Сайтът използва бисквитки.

 • До 25% ОТСТЪПКА на овлажняващи капки за очи
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До 40% ОТСТЪПКА на серия срещу акне SEBOGARD
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на продукти за суха и атопична кожа DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Затлъстяването сред децата и рисковете за здравето им като възрастни 05.04.2022

  Затлъстяването сред децата и рисковете за здравето им като възрастни

  Затлъстяването сред децата и подрастващите се увеличава бързо. През 1975 година по данни на Световната здравна организация то е засягало около 4%, а през 2016 – над 18%. Това означава над 340 милиона деца и юноши с наднормено тегло и затлъстяване от 5 до 19 години през 2016 и 39 милиона под 5 години през 2020.

  Зачестяват хроничните заболявания сред децата със затлъстяване

  Наднорменото тегло в ранна възраст увеличава риска от заболяванията, свързани със затлъстяването при възрастните. Все повече пълни деца боледуват от астма, от диабет тип 2, жлъчни камъни и сърдечно-съдови заболявания, типични за зрялата възраст. За тях са характерни високите нива на холестерол и триглицериди в кръвта, а те са пряко зависими от хранителните привички и наднорменото тегло. Наблюдава се все по-често повишено кръвно налягане, което пък натоварва сърцето.

  Появяват се също проблеми с черния дроб (неалкохолно мастно чернодробно заболяване), с менструацията при момичетата и поликистозно разстройство на яйчниците. Нараства вероятността от поява на обструктивна сънна апнея – кратки прекъсвания на дишането, които могат  да предизвикат сърдечна недостатъчност и дори смърт. Мускулно-скелетните заболявания (особено остеоартрит) се подмладяват. Рискът от всички тези нетипични за детската възраст болести нараства заедно с индекса на телесната маса (ИТМ).

  Около 25 – 40% от хлапетата с наднормено тегло развиват метаболитен синдром, а той се свързва с началото на диабета и сърдечно-съдовите проблеми.

  Не на последно място са психологическите последици. Затлъстяването води до ниско самочувствие и липса на увереност. Често е повод за тормоз от връстниците, което пък е предпоставка за самоизолация и депресивни състояния.

  Децата с наднормено тегло вероятно ще бъдат възрастни с наднормено тегло 

  Затлъстяването в детска възраст предполага по-висока опасност (повече от 50%) от затлъстяване в зряла възраст, различен тип увреждания и преждевременна смърт. Въпреки че повечето от хроничните заболявания, нетипични за децата, ще изчезнат при нормализиране на теглото, последиците от някои могат да останат за цял живот. Така кардиометаболитният синдром в детството носи значително по-висок риск за сърдечно-съдови болести 25 години по-късно. При това е по-силен предикатор от пола и дори от родителската анамнеза за сърдечно-съдови заболявания.

  Нещо повече – изследвания показват, че рискът от кардиометаболитен синдром е по-нисък за затлъстелите възрастни, които не са страдали от затлъстяване като деца, сравнено със затлъстелите възрастни, които са били затлъстели в детството си. Индекс на телесна маса (ИТМ) между 18 и 25 в млада възраст осигурява по-голяма продължителност на живота. Съответно всяко отклонение към поднормено и наднормено тегло скъсява очакваната продължителност на живота.

  Нездравословният начин на живот и обездвижването са сред основните рискови фактори за трите заболявания, оглавяващи листата на смъртността при възрастните – рак, инсулт, сърдечно-съдови болести, а те са все по-типични за децата – и в развитите, и в развиващите се страни.

  Добрата новина е, че всички мрачни прогнози за децата с наднормено тегло могат и да не се сбъднат. Достатъчно е от рано да се постараете да научите наследниците си да се хранят рационално и балансирано и да са физически активни. Здравословната диета и упражненията в дългосрочен план могат да ги защитят от незаразните хронични болести и да им осигурят здраве и добро качество на живот.

  Често хлапетата с очевидно наднормено тегло страдат от недохранване. Богатите на мазнини и захари храни обичайно са много бедни на витамини и минерали. Тогава – след консултация с педиатър – им осигурете необходимите витамини и минерали чрез подходящи хранителни добавки. Поръчайте ги при нас! Ние ви очакваме.