Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти против изпотяване
  Поръчай сега
 • До 50% ОТСТЪПКА на слънцезащита
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти URIAGE BEBE
  Поръчай сега
 • До 35% ОТСТЪПКА на козметика АVENE
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Защо е препоръчително да използваме вода за уста?

  25.10.2023
  Защо е препоръчително да използваме вода за уста?

  Почистването на устната кухина отдавна влиза в стандартите за ежедневна лична хигиена. И ако четкането с паста е норма, един продукт все още буди много въпроси. 

  Какво представлява водата за уста? 

  Тя е разтвор на специално подбрани съставки за почистване на устната кухина от бактерии и плака, премахване на лошия дъх, предотвратяване на кариесите и облекчаване на възпалението на венците. Намалява риска от гингивит и пародонтит. Предназначена е за изплакване на устната кухина без поглъщане и без изплакване след употребата ѝ. 

  На пазара се предлагат различни видове, разработени за различни проблеми - включително за носещите скоби и брекети и за желаещите да избелят зъбите си. 

  Някои марки вода за уста са концентрати и трябва да се разреждат преди приложение. Това е отбелязано на етикета им, затова преди употреба го прочетете внимателно. 

  Защо е важна употребата ѝ? 

  Водата за уста не е създадена да замести изчеткването и почистването с конец. Тя има задачата да ги допълва и да подобри устната хигиена. 

  Основното ѝ достойнство е, че достига до всяка зона - включително най-тесните междузъбни пространства. Основната функция - намаляване на опасността от заболяване на венците, кариеси и лош дъх. 

  Според съставките си би могла да има избелващи свойства, да облекчава сухотата в устната кухина и болката от ранички в нея и др. 

  Как и колко често да я използвате? 

  Използвайте я два пъти дневно - сутрин и вечер - след измиване на устата с четка и паста. 

  Отмерете посоченото на опаковката количество, излейте в устата си и жабурете интензивно. Правете го около 30 секунди, максимум до 60 и изплюйте. Ако ви е изписана от стоматолог, следвайте указанията му за дозировка, честота на прилагане и продължителност. Добре е да изчакате около половин час, преди да пиете нещо или да се храните. 

  Дали да я използвате преди, или след измиването с четка? Зависи от препоръките на производителя или от вашите предпочитания. А дали да изплаквате с чешмяна след пастата и преди водата за уста? Някои пасти съдържат съставки, които взаимодействат със съставките на формулата и намаляват ефективността ѝ. 

  Не давайте вода за уста на деца под 6 годинки (ако не е изрично препоръчана от зъболекаря ви). Твърде голям е рискът да я погълнат. 

  Видове и марки, които може да откриете на пазара? 

  Видове и съставки вода за уста 

  Предлагат се два основни типа вода - терапевтични и козметични. Козметичните оставят приятен вкус и временно замаскиран лош дъх, не убиват бактериите и нямат влияние върху здравето на устната кухина. 

  Терапевтичните съдържат вещества, които контролират и намаляват лошия дъх, плаката и кариеса, облекчават възпалените венци, убиват бактериите. Според състава им може да са с рецепта или без. 

  Най-често използваните съставки в терапевтичните са: 

  • хлорхексидин - за контрол върху бактериите, плаката и гингивита; 
  • цетилпиридиниев хлорид - за борба с лошия дъх и микробите; 
  • етерични масла - ментол, евкалиптол, тимол - потискат развитието на бактериите, освежават дъха, намаляват плаката; 
  • флуор - реминализира, укрепва емайла и прави зъбите по-здрави; 
  • водороден пероксид (кислородна вода) - за избелване на зъбите. 

  Включват се още противовъзпалителни съставки и алкохол, екстракти от билки като алое вера и лайка и др. 

  Добри марки вода за уста на пазара 

  Eludril е марка на Pierre Fabre Oral Care и вариантите ѝ предлагат решение буквално за всеки. Грижи се за по-добра орална хигиена, ограничава растежа на патогенните бактерии, пази здравето на венците. 

  Listerine е на пазара от края на 19-ти век. Многобройните изследвания и практиката на милиони потребители признават продуктите ѝ като ефективни за предотвратяването на плаката и възпаленията на венците. Според производителя те убиват до 99,9% от микробите, живеещи в устната кухина. 

  Parodontax - формулите са ориентирани към хора с проблемни венци - възпалени и кървящи. Водата за уста допълва останалата гама продукти и при постоянна употреба гарантира здрави венци и зъби. 

  Bilka - отличава се с вложените във формулите активни природни съставки, насочени тотално към предпазването на венците и цялостната структура, поддържаща зъбите. 

  Lacalut - произвежда се в Германия от почти един век. Традиции и иновации осигуряват решение на всеки проблем - от общите до най-специфичните. Ефективни са при кариеси, кървене, пародонтит. 

  Причини да купите онлайн от аптека Vitania.bg 

  Ако предпочитате да пазарувате онлайн, направете го в онлайн аптека “Витания”! Освен от бързината и удобството, ще се възползвате от надеждното партньорство на лицензиран сайт, който ви предлага лекарства без рецепта и козметика. 

  Продуктите за орална хигиена са едни от най-продаваните от нас. На Vitania.bg ще откриете марки с добро име и ефикасни формули. Сред тях са “Елудрил”, “Листерин”, “Пародонтакс”, “Билка”, “Лакалут” и др. 

  Цените им са достъпни, а ние сме готови да отговорим на всичките ви въпроси и колебания. Поръчайте продукти за здрави зъби!