• До - 50 % на всички продукти за гърло
  Поръчай сега
 • -25% на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До -30% на шампоани при косопад
  Поръчай сега
 • 25% нa SEBOGARD при акне
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Желязото и пролетната умора 03.04.2019

  Желязото и пролетната умора

  Пролет - пролетно пробуждане или пролетна умора?

  Пролетта е време на обновяване на цялата природа, събуждане за нов живот и енергия за нови постижения. Ако Вие никак не се чувствате по този начин, за това вероятно има причина.
  Пролетната умора е толкова често срещано състояние, че вече лесно се приема за нещо нормално и напълно оправдано със сезона. А не би трябвало да е така. Умората e познато състояние, което ни изважда от ритъма ни на живот. Пренебрегвайки обаче този симптом, приемайки го по-скоро за нещо нормално за човека от XXIв, може да пропуснем сигналите, които тялото ни дава. Умората е един от най-характерните симптоми за недостиг на желязо в организма.

  Какво прави желязото в тялото ни и защо недостигът му води до умора?

  Не без основание желязото лесно се асоциира със сила в мускулите, увеличаване на енергията, по-голяма издръжливост и нормални нива на хемоглобина.
  Това е и елементът, който транспортира кислорода до всяка една клетка в тялото. Липсата на кислород прави невъзможно съществуването на здрава клетка. Това е много на кратко целия процес, но точно толкова важно за организма.

  Недостигът на желязо (както и на всяко едно вещество) води организма до диснбаланс и може да бъде предпоставка за по-сериозни нарушения. В наши дни, това е най-разпространеният дефицит сред населението в световен план.

  Можем грубо да обобщим най-типичните групи, предразположени към недостиг на желязо:
  - вегетарианци и вегани – стандартно се смятат за хора склонни към недостиг на желязо, поради липсата на животински продукти в менюто им. Разбира се всичко е въпрос на балансирано хранене, но вегетарианците и веганите е добре да обръщат внимание на този елемент.

  - бременни жени – при тях е нормално да се повишат нуждите на организма от желязо и ако приемът ми не е адекватен на състоянието, често се налага включването на добавки.

  - жени в менструация – жените по принцип са по-рисковата група спрямо мъжете относно загуба на желязо и това е една от причините.

  - деца в периоди на интензивен растеж – тогава, когато за организма е от голяма важност добрият баланс на важните хранителни вещества, минерали, витамини.

  - хора поддържащи висока физическа активност – за активните спортуващи хора, желязото е един от елементите със завишени нужди.

  Умората, лесно става хронична и буквално ни изважда от цветното и активно ежедневие. Най-малките трудности възприемаме като демотивиращи. Страда както служебния, така и личния ни живот, но най-лошото е, че страда и организмът ни.

  Събудете се от умората - балансирайте нивата на желязо в организма си.

  Недостигът на този елемент е по-скоро труден за установяване. Именно затова и първата най-лека фаза се нарича скрит железен дефицит. От голяма важност за нормалните процеси в тялото желязото е елемент, който се „складира“ в така наречените депа – черен дроб, далак и костен мозък. То циркулира в кръвта и съответно нивата му се установяват посредством кръвни изследвания. Уловката е в това, че организмът естествено се стреми да поддържа тези нива в граници, дори да му се налага да тегли желязо от запасите в депата. Това прави започналия процес на недостиг на желязо скрит в началната му фаза.

  Ето защо е добре да обръщаме своевременно внимание на сигналите, които тялото ни дава за да ни подскаже от какво се нуждае.

  Пили сте добавки с желязо и те никак не са Ви помогнали за умората? Имате лош опит с неприятните странични ефекти?

  Истината е, че желязото като елемент е малко сложен за усвояване. От голямо значение е видът желязо, който приемате, формата и комбинацията с други хранителни вещества. С натрупания опит и проучвания, се смята, че най-лесно усвоимото желязо е железният глюконат. Разтворените вече минерали са винаги по-лесни за резорбиране от организма. А витаминът, които значително повишава усвояването е витамин С, освен за хранителните добавки, витамин С повишава и усвоимостта на желязото от храната.

  Ето защо Билкова Кръв Floradix e толкова предпочитан продукт. Има висока усвоимост, не дразни стомаха, непричинява киселини и/или запек. Освен железен глюконат в оптимална дневна доза, адекватно количество витамин С, аминокиселини, витамини от групата В, Билкова Кръв съдържа концентрати от червени плодове за дългосрочен холистичен ефект. Не на последно място продуктът може да се похвали с приятен плодов сладък вкус.

  Всички тези характеристики, водят и до добрия резултат и наистина усещането на въздействието. Нормалните нива на енергия и жизненост веднага ще се отразят както на ежедневието Ви, така и на самочувствието Ви.

  Два пъти на ден за да се радвате на баланса в тялото си и да посрещнете предизвикателствата с лекота.

  Съгуди се от Умората с Билкова Кръв Floradix.