• До - 50 % на всички продукти за гърло
  Поръчай сега
 • -25% на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До -30% на шампоани при косопад
  Поръчай сега
 • 25% нa SEBOGARD при акне
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Защо магнезият е важен за организма 23.04.2019

  Защо магнезият е важен за организма

  Магнезият се сочи като един от най-важните минерали за здравето на човешкия организъм. Може би сте се запитвали, кое му е чак толкова важното, защото знаете за хемоглобина и желязото и за калция и костите. А за магнезия не сте чували с кое точно се свързва.

  Магнезият се свързва със стотици биохимични реакции

  Затова е трудно да се уточни с една дума в какво се изразява ролята му, но пък без преувеличение може да се каже, че пряко или опосредствано от него зависи почти всеки жизнен процес и благополучието на всяка телесна клетка.

  Той е кофактор (вещество, което съдейства за протичането на биохимичните реакции) за стотици процеси и чрез тях се включва в метаболизма на хранителните вещества, в производството на различни биоактивни субстанции, в обновяването, работата и контрола на тъкани, органи и системи. Освен това участва в синтеза на РНК и ДНК и в производството на енергийните молекули на АТФ (аденозин трифосфат).

  Всичко, свързано с магнезия, е важно, но не може да не се спомене ролята му за йонния транспорт в организма и оползотворяването на калция, фосфора и калия, което пък от своя страна е определящо за здравината на костите, за нервната проводимост и за мускулното контрахиране – включително на сърдечния мускул.

  Ползите, осигурявани от магнезия

  Непрекъснатото и незабележимо действие на елемента в организма се изразява в множество здравословни ползи:

  • Подобрява работата на нервна система, пълноценен сън, преодоляване на състоянията на хиперактивност, хронична умора и тревожност, стрес и т. н.;
  • здрава сърдечносъдова система, нормално кръвно налягане, стабилен сърдечен ритъм;
  • надеждно функциониращ опорно-двигателен апарат с плътни и здрави кости (профилактика на остеопорозата), гъвкава съединителна тъкан и отличен тонус на мускулната маса, ликвидиране на болезнените крампи и прояви на фибромиалгия;
  • оптимално действие на стомаха и червата и подкрепа за процесите на детоксикация;
  • безпроблемна бременност  при дамите, качествено производство на тестостерон при господата и т. н.;
  • контролиране на нивата на кръвната захар и инсулиновата резистентност, благоприятно повлияване при камъни в бъбреците и още много – включително ползи при външно приложение.

  Често ли се среща магнезиевият дефицит

  Смята се, че около 60-70% от населението на развитите държави страдат от лек до умерен магнезиев дефицит. До него може да доведе както недостатъчното му количество в храната, така и заболявания, които възпрепятстват усвояването или ускоряват загубата му, напредналата възраст, приемът на някои медикаменти, прекомерна употреба на кафе и чай.

  Първите белези, по които можете да разпознаете недостига, са влошаване на съня, усещане за слабост и умора, гадене и повръщане, липса на апетит, отслабнал имунитет, мигренозно главоболие. Почти сигурни признаци, че не ви достига магнезий, са мускулните крампи, чувството за скованост, аритмии и др. Така или иначе, това са симптоми и на доста други сериозни заболявания, затова забележите ли ги у себе си или близките си, търсете лекар.

  Хранителни добавки с магнезий

  На пазара се предлагат множество продукти. Някои включват само магнезий, други го предлагат в комбинации с допълнителни съставки.

  Много добро е съчетанието му с витамини и минерали. С всяка таблетка Магнезий с витамин В комплекс“ на „Або фарма“ получавате, освен минерала, витамини В1, В2, В6 и В12. Поръчайте го сега с 25% отстъпка.

  Особено полезна за пролетта и при физическо и психическо изтощение е формулата на „Саливит“ с производител „Ербозета“. Тя съдържа не само безценния магнезий, но също калий, витамини С и Е и екстракт от Сибирски жен шен – един от най-популярните адаптогени в света.

  Използвайте добавките с магнезий при проявен недостиг, при недостатъчен дневен прием или при ускорена загуба на минерала.