Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти срещу болки в гърлото
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на продукти LECOVITA
  Поръчай сега
 • До 20% ОТСТЪПКА на подаръчни комплекти
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Защо детоксът е ключа към по-здрав и енергичен организъм

  15.11.2023
  Защо детоксът е ключа към по-здрав и енергичен организъм

  Организмът ни има вграден естествен механизъм за детоксикация и неутрализиране на отпадните вещества от обмяната. Но силно замърсената среда и високопреработената храна с множество синтетични добавки претоварват този механизъм и влияят зле на здравето. 

  Какво представлява детоксът? 

  Това е процес на активно извеждане от клетките и тъканите на вредните вещества, неутрализирането им и изхвърлянето им навън, който връща тялото към оптимално здраве. 

  Елиминирането на токсините при детокс възстановява баланса на организма, като: 

  • подобрява здравето и функционалността на стомашно-чревния тракт, ликвидира симптоми като подуване и киселини. Насърчава метаболизма и здравето; 
  • повишава нивата на енергия, жизнеността и общия тонус, намалява отпадналостта и умората, подкрепя контрола върху стреса; 
  • облекчава работата на черния дроб, бъбреците и кожата като органи на отделителната система; 
  • укрепва имунитета и активира съпротивителните сили, оптимизира жизнените показатели - нива на холестерол, нива на кръвна захар и т. н.; 
  • намалява предпоставките за възпалението; 
  • забавя процесите на стареене, намалява риска от хронични заболявания и подобрява цялостното здраве; 
  • стимулира работата на мозъка и води до умствена яснота; 
  • балансира хормоните, като премахва ендокринните разрушители (външни токсини); 
  • изчиства кожата и подкрепя преодоляването на проблемните ѝ състояния, подсилва косата; 
  • подпомага контрола на теглото, като подобрява способността на тялото да изгаря мазнини и да сваля килограми и др. 

  Какви видове има? 

  Гладуване 

  Изисква пълно ограничаване на калориите за известен период или периодично гладуване. 

  Замяна на твърди храни с течни 

  Целта е да се даде почивка на храносмилателната система и да се разтовари стомашно-чревния тракт. Обикновено се предлагат чайове, зеленчукови и плодови сокове, смутита, разтвори и вода с добавени подправки, супи. Често към тях се включват билкови добавки (корен от глухарче, зелен чай, репей, бял трън, червена детелина). 

  Подкрепа на естествените системи за детокс на тялото 

  Доставят се хранителни вещества, които подкрепят здравето и засилват функцията на черния дроб и бъбреците. В същото време се ограничават храните и напитките, които ги натоварват. 

  Фокус върху почистването на дебелото черво 

  Тук се използват лаксативи, клизми и така наречената хидротерапия на дебелото черво. 

  Ползване на сауна 

  Високата температура предизвиква обилно потене, а заедно с потта се изхвърлят и токсините, което пък укрепва здравето. 

  Много често различните видове детокс се съчетават на различните етапи на процедурата за постигане на по-удовлетворяващи резултати. 

  Ще срещнете още програми за прочистване от паразити, за пречистване на кръвта и отделните органи - черен дроб, дебело черво и др. Програмите за детокс и укрепване на здравето включват различен тип хранителни добавки, лечебни храни и пр. 

  При всички случаи част от детокса е засиленият прием на вода. 

  Защо хранителните добавки са добра алтернатива? 

  Те доставят хранителните вещества, които по различни причини трудно се набавят с обичайната диета. Приемът им се контролира и дозира лесно. 

  Хранителните добавки за детокс и възстановяване на здравето са източник на необходимите минерали и витамини, билкови екстракти, пробиотици, шейкове с висока хранителна стойност. Сред тях са лаксативи (английска сол) и диуретици, слабителни чайове, тоници за черния дроб, за прочистване и т. н. 

  Най-препоръчвани са добавките с B комплекс, глутатион, N-ацетил-цистеин, екстракти от листа на артишок и от бял трън, от куркума и от корен на репей, от зелен чай, ябълков пектин, ресвератрол и др. 

  Концепцията за детоксикацията е на хиляди години, като различните народи са използвали различни техники и средства за възстановяване на оптималното здраве. Съвременните медици имат противоречиви мнения за полезността им. Понеже продължителният недостиг на калории и важни хранителни вещества може да ви донесе сериозни проблеми, консултирайте се с личния си лекар, преди да започнете избраната програма за детокс. 

  Причини да се доверите на онлайн аптека Vitania.bg 

  Ние сме онлайн аптеката на аптечна верига “Витания”. Възползваме се от натрупани знания и опит от многогодишно обслужване на хиляди потребители. Лицензирани сме за продажба на дребно както на медикаменти без рецепта, така и на хранителни добавки, лечебни храни, билкови продукти и хомеопатия. 

  Готови сме по всяко време да обсъдим с вас потребността ви от лекарства или хранителни добавки, да ви консултираме кое е подходящо за вас и кое не е. Можете да ни питате за лекарствени взаимодействия, за различни детокс програми и влиянието им върху здравето, както и дали са удачни за вашето здравословно състояние. 

  Стараем се да поддържаме достъпни цени и да ви осигурим възможност да получите най-доброто за конкретните си потребности. Свържете се с нас и ни попитайте за всичко, което бихте искали да знаете за продуктите за детокс.