• До - 50 % на продукти при безсъние, стрес, депресия
  Поръчай сега
 • -25% на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До -30% на шампоани при косопад
  Поръчай сега
 • 25% нa SEBOGARD при акне
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Запекът - тема табу? 02.07.2019

  Запекът - тема табу?

  Запекът е едно от най-разпространените нарушения на стомашно-чревния тракт в целия свят. Според официалните данни двадесет процента от хората по света страдат от него или поне веднъж са го имали. Тъй като много хора не споделят за тези проблеми и не посещават лекар, се предполага, че действителният им брой е много по-голям.

  Запекът е широко разпространено и комплексно състояние. Причинява се от комбинация от фактори, които засягат храносмилателната система, например неправилно хранене, липса на спорт, стрес или нежелани реакции на лекарства. Ако понякога страдате от запек за кратък период, това не е причина да се тревожите. Обаче ако това състояние е често, то може да е пряк резултат от индивидуалната ви среда или начин на живот.

  За да определите дали страдате от запек, просто следва да отговорите с ДА или НЕ на следните въпроси:

  1.  Често ли имате по-малко от 3 изхождания на седмица?

  2.  Често ли изпражненията ви са твърди?

  3.  Изпитвате ли напрежение/болка по време на изхождане?

  Ако давате положителен отговор и на трита въпроса, то най-вероятно страдате от запек. Вземете мерки. Погрижете се за здравето си.

  Като първа стъпка опитайте с промяна в навиците. Движете се повече и се хранете редовно. Пийте поне по 2 литра вода. Ходете по „голяма нужда“ по едно и също време всеки ден. Почивайте си повече. Ако тези съвети не работят и отново имате запек, може да използвате медикаменти, наречени лаксативи, или още – слабителни. Едни от сравнително бързо действащите лаксативи са т.нар. стимулиращи, контактни лаксативи. Те най-общо стимулират директно подвижността на дебелото черво и повлияват абсорбцията и секрецията на вода в него, като повишават общата маса на изпражненията и я правят по-мека. В резултат се улеснява дефекацията, която настъпва между шест и дванадесет часа след приема. Такъв продукт е Дулколакс, който се предлага в две форми – филмирани таблетки и капки. Те са подходящи за пациенти, който рядко изпитват такива състояния. Приемат се вечер, за да имат ефект на сутринта. Във формата си на капки са подходящи за деца.

  В съвременния свят запекът вече не е тема табу, а още повече – не е нелечимо състояние, колкото и да се притесняваме понякога. Просто попитайте в аптеката за Дулколкас.