• -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Зъбни кисти - какво представляват? 09.08.2019

  Зъбни кисти - какво представляват?

  Кистите представляват торбичка от съединителна тъкан, покрита от вътрешната страна с епител, подобен на устната лигавица. Запълнена е с течност или напомнящо на крем мастно вещество. Те мога да се появят на практика по всички органи, но особено неприятни преживявания предизвикват зъбните кисти.

  Специфика на зъбните кисти

  Те се формират покрай върховете на корените на зъба в костта. Характерно е, че се развиват бавно и неусетно. Докато са малки и невъзпалени, симптоми липсват и откриването им става обикновено случайно, при направена снимка на зъбите в съседство. При зъбите с повече корени може да е засегнат и само един от тях.

  С нарастването си кистата създава усещане за напрежение, на челюстта се появява подутина, която не боли, но притеснява и най-често хората ходят на лекар заради нея. Стига се до избутване в страни на корените на съседните зъби. Те се разделечават, а коронките им се сближават една към друга. Възможно е самите зъби да станат по-подвижни.

  Когато кистата се възпали и в нея се натрупа гной, в костта, в основата на засегнатия зъб, се отваря каналче (фистула), през която изтича съдържимото ѝ. Възпалената киста може да е много болезнена и при всички случаи е опасна, защото е потенциален източник на сериозни инфекции. Освен че мястото е болезнено и отича, боли зъбът, боли и главата. Вероятно ще вдигнете температура, ще се появи втрисане и инфекцията може да засегне лимфните възли.

  Видове кисти

  Специалистите говорят за три основни вида кисти:

  • радикуларна – характерна е за постоянните зъби. Възниква и в горната, и в долната челюст – най-често в предната им част;
  • фоликуларна – обичайна е за непробилите зъби. Развива се малко по-бързо от радикуларната;
  • резидуална – появява се на местата, където зъбите са извадени.

  Трите вида зъбни кисти имат сходно развитие и сходни причини.

  Каква е причината за зъбните кисти

  На първо място това са нелекуваните зъби – занемарени кариеси, грануломи.

  Много голяма част от образуванията са следствие на некачествено лекувани зъби. Става дума за лошо почистени грануломи, недобро запълване на каналите при умъртвяване на нерв, ненапълно умъртвен нерв и т. н.

  Твърде вероятно е при изваждането на зъб в костта да останат частици от съществуваща киста. Това почти със сигурност ще провокира повторното ѝ нарастване.

  Травми от удар или от консумация на по-твърда храна (ядки) също могат да доведат до формиране на зъбна киста. Евентуални виновници понякога са възпаленията на синусите и инфекциите на горните дихателни пътища.

  Диагностициране и лечение на зъбна киста

  Понеже симптомите са неспецифични, те не са достатъчни за поставяне на диагноза, затова пък заради тях можете да поискате рентгенова снимка. Тя еднозначно ще покаже дали наистина страдате от зъбна киста.

  Лечението се провежда според големината и състоянието ѝ. Може да бъде лекувана чрез медикаменти и инжектиране на специални препарати, които през зъбния канал достигат и действат вътре в нея. Най-често обаче, особено при възпаление, се прибягва до хирургическото ѝ отстраняване. Възможно е да се отстрани само кистата и засегнатата част от зъба или кистата и целият зъб – зависи от конкретния случай. Дори след оперативното отстраняване обаче, е възможно тя да рецидивира.

  Най-сигурната превенция са редовните профилактични прегледи при вашия стоматолог.