• -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Заболявания на дихателната система 11.02.2015

  Заболявания на дихателната система

  Една от най-уязвимите системи на човешкото тяло е дихателната. Тя осигурява кислорода, без който животът ни е невъзможен. Поемайки въздуха от околната среда, поема и агресивните замърсители, алергени и болестотворни микроорганизми, намиращи се в него. Затова и често боледува, а за да се намали рискът от сериозни неприятни последствия, е необходимо да се изполват правилните медикаменти за лечение на дихателната система.


  Какво подсказва, че дихателната ни система страда

  Заболяванията на дихателната система обикновено се проявяват с хрема, кашлица, храчки, главоболие, безапетитие, температура, втрисане, затруднено дишане и отпадналост, хрипове. Повечето от тях се наблюдават при леките инфекциозни заболявания, които обикновено наричаме „настинка”, при грипа и при хроничните или по-сериозните и тежки болести. Разликата е в силата и интензивността на проявите им, в характера и спецификите им. Могат да са и безсимптомни.


  Кои са най-значимите болести на дихателната система
  В същност, няма незначителни заболявания на дихателната система. И най-леките, ако бъдат занемарени или неправилно лекувани, ще се окажат опасни.

  Инфекциите на горните дихателни пътища са от леки до остри. Могат да са ринити (хреми), синузити, фарингити, тонзилити (ангини), трахеити и ларингити, и т. н. Твърде често е възпален повече от един орган. Засягат се и съседни, нямащи пряка връзка с дишането – като ухото.

  Грипът е силно заразно инфекциозно заболяване и не бива да се бърка с другите. При леките форми и добра имунна система преминава за няколко дни до седмица без съществени увреждания. При отслабен имунитет отваря път на бактериални инфекции. Много високата температура може да предизвика гърчове, проблеми с кръвообращението, сърдечно-съдови смущения и т.н.

  Пневмониите твърде често следват грипа. Могат да са бактериални, вирусни и др. Обикновено протичат тежко и оставят след себе си сериозни поражения на белите дробове. Затова най-често се лекуват в болнични условия.

  Бронхитите са инфекции на долните дихателни пътища. Възпалението на бронхите може да изчезне за няколко дни. Понякога мъчителната кашлица и температурата се задържат по-дълго, появят се бодежи. Необходима е намесата на лекар.

  Може да сте изкарвали подобни инфекции и повече от веднъж. Но не ги подценявайте и не ги смятайте за безобидни. Те често се превръщат в хронични. Съсипват имунната система и водят множество други заболявания.
  Съществуват още много болести, свързани с белите дробове, които са продължителни и тежки. Затова ако неразположението, започнало като лека инфекция, продължи по-дълго, търсете лекар.

  Как да лекувате болестите на горните и долни дихателни пътища
  Ръководен принцип в случая е заострено внимание и наблюдение. Когато заболяването започва леко и постепенно, симптомите не са много интензивни и отшумяват за няколко дни, лечението е симптоматично, с лекарства без рецепта и средства от народната медицина.
  Ако обаче оплакванията се появяват внезапно и бързо се обострят, по-добре търсете медицинска помощ.
  Не взимайте веднага антибиотик. На вирусните инфекции той няма да повлияе. А ако бактериалните са по-леки, отминават и без него.

  Профилактика
  Профилактиката се състои основно в укрепването на организма и имунитета. Закаляването и привикването със студа е задължително. Инфекциите са най-чести есента и зимата, защото преохлаждането прави дихателната система поддатлива на заразяване.
  Помнете, че антибиотикът е тежката артилерия срещу бактериите. Запазете го за моменти, в които наистина ще се наложи да прибегнете до него.
  В периоди на епидемии се старайте да контактувате с по-малко хора, не ходете на места, където струпванията са големи.
  Ако усетите обичайните „простудни” симптоми, вземете бързи мерки и останете в къщи.