• До 40% ОТСТЪПКА продукти при безсъние, стрес, депресия
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на серия ADENOSIL на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти SWISS ENERGY
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Затихва ли пандемията 30.06.2020

  Затихва ли пандемията

  Когато на границата между май и юни новозаразените от COVID-19 стигнаха до неколцина на ден, всички мислехме, че поне у нас пандемията затихва. Идваха и добри новини от света. Един месец по-късно дневните сводки за новите заразени отбелязват рекорд след рекорд. Световната здравна организация предупреждава европейските страни за ново бързо повишаване на заболеваемостта и България попада във втората по риск група.

  Какво развитие на пандемията да очакваме

  Звучи анекдотично, но най-точният отговор е „Зависи.“ или пък „Трудно е да се отговори“. Най-големите медицински светила в световен и роден мащаб изказват противоречиви мнения. Няма единомислие дори по въпроса на какъв етап от развитието на пандемията сме.

  ·  Някои твърдят, че това е втора вълна.

  ·  Други – че е продължение на първата, а втората ще дойде наесен.

  ·  Трети очакват да се оформи едно постоянно равнище на заболеваемост,

  което трудно ще се повлияе от човешките действия (освен ако не се върнем към тоталната физическа изолация) и че то ще затихне, когато се формира достатъчно плътен колективен имунитет. Или пък на разположение е вече ваксина и достатъчно ефективно лекарство.

  Формира ли се траен имунитет от COVID-19

  Авторитетите не са сигурни в това. Все повече са сигналите, че хора, официално обявени за оздравели, боледуват втори път. Изследванията сочат сравнително малко антитела у преболедувалите, което пък поставя въпроса, дали вече изграденият имунитет ще е траен. Защото ако не е, не е ясно как ще се справи ваксината, която чакаме като панацея.

  Спрямо формирания имунитет вирусите се делят на две големи групи – такива като шарка и морбили, срещу които създаваме дълготраен имунитет,  и такива като грипните, които се променят толкова скоростно, че имунитетът се обезсилва бързо, а ваксините се сменят всеки сезон. Може би по-скоро виновникът за сегашната пандемия, COVID-19, ще се държи като грипните, но и това не е сигурно.

  От къде идват неяснотите и несигурността

  Въпреки че спада към коронавирусите, на които се дължат около една трета от настинките в студения сезон,  COVID-19 е нов, непознат вирус с висока вирулентност (заразност). Човечеството не се е сблъсквало с него и е силно уязвимо. Ако в средата на ноември е регистриран първият болен в Китай, от тогава са изминали малко повече от 7 месеца. От развихрянето на пандемията в Европа и САЩ – 4. Натрупаният опит и информация са малко, а времето за осмислянето ѝ – недостатъчно. Неизвестните са твърде много и това затруднява прогнозите.

  Очакванията, че с настъпването на горещините  COVID-19 ще отстъпи, не се оправдават. По-скоро ставаме свидетели как през първите летни дни той преминава в настъпление. Експертите предупреждават, че за това е виновно чувствителното разхлабване на мерките в повечето страни и връщането на хората към обичайното им поведение.

  Но така или иначе желаещите да прогнозират как ще се развива пандемията дори в близките месеци не са много. А самоуважаващи се електронни медии с добра репутация слагат под публикациите си предупреждението: „Информацията в тази публикация е точна спрямо времето на публикуване“.

  Рано или късно ще отмине и COVID-19. Важното е да помните, че като пазите другите, пазите и себе си (и обратното). Старайте се да спазвате дистанция, носете маска и ръкавици при близък контакт, поддържайте безупречна хигиена.