Сайтът използва бисквитки.

Филтри
 • Цена
  Производители
 • Аптеки
 • Наличие на коментар
 • Наличие на ранкинг на продукт
» »
Конци за зъби

Конци за зъби

Чистотата на устната кухина е водещо условие за денталното здраве, за качественото хранене, за здравето на организма като цяло. Едно от най-ефективните средства за почистването ѝ са конците за зъби.

Какво представляват конците за зъби?

Това са тънки и меки найлонови нишки, обработени допълнително с восък, специални вакси и други добавки, предназначени за механично чистене на остатъците от храна и плаката, натрупваща се в междузъбните пространства, недостъпни за четката.

Техниката на използването им изглежда сложна, но след усвояването ѝ бързо се превръща в рутина. Смята се, че намаляват плаката с около 80% и с това са отлично предпазно средство срещу възпалителни заболявания на венците - стоматити, гингивити, пародонтити.

В началото те се произвеждали от коприна, но практиката доказала, че найлоновите са по-здрави, по-издръжливи, дават по-добра възможност за вариативност при производството им. Обичайна част от ежедневната хигиена са от около половин век.

Как се използват?

Отрежете нишка с дължина около 40 - 45 см. Навийте я върху средните си пръсти, като между тях останат няколко сантиметра. Хванете здраво с палци и показалци нишката така, че между тях да има около 2,5 см. Внимателно я вмъкнете между два зъба, като внимавате да не я врежете рязко във венеца.

Когато достигнете повърхността на венеца, насочете я така, че да я обвиете около зъба (във формата на буквата “С”). Плъзгайте я внимателно напред и назад, нагоре и надолу, като добре остъргвате налепите по зъбната повърхност. Направете го с всеки от зъбите и от двете му страни. За всеки използвайте нова част от конеца. Повторната му употреба е недопустима, защото по него вече са полепнали бактерии и плака. Възможно е първите няколко дни венците да прокървят.

Не спирайте да използвате специализираната нишка за почистване. Кървенето трябва да спре до няколко дни. Ако продължи по-дълго, вероятно не правите нещата както трябва. Потърсете за съвет зъболекаря си.

Колко пъти и кога да използвате конец?

Стоматолозите са на различно мнение. Общоприето е, че трябва да се случва поне веднъж дневно - вечер преди лягане, за да не позволявате на бактериите да се размножават и да се натрупва плака.

Важен е въпросът дали да го правите преди или след измиването с четка. Мненията отново са много различни. Но като се има предвид, че при процедурата се освобождават остатъци от храна и плака, по-логично изглежда да го правите преди измиване, за да може четката и пастата да ги почистят окончателно, а не да остават в устната кухина цяла нощ.

Видове, които ще откриете в този раздел

Конците за почистване на зъбите стават все по-популярни. Макар че функцията им е ясна и пределно проста, производителите им намират начини да ги подобрят и да ги направят по-привлекателни за потребителите. При нас можете да си набавите:

 • еластични, със стотици нишки - почистват много по-добре от обикновените;
 • покрити с восък или със специална вакса - за по-леко плъзгане;
 • с хлорхексидин - антибактериалните му свойства подобряват ефективността на почистващата процедура;
 • с флуор и други полезни добавки;
 • ароматизирани - за приятен, свеж дъх;
 • на държач - конецът е опънат върху специално приспособление за по-лесна употреба и т. н.

Предлагат се и детски конци за зъби. Можете да започнете да ги използвате веднага, щом са налице две съседни зъбчета. Самостоятелно децата могат да ги прилагат едва около 11-12 годишна възраст.

Защо да пазарувате от онлайн аптека “Витания”?

На Vitania.bg ви осигуряваме различни видове продукти за орална хигиена на признати марки: Oral-B, Elgydium, Sensodyne и др. Сред най-търсените е Super Floss на Oral-B.

Цените им са достъпни и дават възможност на всеки да се погрижи за прецизното почистване на зъбите си с конец.

Ако все още не използвате това средство за хигиенизиране на устната кухина, ние сме готови да ви разясним всички особености и да ви помогнем с избора. Поръчайте своите конци за зъби за здраве и блестяща усмивка!

Филтри
Филтри
 • Цена
  Производители
 • Аптеки
 • Наличие на коментар
 • Наличие на ранкинг на продукт
Няма намерени продукти