри гранули се пият, разтворени във вода или мляко.

  Основните разлики между разтворимото и прясно свареното

  Има по-слаб вкус и аромат

  Инстантната напитка е с по-лош вкус и аромат от прясно сварената. Това се дължи на интензивната допълнителна обработка, на която е подложена. Все пак – тя вече е варена веднъж!

  Съдържа по-малко кофеин

  В една чаша с обем 225 мл се съдържат средно 66 мг кофеин при разтворимото кафе и около 112 мг при прясно свареното. Дали това е добро или лошо? Зависи от вас самите. Ако сте свикнали с повече кофеин, ще трябва да си го набавяте с повече чаши от горчивата течност. Ако предпочитате по-малко кофеин – за вас ще е добро решение.

  Доставя по-малко полифеноли

  Растителните антиоксидантни съставки са с около 20% по-малко спрямо тези в прясно свареното. Това означава, че и благоприятното му действие  ще е значително по-слабо.

  Намалява в по-голяма степен усвояването на желязо от храната

  Една чаша разтворима напитка, приета по време на хранене или до 1 час след него, влошава сериозно усвояването на желязото от храната. Пийте я или минимум 1 час преди хранене, или около 2 часа след хранене.

  Съдържа почти два пъти повече акриламид

  Това е съединението, откривано в пържените при висока температура храни. То е токсично, смята се за канцерогенно и увреждащо нервната система. Все пак, количеството акриламид в една чашка кафе е такова, че не би трябвало да нанесе увреждания на организма ви.

  Вреди ли разтворимото кафе на здравето ви

  Принципно умерената му употреба не би трябвало да повлияе здравето ви, особено ако избирате продукт на производител с добро реноме, който използва качествена суровина според изискванията на стандартите.

  Проблеми по-скоро носят различните модификации с добавена захар, немлечна сметана, палмова мазнина, ароматизатори и т. н. В тях делът на кафето е незначителен. За сметка на това са високо калорични, с много и не винаги ясни добавки, консерванти, овкусители, стабилизатори и др. Те нито ще ви доставят нужния кофеин, нито ще ви освежат и тонизират. Ще ви заредят обаче с много празни калории и ще повишат нивото на кръвната ви захар.

  Може би най-доброто решение е да държите вкъщи разтворимо кафе за случаите, в които наистина бързате. А през останалото време се наслаждавайте на ароматно и качествено прясно сварено кафе!

  *Някои видове разтворимо кафе (готови за пиене и сашета с кафе) могат да съдържат различни подсладители и сметани на маслена основа.