• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на BIODERMA Серия NODE
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Вредни или полезни са млякото и млечните продукти 12.08.2019

  Вредни или полезни са млякото и млечните продукти

  От дете знаете, че млякото и продуктите от него са важни за развитието на организма и за здравето. Освен това са вкусни и засищащи. Напоследък обаче в обществото се води лют спор. Срещу традиционното разбиране за полезността на млечните се издига мнението, че те са жива отрова за организма и затова е най-добре да се откажете от тях веднага, още в този момент.

  Тоталното отричане на млечните

  Лактозната непоносимост

  В началото беше модата да се изключват млечните от диетата поради вероятност за хранителна непоносимост към прясното мляко и изделията от него. Тя се обяснява с недостиг или липса на производство на лактаза – ензимът, който разгражда млечната захар (лактозата) при възрастните. Но някак се подминава фактът, че липсата на фермента е характерна за общности, които не са исторически свързани с отглеждане на животни и постоянна хилядолетна консумация на мляко. За населението на Индия, Арабския полуостров, европейските народи и за българския в частност, за които животновъдството хилядолетия е било основен поминък, а млечните – част от традиционната диета, делът на хората, не произвеждащи лактаза, е доста по-нисък. Всъщност – цифрите за България се колебаят от 5-10% страдащи от тази хранителна непоносимост, до около 70% с генетично предразположение към нея (което не значи, че ще я развият, а само, че биха могли).

  Противоприродно е да пием млякото на друг животински вид

  Един от доводите на противниците на млечните продукти е, че никое животно, освен човека, не консумира млякото на друг вид. Вероятно и сами можете да ги опровергаете, ако отглеждате в къщи куче или котка, дори прасе, птици – консумират, стига да им предложите. Освен това, никой друг животински вид не похапва и овкусено печено или задушено месо, но точно това е позволило на мозъците ни да пораснат и да се развият. Което пък ни е направило хора.

  На практика – на всяко твърдение за ползата от млякото и млечните, се издига друго – точно с обратния знак:

  •  Млякото съдържа най-лесно усвоимия калций. – Калцият и фосфорът в него са прекалено много и претоварват бъбреците, а високото съдържание на протеини води до загуба на калций от костите и тъканите.
  •  Млечните са пълноценна, лесно усвояема полезна храна и укрепват организма. – Усвояват се трудно, увеличават възпаленията в червата и в организма като цяло.
  •  Млечните храни пазят от рак на гърдата и на правото черво (ректума), от диабет тип 2, от сърдечни болести и инсулти, поддържат кръвното налягане нормално. – Те са виновни за ракови и сърдечни заболявания, за отслабена имунна система, за болести на дихателните пътища, за диабет 1, за ставни заболявания и т. н.

  На кои твърдения да вярвате? Понеже и зад едните, и зад другите често стои уговорката, че са необходими още изследвания, нека се позовем на здравия разум. Ако млечните продукти бяха наистина виновни за всичко, в което ги обвиняват, населението на споменатите региони – Индия, Арабския полуостров, Европа – би трябвало отдавна да е покосено от изброените болести, да е деградирало или изчезнало. А то не е.

  Има ли все пък нещо вярно в предупрежденията за вредността на млечните

  Да, има. Това е главният недостатък на цялата съвременна хранителна промишленост – прекалената индустриализация на производството. Млякото се получава най-вече от животни, отглеждани в затворени помещения, хранени с фуражи с остатъчни пестициди. Стимулират ги с хормони и ги поддържат с антибиотици.

  Впоследствие то се пастьоризира (при 72° С), при което се унищожават живите му съставки, а белтъците се денатурират (при около 60° С). Извършва се още хомогенизиране, обезмасляване, обогатяване и т. н.

  Така днес на масата си наистина слагаме мляко, далече от току-що издоеното от животни на свободна паша. Но това не е проблем на самото мляко, а на човешката намеса в производството му.

  Какво да правите, за да сте спокойни за своето здраве и за здравето на семейството си? Осигурявайте си мляко и млечни от надежден доставчик. И не прекалявайте с консумацията на сирене, кашкавал, масло, сметана и мляко. А ако подозирате, че имате лактозна непоносимост или алергия към млякото, консултирайте се с лекар.