• до -50% на продукти за подобряване на паметта и тонуса
  Поръчай сега
 • -25% на козметика URIAGE
  Поръчай сега
 • до 30% на продукти за Интимна хигиена
  Поръчай сега
 • -20% на продукти против косопад ADENOSIL
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Знаете ли какво е кръстосана алергия 30.04.2019

  Знаете ли какво е кръстосана алергия

  Почти петкратното увеличение на страдащите от алергия у нас в сравнение със средата на миналия век направи механизма им на протичане много познат. Вече всички алергични и близките им знаят, че алергията е реакция на повторна среща на имунната система с вещество, което тя вече смята за опасно. Известно е също, че хистаминът играе определяща роля. Но с все по-замърсената околна среда, лесния пренос на растения и животни и с все по-високо преработената храна алергичният отговор става все по-сложен. Специалистите говорят за кръстосани алергии.

  Какво представлява кръстосаната алергия

  Обикновено алергичният отговор на имунната система е предизвикан от белтък. През пролетта и лятото алергиите най-често се причиняват от цветния прашец на цъфтящите растения. Полените съдържат белтъчини, същите или сходни с тези в други растения. Така когато имунитетът ни срещне не само първичния алерген, но и подобен по структура, следва неочаквана алергична реакция. При кръстосана алергия например сенсибилизирани към брезов полен реагират и на ябълка, праскова, кайсия или сенсибилизирани  към полен от пелин реагират и на целина, магданоз, морков. Реакцията възниква веднага след консумацията на някоя от растителните  храни – най-често в сурово състояние.

  Появяват се дихателни проблеми, хрема и запушен нос, сърбеж, кихане и кашлица, отоци и затруднено дишане, раздразнено гърло, повишено сълзене и т. н. Симптомите често навеждат на мисълта за вирусно заболяване. Характерният алергичен обрив бързо преминава в уртикария. Може да се случи гадене и повръщане, често пациентите се оплакват от диария. Най-категорични за разпознаването на алергията са паренето, сърбежът и дискомфортът в устната кухина и по устните.

  Кръстосаната алергия е коварна

  Принципно тежките хранителните алергии са редки – отнасят се до около 4% от населението на Европа. Започват в ранна детска възраст и често с израстването на децата изчезват. При възрастните се срещат рядко. Освен това бързо се установява кои храни ги предизвикват.

  Броя на засегнатите от кръстосани алергии бързо се увеличава. Смята се, че на европейския континент се появяват около 90те години на двадесети век и днес от тях вече страдат около 30% от населението. Поразяват хората, които страдат от алергии към полени. Достатъчно е в района да се появи ново растение, чийто цветен прашец имунитетът ви приема като алерген, за да приема така и всички растителни храни, които съдържат подобен протеин.

  Кръстосаната алергия е лечима

  Всъщност, ще изчезне сама, ако се излекувате от алергията ви към полените. Това е сложен и бавен процес. При него организмът и имунната му система постепенно привикват към алергените и не реагират застрашително при среща с тях.

  Освен това, ако вече знаете на кои растителни храни имунитетът ви отговаря с кръстосана алергия, в повечето случаи е препоръчително да ги консумирате след топлинна преработка. Белтъците се денатурират (разпадат, пресичат) при температура над 42° С.

  Спешна помощ при пролетните алергии

  Понеже цъфтежът на растенията е в разгара си, време е да проверите домашната си аптечка. В нея е добре да намерят място ефективни продукти, които не само облекчават настъпилите пристъпи, но и ги предотвратят, прилагани навреме.

  Такъв е „Алери, назален спрей“, който не съдържа антихистамини и стероиди. Приложим е дългосрочно дори при бременни и кърмачки.

  Добри антихистаминови лекарства са „Алегра, таблетки“, „Зодак, таблетки“, „Алергодил, назален спрей“. Необходимо е да ги вземате точно според указанията на лекаря ви, или да следвате стриктно листовката в опаковката.

  Възможно е да използвате и хомеопатични препарати като „Пумон хистамин“, „Алиум цепа“, „Хистаминум“ – след консултация със специалист.