• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на BIODERMA Серия NODE
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Зимата и травмите 11.02.2018

  Зимата и травмите

  Травмите са често срещани през зимата. В първите снежни и ледени дни потърсилите медицинска помощ достигат хиляди.

  Кои са най-обичайните травми през студения сезон

  Най-масовите са натъртвания, разтежения, навяхвания и изкълчвания, счупвания. Най-често страдат краката и ръцете. Но най-тежките последици са за таза и гръбнака. 

  Не е за подценяване възможността – особено в градовете – върху вас да падне ледена висулка. В този случай травмите са по главата и раменете.

  Кой е най-застрашен от зимни травми

  Няма пожалени. На децата им липсва опит на леда, пък и желанието да се пързалят и тичат е трудно да се потисне. Костната им система все още расте и костите им са еластични. Поради това, когато падат от височината на ръста си, те по-рядко получават сериозни увреждания.

  Възрастните са с по-бавни реакции. Многото дрехи допълнително ограничават подвижността им и ги правят мудни. С годините костите губят плътност и стават много чупливи. Счупванията – особено в тазобедрените стави – често се оказват фатални.

  Спортните травми при зимните спортове също са много. Те обикновено се случват, когато човек надцени възможностите си или подцени планината, тръгне зле екипиран или недостатъчно подготвен.

  Какво да правите, когато пострадате

  Падането понякога се разминава с натъртване, което за няколко дни отшумява. Но ако усетите, че имате силна болка, ако ръката или кракът ви са странно независими от волята ви и болезнени, нещата са по-сериозни. Нещо се е случило – от излизане на ставата до счупване. Най-напред трябва мястото да се обездвижи от две съседни стави. Направете го като шинирате с подходяща дъска, летва, прът, които обхващат и двете стави. После потърсете медицинска помощ. 

  Счупването може да остане невидимо, но се случва краищата на костите да пробият тъканите и кожата и да излязат навън. При това могат да засегнат нерви и кръвоносни съдове. Ако има сериозен кръвоизлив, преди всичко друго трябва да пристегнете над нараняването, така че кръвта да спре.

  Когато няма счупване, но мястото е болезнено и отича, ползвайте охлаждащи компреси. Сложете парчета лед в кърпа и дръжте върху отока до половин час. Правете го веднъж на 2 часа до 2 денонощия след травмата. Обезболяващите и противовъзпалителни средства също помагат. 

  Дори когато видимо няма сериозни увреждания, потърсете лекарска консултация. Понякога и дребните наглед травми водят до сериозни последици – особено ако сте си ударили главата.

  Можете ли да си спестите зимните травми

  Наблюденията на спешните кабинети подсказват, че най-много са травмите в първите дни на сняг и заледяване. После значително намаляват – сякаш хората се научават как да се движат върху леда. 

  Задължително е в такова време обувките да са удобни, по-възможност високи – да държат глезена. Много е важно подметката да е с добър грайфер, за да е по-добро сцеплението и по-ниска вероятността за пързаляне. 

  Когато е заледено, пристъпвайте със ситни крачки и не поставяйте ръцете си в джобовете. Ако имате чанта, постарайте се тя да е на рамото ви или през гърдите. Най-често, когато се подхлъзнат, хората протягат ръце напред, падат върху тях и това води до многото навехнати и счупени китки. Вариантът със сполитане напред води до счупени колене или увреждане на коленните стави.

  Ако носите нещо, при подхлъзване инстинктивно го вдигате нагоре и падате назад. Така натъртвате опашката, удряте главата или чупите тазобедрената става. 

  Специалистите съветват през зимата ръцете да са задължително извадени от джобовете и да се опитате да падате настрани. Това омекотява удара и вероятността от счупване и  сериозни увреждания намалява.


  А ако сте свидетел на падане, помогнете много внимателно. Статистиката твърди, че около 70% от гръбначните увреждания се случват при опитите за помощ.