Сайтът използва бисквитки.

» »
Лепила и таблетки за протези

Лепила и таблетки за протези

Фиксиращите продукти са част от консумативите, необходими за поддръжка на подвижните зъбни протези, характерни за хората на една по-късна възраст. Тяхното предназначение е да върнат на дъвкателния апарат надеждността и сигурността на сдъвкването на храната, типични за здравите зъби. Изискват перфектна хигиена, осъществявана със специални таблетки.

Какво трябва да знаете за зъбните протези?

Те са предназначени да заместват собствените зъби на пациента, връщат естетиката и функционалността му. Могат да са неподвижни или подвижни, частични или пълни. Неподвижните са интегрирани в естественото съзъбие, не се свалят, почистват се и се обгрижват по обичайния начин в устната кухина.

Подвижните се свалят от самия пациент - за сън или за почистване с таблетки - и се поставят отново. Частичните заместват няколко зъба, а пълните - целия комплект.

За жалост, дори най-добре изработените нямат функционалността на зъбите. Понякога се разместват, не са достатъчно надеждни при дъвчене, говорене и смях или с времето се разхлабват и под тях прониква храна. Затова за здравото им прикрепване са създадени специални лепила - така наречените фиксиращи продукти. За почистването им също има специализирани продукти под формата на таблетки.

Как правилно да нанасяте фиксиращи продукти?

Лепилото за фиксиране ви осигурява комфорт и възможност да се храните нормално. То може да е под формата на кремове, ленти, прахове. Като взаимодейства със слюнката или водата, продуктът се разширява, добива лепливи свойства, закрепва се сигурно от едната страна за протезата, от другата - за венците и небцето и я задържа надеждно на мястото ѝ. Предлагат се различни видове лепила, но в основата си се прилагат по един и същ начин.

За добро закрепване действайте в няколко стъпки:

  • почистете (с таблетка) и подсушете;
  • изплакнете устата си;
  • нанесете лепилото на къси ленти, по-навътре от ръбовете. Не нанасяйте много, защото ще изтече след притискането;
  • натиснете протезата на мястото ѝ, задръжте я и стиснете зъби за няколко секунди.

Използването на залепващи ленти се случва почти по същия начин като при лепилото. След почистването на устната кухина със сухи ръце отлепете лентите. Навлажнете ги една по една с вода. Поставете ги по-навътре от ръбовете. Не ги припокривайте. Натиснете силно на място и дръжте здраво. Стиснете силно. При напреднала костна атрофия се препоръчват фиксиращи подложки.

Важно е не само как нанасяте лепилото, но и как го премахвате. Напълнете устата си с топла вода. Жабурете се до разхлабване на протезата. Отстранете я внимателно с леко поклащане. С помощта на таблетка за почистване премахнете остатъците от лепило по нея. Почистете устата си с четка и паста.

Следвайте инструкциите на производителя на фиксиращия продукт за правилно закрепяне и сваляне на протезите. Би трябвало едно нанасяне на лепило на ден да е напълно достатъчно. Най-добрите марки, на които можете да се доверите, включително за почистващи таблетки, са Fixodent, Corega, Protefix.

Защо почистването и поддръжката са толкова важни?

По зле поддържаната протеза полепват остатъци от храна, формира се плака, размножават се патогенни бактерии. Поставена в устата без добро почистване, тя излага на риск не само венците и меките тъкани. Заедно с храната микробите стигат до стомашно-чревния тракт, където могат да причинят опасни инфекции и възпаления. Да не говорим за лошата миризма, която се излъчва от нея.

Необходими са специални системни грижи. Препоръчително е почистване на протезите два пъти дневно, изплакване след всяко хранене - също и на устата, за да не се задържат парченца храна. През нощта и във всяко време, в което те не са в устата ви, ги дръжте във вода или разтвор на специалните таблетки за почистване. За изчеткването им използвайте четка с мек косъм и паста за зъби.

Въпреки, че ще откриете таблетки за почистване и фиксиращи лепила в много магазини, по-добре е да ги пазарувате от аптеките.

Предимства да поръчате онлайн от аптека “Витания”

Онлайн пазаруването е лесно, удобно и сигурно, когато го правите от лицензиран сайт за продажба на дребно на лекарства, козметика и продукти за дентално здраве като Vitania.bg. Ние работим с утвърдени производители и реномирани марки - “Фиксодент”, “Корега”, “Протефикс”. Гарантираме за качеството на таблетките за почистване и лепилата за фиксирането на протезите.

Предлагаме ви ги на разумни цени, с чести промоции и възможност за включване в бонусна система. При нужда, позвънете ни и ни попитайте за всичко, което ви вълнува по отношение на поддръжката с таблетки и фиксирането на протезите.

Няма намерени продукти